Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Gorki citrus: Grejp pomaže detoksikaciji kancerogenih spojeva

grejp ilustr 69aGrejp (grejpfrut) tropska je voćka, gorkog do oporog ukusa i izuzetno je blagotvorna za naš organizam.

Svježi grejp sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, vitamin A, nije bogat mineralima ali sadrži manje količine kalcija, magnezija, fosfora i bakra, kao i vlakna i likopen.

Visoka koncentracija C vitamina u ovom voću značajno doprinosi jačanju imunološkog sistema organizma, a pored toga vitamin C kao snažan antioksidans pomaže u ublažavanju i sprječavanju raznih upala kao što je astma, reumatoidni i osteoartritis, kao i u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara kao i raka, a ovom potonjem doprinosi i prisustvo likopena u ovom citrusu.

Limonid kao ljekovita fitohemikalija, a koji je sadržan u grejpu, inhibira razvoj tumora pluća, želuca, debelog crijeva, dojke, kože i usta, dok prisustvo pektina djeluje na usporavanje ateroskleroze, redukciju nivoa LDL holesterola te triglicerida (ovo se odnosi na crveni grejp koji sadrži najviše pektina).

Prema podacima studije objavljene u ' Journal of Nutritional Biochemistry', naringenin, enzimni spoj sadržan u grejpu 'popravlja' oštećene molecule DNA kod tumora prostate, što predstavlja jedan od glavnih odbrambenih mehanizama organizma protiv raka, obzirom da uklanja potencijalno kancerogene sastojke.

Dokazano je da grejp pomaže u regulisanju tjelesne težine, smanjujući nivo inzulina u krvi, a u njemu prisutna vlakna daju duži osjećaj sitosti, te regulišu varenje.

Sa konzumacijom grejpa ipak treba biti oprezan. Naime, ustanovljena je negativna povezanost konzumacije ovog citrusa sa nekim oboljenjima, odnosno lijekovima za ta oboljenja. Naime, grejp može pojačati djelovanje određenih lijekova do te mjere da se stvara stanje uzimanja prekomjerne doze lijeka, a sa druge strane naringin sadržan u grejpu dovodi do smanjenje apsorcije lijeka iz krvi. Neka istraživanja su dokazala kako konzumiranje grejpa sa lijekovima protiv glavobolje kao i protiv alergija može dovesti do smetnja u radu srca. Grejp takođe trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove za spuštanje pritiska.

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj