Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pelin: Gorki čuvar zdravlja želuca i poticaj rada jetre

pelin list 45aPelin (Artemisia absinthium) široko je rasprostranjena biljka, koja obitava na kamenitim i sunčanim staništima, šljunčanim riječnim obalama, na stijenama. Visine je 0,8 do 1,2m, sa ravnom srebrnozelenom stabljikom i zelenkasto sivim lišćem. Može se uzgajati u vrtu i ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu. Razmnožavati se može iz sjemena i presađivanjem starijih grmova.

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza složenih organskih spojeva. Takođe, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još tačno određen. U listovima pelina se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, terpen, među njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.

Kao prva asocijacija po pitanju pelina i našeg organizma pojavljuje se poticanje apetita i regulacija probave. Pelin potiče izlučivanje žuči, potiče rad jetre i brzo otklanja probavne poteškoće. Efikasan je u čišćenju organizma od parazita, sprječava i zaustavlja rast mikroorganizama, odlično je sredstvo protiv želučanih grčeva… Eterično ulje sadržano u pelinu potiče izlučivanje bubrega, te se čaj od pelina preporučuje uzimati u malim količinama za liječenje katara mjehura, te određenih upalnih procesa, pri čemu treba biti oprezan. Karakteristika pelina utjelovljena i u njegovoj gorčini odnosi se na poticanje cirklulacije.

Pelin se ne preporučuje konzumirati u trudnoći, kod potencijalne opasnosti od moždanog udara, oštećenja na želudcu i drugim unutrašnjim organima, istovremeno koristeći preparate za jačanje željeza, kao i ne duže od sedam dana.

Pelin se konzumira kao čaj ili tinktura.

Čaj od pelina priprema se tako što se 1 čajna kašika pelina prelije sa 0,2l kipuće vode, te se procijedi nakon 15-tak minuta što je odstojalo. U toku dana preporučuju se tri šalice ovog čaja, koji blagotvorno djeluje na želučane tegobe organizma.

Čaj za poticanje apetita možete pripraviti tako što ćete pomiješati 50g pelina sa travom ivom, hajdučicom, koprivom i majčinom dušicom. Četiri supene kašike preliju se sa 0,3l kipuće vode, te se ostavi poklopljeno oko pola sata. Konzumira se šalica nezaslađenog čaja pola sata prije obroka.


Nasumični sadržaj