Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zdravlje na dohvat ruke: Zova i pripravci blagotvorni za organizam

zova cvijet il11Zova (ili bazga) je samonikla biljka koja raste kao grm na obroncima šuma, napuštenim i neobradivim njivama kao i livadama gdje ima vlage. Cvjeta od maja do jula mjeseca. Lišće, kora i korijen sakupljaju se u proljeće, cvijet do juna (prije nego se sav rasvjeta), a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno sazriju.

Cvjetovi zove bogati su eteričnim uljima koji sadrže flavonoid, glikozid, hlorogenske kiseline, tanin i pektin, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi dijelovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Zbog svojih osobina, zova se od davnina koristila u narodnoj medicini. Obzirom na protuupalno, antioksidantno i antibakterijsko svojstvo zove, može se reći da je njena upotreba u narodnoj medicini jako široka. Dokazano je njeno djelovanje protiv slobodnih radikala, tako da se koristi za jačanje imunog sistema organizma.

Zova blagotvorno djeluje na organizam, a koristi se kod liječenja prehlade, kašlja, bronhitisa, kao i početnih stadija upale pluća. Takođe, konzumacijom pripravaka od zove djeluje se protiv upala urinarnog trakta, kao i kod bolesti srca, reumatskih oboljenja mišića i zglobova, te regulisanja nivoa šećera i čišćenja krvi. Efikasno djelovanje zove je dokazano na problem sa probavom, kao i na kožna oboljenja i alergije. Prisutni flavonoidi kao antioksidanti štite stanice organizma od oštećenja, te se zova koristi u liječenju degenerativnih bolesti te kao prevencija karcinoma.

Recepti u kojima se koristi zova:

 

Čaj od cvijeta zove za liječenje prehlade, bronhitisa i snižavanje tjelesne temperature:

Preliti 50 g suhih cvjetova s 1 l kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 10 minuta, ocijediti i zasladite medom i sokom od pola limuna. Pijte 5 puta dnevno po 200 ml.

Čaj od cvijeta zove protiv gripe i virusnih prehlada:

Pomiješati 40 g cvjetova zove, 30 g lipe i 30 g kamilice, preliti mješavinu sa 0,25 l ključale vode, ostaviti da odstoji petnaestak minuta i procijediti.

Čaj od cvijeta za poticanje iskašljavanja:

Napraviti mješavinu od po 30 g cvijeta zove, po 20 g cvijeta bijelog sljeza i komorača. Tri kašike ove mješavine preliti sa 4 dl ključale vode, poklopiti i ostavite da stoji dva sata. Procijedit te na svaka dva sata piti po jednu kašiku.

Čaj od kore zove za liječenje urinarnih poteškoća:

Spoljašnji, sivi sloj biljke, ostruže se prije upotrebe i baca, a koristi se samo unutrašnji zeleni dio. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena) kašikica za jednu šolju. U toku dana smij se popiti samo jedna kafena šoljica - maksimalno dvije - i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj.

Čaj od lista zove – za čišćenje krvi, protiv bolesti jetre, bubrega, crijeva i pluća:

Uzeti 7 do 8 listova zove, potpuno razvijenih, preliti sa 0,2 l ključale vode i ostaviti na vri na laganoj vatri oko osam minuta. Procijediti te zasladiti sa medom.

Kupka od cvjetova zove protiv reumatskih bolova:

Otprilike 300 osušenih cvjetova zove staviti u propusnu tkaninu, te potopiti u vruću vodu u kadi, petnaestak minuta prije kupanja.

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj