Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Žitarica' kvalitetnija od drugih - heljdom protiv dijabetesa, reumatizma, umora...

heljda 545Heljda (Fagopyrum esculentum) prema botaničkoj klasifikaciji nije žitarica, ali se svrstava u tu grupu namirnica zbog sličnosti hranjivog sastava i načina pripreme.

Bjelančevine heljde su kvalitetnije od drugih žitarica jer sadrži vitamine B1 i B2. Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana.  Od 100 kg zrna heljde može se dobiti 60 do 75 kg tamnog brašna. Zeleni listovi i cvijet heljde mogu se koristiti kao izvor rutina, glikozida koji se upotrebljava u medicini kao ljekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija, reumatizam i dijabetes, dok čaj od heljde pomaže kod oporavka od zračenja i hemoterapije. Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Takođe se koristi brašno od heljde, koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata. Cijenjena je zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana te minerala mangana i magnezijuma.

Bez glutena

Ona ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične. Ljekovita svojstva heljde su: jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, povećava lučenje urina. Odlična je za pamćenje i koncentraciju (naročito za starije osobe). Snižava pritisak, liječi arteriosklerozu i zatvor. Djelotvorna je i u liječenju bolesti pluća i bubrega. Preporučuje se osobama s probavnim smetnjama.

Ukusne palačinke

Palačinke od heljdinog brašna su ukusna poslastica. Francuzi koji u Bretanji pripremaju tradicionalne palačinke (crépes) od heljde, prehodno je fermentiraju. Heljda fermentacijom postaje vrlo dobra hrana, jer sadrži dobru količinu bjelančevina, koje su po aminokiselinskom profilu slične onima životinjskog porijekla. U Rusiji skoro svaka porodica počinje dan sa kašom, a najčešće je to kaša od heljde.

(Izvor: Nezavisne novine)


Nasumični sadržaj