Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Vodeći po sadržaju likopena, paradajz je idealan za 'čišćenje' organizma

paradajz 1i1Iako pripada voću, paradajz se u kulinarstvu posmatra kao povrće. Pored dekorativne upotrebe, preporučena mu je konzumacija radi blagotvornog uticaja na zdravlje organizma.

Paradajz je bogat i bjelančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i rijetke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.

Od blagotvornih uticaja paradajza na organizam ponajviše se ističe prisustvo likopena, antioksidanta koji pomaže sveukupno 'čišćenje' organizma. Koristan je u borbi sa slobodnim radikalima, a sam se u tijelu ne može stvoriti, već se mora unijeti hranom. U provedenim eksperimentima likopen se ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast. Povoljna karakteristika jeste što se iskoristivost likopena kuhanjem ne gubi, već raste. Takođe, likopen blagotvorno djeluje i na zdravlje srca, snižava ukupni i loš LDL holesterol.

Paradajz se pokazao kao odličan diuretik, te djelotvoran u liječenju čireva, bubuljica, pojedinih kožnih oboljenja, anemije, artritisa, astme, bolesti usne šupljine i ždrijela, osteoporoze, poremeđenog krvnog pritiska itd.

Pored svježeg i u kuhanju, preporučuje se piti sok od svježeg paradajza. Izvanredno čisti organizam i jača imunitet, popravlja krvnu sliku, reguliše varenje i pročišćava krvne sudove.

Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lijek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka. Ako je liječenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Napomena: Stabljika, listovi i zeleni, nezreli plodovi paradajza sadrže otrovni alkaloid solanin, koji se ne razgrađuje ni vrenjem ni kuhanjem. Solanin nestaje tek kad plod sazri, a u sjemenkama ostaje u tragovima. Količina solanina u zelenom paradajzu smanjuje se kiseljenjem, jer on tada prelazi u sok koji se lako ocijedi. Ne preporučuje se uzimanje više od 100g zelenog paradajza.

 

AGRO-EKO Magazin

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj