Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Облицовка потолка панелями. Качественная облицовка потолка. Облицовка потолка гипсокартоном. Натяжные потолки цены. Лучшие натяжные потолки фото и цены. Натяжные потолки цена за метр. Автономное отопление квартиры. Быстрая установка автономного отопления. Автономное отопление цена. Как сделать мотоблок своими руками. Качественный ремонт мотоблоков своими руками. Мотоблок своими руками фото. Нанесение декоративной штукатурки короед. Как наносить короед декоративная штукатурка. Декоративная штукатурка своими руками короед. Укладка паркета цена. Быстрая укладка паркета своими руками. Укладка паркета на стяжку. Кровать своими руками чертежи. Сделать шкаф кровать своими руками. Деревянная кровать своими руками. Опалубка для монолитного перекрытия. Качественная опалубка для монолитного строительства. Купить опалубку для монолитного строительства.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Iz otrova morskih puževa lijek protiv bolova 100 puta jači od morfijuma - ne izaziva ovisnost

puz plavi zmaj 334er5ttzOvaj lijek još uvijek nije testiran na ljudima, ali znanstvenici smatraju da je 100 puta jači od morfija i gabapentina koji su već godinama standard u ublažavanju boli.

Glavni sastojak lijeka je conotoxin koji se dobiva iz otrova morskog puža mesoždera koji obitava u zapadnom dijelu Tihog oceana i u Indijskom oceanu.

Ove morske životinje ubadaju svoj plijen ubrizgavajući im otrov koji ih zatim paralizira dovoljno dugo da ih puževi mogu pojesti.

“Protein dobiven iz puževa otrova temelj je pet novih eksperimentalnih sastojaka”, rekao je vodeći autor studije David Craik sa Sveučilišta u Queenslandu.

“Preliminarne studije u kojima je korišten jedan od tih pet sastojaka rezultirale su znatnim smanjenjem boli kod laboratorijskih miševa”, stoji u izvješću za medije objavljenom prije Craikove prezentacije u Dallasu.

“Ovo otkriće važan je iskorak koji može biti temelj razvoja potpuno nove kategorije lijekova koji ublažavaju najteži oblik kronične boli”, smatra Craik.

Životinjski otrovi blokiraju određene kanale u živčanom sustavu i ponašaju se drugačije od morfija i hidrokodona koji mogu uzrokovati ovisnost i kojima se konzument može predozirati.

Farmaceutske tvrtke zadnjih su godina počele istraživati otrove kao izvore novih lijekova za liječenje neuropatske boli koje se mogu javiti kod osoba s AIDS-om, rakom i drugim bolestima.

Lijek Ziconotide dobiven iz conotoxina već je odobren za uporabu na ljudima, no nije dostupan u obliku tablete i mora ga se ubrizgati u donji dio leđne moždine.

Ovih pet sastojaka koje Craik i njegovi suradnici razvijaju konzumirat će se oralno.

“Još ne znamo hoće li ove tablete imati nuspojava, budući da ih još nismo testirali na ljudima, no mislimo kako bi mogle biti sigurne za ljude”, rekao je Craik, naglasivši da će se za testiranja na ljudima morati čekati još najmanje dvije godine.

 

(AGRO-EKO Magazin/Australian Scientific)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

Izvor:

Nasumični sadržaj