Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zdravlje iz naših vrtova: Bokvica za liječenje rana, želuca i pluća

bokvica list 0141Bokvica (Plantago major L, velika ili ženska bokvica) višegodišnja je biljka rasprostranjena u cijelom svetu. Raste uz puteve i ograde, po travnjacima, livadama, pašnjacima do 2500 metara, i naraste do pola metra. Listovi su obliku rozete, u donjem dijelu stabljike jajasti, pri osnovi okrugli. Cvjetovi su sakupljeni u zbijene klasove i pojavljuju se u junu. Kod nas uspeva i muška uskolisna bokvica, Plantago lanceolata L, i srednja Plantago media L, obje takođe ljekovite, a od velike se razlikuju po obliku listova i dužini cvijetne drške.

Iako je ljekovita i stabljika velike bokvice, uglavnom se koriste listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme nije sazrelo. Ubrani listovi se suše u hladovini, u tankom sloju, na promaji. Ne treba ih često pervrtati, da ne pocrni, jer su ljekoviti samo oni koji zadrže prirodnu zelenu boju.

Bokvica djeluje kao antibiotik. Sadrži veoma važan glikozid aukubin, sluz, tanin, pektin, holin, šećer, gorke materije, vitamine C i K, cink, gvožđe, kalijum i kalcijum. Svježe iscijeđeni sok primjenjuje se u liječenju kašlja, bronhitisa, promuklosti i plućnih bolesti. Čisti kožu, liječi bubuljice, lišajeve i gnojne rane. Povoljno djeluje i na organe za varenje, zbog čega se preporučuje za liječenje dijareje, hroničnog zapaljenja sluzokože želuca, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i u svim slučajevima koji su praćeni krvarenjem. Ekstrakt bokvice smiruje upalu desni i otklanja afte. Istraživanja nekih stručnjaka pokazuju da velika bokvica uspešno liječi i hemoroide.

Veoma su zdravi sasvim mladi listovi bokvice, ubrani prije cvjetanja, od marta do juna. Dodaju se supama, a nakon kuhanja mogu se pripremiti i kao salata ili varivo slično špinatu. Jestive su i sjemenke, koje sadrže i masno ulje, bjelančevine i šećer. Vitaminima su izuzetno bogate proklijale sjemenke, koje treba što češće koristiti u ishrani.

Čaj se priprema od kašičice isitnjene bokvice prelivene sa 2dl ključale vode, poklopi se i poslije 20 min procijedi. Dnevno treba piti tri šolje svježeg čaja, a koristi se i za pranje očiju (konjuktivitis) i ispiranje grla.

Za liječenje rana koriste se svježi listovi bokvice koji se popare i isjeckaju. Nanose se na ranu, čir ili apsces (zagnojeno tkivo). Rana će brzo zacijeliti, a čirevi sazriti.

Sok se koristi za liječenje želučanih tegoba, a i kao oblog protiv jake glavobolje, blagotvoran je svježe iscijeđen sok bokvice u cvijetu. Uzima se nekoliko puta dnevno kašika soka s pola čašice tople vode. Sok pomaže i u slučaju ujeda insekata. Ublažuje bol i smiruje otok.

(Izvor: AGRO INFOTEL, prilagodio AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj