Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crni kim za harmonizaciju imunog sistema: Preporučen kod alergija, dijabetesa, psorijaze…

crni kim sjeme il5sf4Crni kim je jednogodišnja cvijetna biljka porijeklom iz južne i jugozapadne Azije. Raste između 20 i 30cm u visinu i ima perjasto razdijeljeno lišće. Cvjetovi su nježni, obično svijetloplave ili bijele boje sa 5 do 10 latica. Plodovi imaju oblik čahura u kojima se nalazi sjeme. Crni kim ima gorak ukus i miris. Lako se uzgaja u skoro svakom tipu zemljišta i preferira sunčane pozicije. Najviše voli laganu zemlju na toplom mjestu. Budite pažljivi ako ovu biljku sadite u bašti, jer je kim veoma pohlepan i brzo se širi ka okolnim biljkama.

Potvrđeno je da je crni kim jedna od prvih biljaka koju je čovjek uzgajao. Sjeme crnog kima pronađeno je na mnogim egipatskim lokalitetima, a naročito je značajan pronalazak bočica sa uljem kima u Tutankamonovoj grobnici.

Ulje kima ima odlično dejstvo u jačanju imuniteta i veoma širok spektar djelovanja. Izuzetno je djelotvoran u liječenju alergija, astme, problema sa probavom, povišenog holesterola i prehlada, a smatra se da ima veliki uticaj u prevenciji raka kao i kod uništavanja ćelija tumora. Konzumacijom crnog kima imunološki sistem se dovodi u ravnotežu.

Zbog izuzetnog djelovanja na imuni sistem odnosno na njegovu harmonizaciju, sprječavajući autoimuno djelovanje, preporučuje se kod tretmana psorijaze, hepatitis jetre, multiple skleroze, i drugih autoimunih bolesti. Crni kim takođe djeluje antimutacijski štiteći membrane stanica od djelovanja slobodnih radikala, a sadržanom gama linolenskom kiselinom reguliše upalne procese.

Ulje od crnog kima preporučuje se i u tretmanu neurodermatitisa. Za ovo hronično upaljenje kože karakterističan je jak svrbež, odsustvo sjaja kože. Počinje se pojavljivati na glavi i licu, da bi u kasnijim godinama dovelo do širenja i na druge dijelove tijela. Za tretman neurodermatitisa se preporučuje uzimati po 25 kapi ulja tri puta na dan, neposredno prije obroka. Pored gore navedene pralne primjene ulja crnog kima, ono se može primijeniti i dermalno. Utrljavajući ulje crnog kima u kožu ostvaruje se djelovanje protiv psorijaze, strija, ekcema, akni i drugih upalnih procesa.

Djelujući protivalergijski, ulje crnog kima ublažava simptome alergija a dugotrajnijim tretmanom utiče na reduciranje ispoljavanja alergije i njenog povlačenja. Preporučuje se uzimanje 30 do 40 kapi ulja tri puta na dan poslije obroka, već par mjeseci prije nego počnu cvjetati biljke koje izazivaju alergijske reakcije. Konzumacija se nastavlja do jeseni.

Protiv bronhijalne astme ulje crni kim se pokazao izuzetno efikasan. Protiv bronhitisa i kašlja preporučuje se piti čaj par puta dnevno, a pripravlja se tako što se jedna velika kašika crnog kima, mala kašika kamilice i pola male kašike anisa umiješa u šalicu tople vode, te se procijedi nakon što je odstojalo desetak minuta. Za poboljšavanje ukusa preporučuje se med.

Crni kim pokazao je odlične rezultate u borbi sa dijebetesom. Kod dijabetesa tipa 1, kod kog se liječene provodi inzulinom, crni kim djeluje na jačanje imunog sistema. Kod dijabetesa tipa 2 gdje se javlja smanjena sposobnost stanica da reaguju na inzulin, crni kim takođe djeluje efikasno. Preporučuje se uzimati pola male kašike tri puta na dan, neposredno poslije jela.

Ulje crnog kima preporučuje se još za smanjenje holesterola, kod visokog krvnog pritiska, gripe, hroničnog umora…

Ipak, na umu treba imati da korištenje crnog kima u zdravstvene svrhe ima određena ograničenja. Crni kim se ne preporučuje trudnicama, a prema nekim autorima, uzimanje preko 25 grama dnevno može biti opasno, jer u većim količinama od toga sjeme i ulje crnog kima mogu biti toksični.

 

AGRO-EKO Magazin


Nasumični sadržaj