Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Korak prema zdravlju uma i tijela: Učestvujte u obilježavanju Svjetskog dana Taiđi Ćuena i Ćigonga

svjetski dan taichi cuena i cigongaU Beogradu će, 26.04. (subota), sa početkom u 10:00 sati, biti obilježen Svjetski dan Taiđi Ćuena i Ćigonga, kojim će se povodom održati dvosatna radionica na Kalemegdanu (plato između Sahat kule i opservatorija). Svi oni koji se prijave na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. će imati prilike da učestvuju u programu i treningu i na taj način se upoznaju sa ovim vještinama, izuzetno blagotvornim za duh i tijelo.

Organizator radionice jeste Taiđi Ćuen i Ćigong klub Peng, čiji je predstavnik Saša Balenesković, inače sportski trener, trener Jang porodičnog stila Taiđi Ćuena i zdravstvenog Ćigonga, nosilac V Duana (stepena) zdravstvenog Ćigonga kao i potpredsjednik Balkanske Wu Shu federacije i predsjednik Ćigong saveza Srbije, za naš magazin pojasnio termine Taiđu Ćuena i Ćigonga, kao i njihovu povezanost sa zdravim stilom života.

Taiđi Ćuen i Ćigong su kineske vještine koje vode porijeklo duboko u prošlost. Taiđi predstavlja ono što mi znamo kao Jin/Jang tj. vrhunske principe dualnosti ili promjene, dok je Ćuen doslovno pesnica, borilački metod. Slobodan prevod bi značio 'borilačka veština promjene'. Taiđi Ćuen je kod nas poznatiji kao Tai Či ili Tai Či Čuan i uglavnom se promoviše kao vještina koja doprinosi opštem boljitku čoveka.

Međutim, pored toga što poboljšava psihofizičko stanje pojedinca, ova vještina je do prije samo stotinak godina prvenstveno bila odbrambena borilačka vještina i tako se i vježbala. U sastavu ove vještine su goloruke forme, forme sa oružjem (sablja, mač, koplje, halebarda, lepeza...), partnerske vježbe guranja ruku kao i posebne vježbe za jačanje i izdržljivost koje variraju od prenosa znanja i učitelja. Postoji nekoliko različitih pravaca ili stilova Taiđija i oni uglavnom nose ime porodice koja ih je prenosila: Jang, Čen, Vu, Vu/Hao ili Sun su najpoznatiji stilovi. Postoji i poseban stil koji dolazi sa planine Vudang na kojoj je, prema legendi, živeo mudrac Čan San Feng koji je ovu veštinu i osmislio. Po svojim karakteristikama, Taiđi Ćuen spada u vještine vušua (borilačke vještine) ili ono što se kod nas zove „kung fu“.

Ćigong predstavlja širok spektar psihofizičkih vježbi koji datira i 5.000 godina u prošlost i jedan je od prvih holističkih (ali i fitnes) sistema treninga za poboljšanje i očuvanje zdravlja. Kao što je rekao profesor Džang Ming Lijang, učitelj Liju C Đue (6 ljekovitih zvukova) zdravstvenog Ćigonga, postoji oko 84.000 sistema budističkog i oko 3.600 sistema taoističkog Ćigonga! Sama kovanica Ćigong je novijeg datuma, stara jedva oko 150-200 godina. Starija imena praksi za prevenciju, očuvanje i poboljšanje zdravlja su Daoyin i Yangsheng. Ime Daoyin se može slobodno prevesti kao „vođenje i usmjeravanje (ćija, životne energije, daha)“, dok Yangsheng možemo prevesti kao „staranje(briga) o životu“. Sama imena su već odredila i namijenu vještine. Naravno, naveli smo samo neka od različitih imena veština koje čine ćigong. Tu su još i Tu Na, kontrola disanja, cirkulacija energije po meridijanima u tijelu, koncentracija na određene tačke, samomasaža…

Može se reći da danas postoji nekoliko osnovnih grupa Ćigong treninga, podijeljenih na osnovu postavljenih ciljeva:

• Ćigong kao generičko ime za vještine poboljšanja i očuvanja zdravlja

• zdravstveni Ćigong

• terapijski, medicinski Ćigong

• Ćigong za postizanje višeg duhovnog stanja i

• Ćigong namijenjen borilačkim vještinama i jačanju tijela.

Ono što organizator besplatne radionice - Taiđi Ćuen i Ćigong klub Peng prenosi u okviru Ćigong saveza Srbije jeste zdravstveni ćigong prema metodologiji Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga. Ćigong savez Srbije je predstavnik Internacionalne federacije zdravstvenog Ćigonga.

Zbog svega navedenog, preporučujemo da u subotu 26.04. (uz prijavu na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ) prisustvujete ovom besplatnom javnom treningu u Beogradu, gdje ćete moći provježbati mali dio sistema ovih vježbi. Treba imati na umu, navodi Balanesković, za punu dobrobit tijela i uma koju ove vještine nose sa sobom, potrebno je vježbati svakodnevno. Naravno, vježbe je moguće upražnjavati i samostalno, ali je preporučljivo da ih pravilno naučite uz osposobljenog instruktora.

„100 dana treninga je disciplina, 1000 dana treninga je dotjerivanje!“

Facebook link najave obilježavanja Svjetskog dana Taiđi Ćuena i Ćigonga

svjetski dan taichi cuena i cigonga 01

svjetski dan taichi cuena i cigonga 02

svjetski dan taichi cuena i cigonga mapa

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj