Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Kralj voća' - opravdani atribut: Ananasom protiv ugrušaka, probavnih smetnji, za zdrave sinuse...

ananas ilustracija 5s411Ananas često nazivaju 'kraljem voća', ne zbog njegovog bogatog nutritivnog sastava već zbog izrazito blagotvornog djelovanja na zdravlje organizma.

Stotinu grama svježeg ananasa sadrži 48 kcal / 202 kJ, od čega 12% ugljikohidrata, 0,1% mast ii 0,5% proteina. U 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena. Dobar je izvor mangana (17% dnevno potrebnih organizmu) kao i bakra (10%). Odličan je izvor vitamina C.

Međutim, ono što ananas čini jedinstvenim jeste prisustvo bromelina – enzima koji je sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine. Bromelin se preporučuje kao lijek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želučanog soka. Toj se molekuli pripisuju i svojstva otapanja ugrušaka, pa se daje u liječenju bolesti srca, zatim se smatra da je taj enzim djelotvoran u liječenju sinusa i otapanju sluzi koja se u sinusima nakuplja. Inače, bromelin prodire i kroz kožu. Ako sokom od ananasa natapkamo staračke pjege, one će se smanjiti i postati bijele.

Nadalje, daje se i u terapiji bolesti urinarnog trakta uz odgovarajuće antibiotike ili bakteriostatike jer se smatra da potencira njihovo djelovanje. Postoje i radovi koji govore u prilog tome da bromelin može biti koristan u tretmanu bolesnika koji boluju od artroza i reumatoidnog artritisa.

Visoka koncentracija vitamina C u ananasu blagotvorno djeluje na pravilno funkcionisanje imunološkog sistema i pozitivno djeluje na zaštitu organizma od slobodnih radikala.

Ispitivanja provedena na Institutu za medicinska istraživanja u Austriji (QIMR) otkrila su u peteljci ananasa dvije molekule koje su pokazale antitumorno djelovanje. Djeluju na širok raspon kancerogenih stanica, kao što su tumorne stanice dojke, pluća, debelog crijeva te na melanome. Stručni časopis 'Archives of Oftalmology' objavio je studiju koja preporučuje konzumiranje najmanje 3 obroka voća dnevno kako bi se smanjio rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja u starosti.

Konzumacija ananasa se preporučuje osobama sa trakavicom – tri dana jesti samo ananas i piti dva do tri litra vode dnevno. Kada se radi o slaboj probavnoj moći želuca, preporučuje se prije svakog obroka pojesti krišku svježeg ananasa, na način da ga duže žvaćemo i zadržimo malo duže u ustima.

U ljekovite svrhe koristi se i kora ananasa, koja se isjecka i samelje u blenderu. Dobijenom kašom mogu se tretirati sva bolna mjesta a efikasna je u borbi protiv žuljeva i kurjih očiju. Takođe blagotvorno djeluje i na kožu pa se može koristiti kao maska za lice. U kozmetici je široko zastupljen, a njegova konzumacija se povezuje sa usporavanjem procesa starenja kože, pojačavanje njene elastičnosti a navodno je i odličan 'borac' protiv celulita.

Takođe, ananas se preporučuje za održavanje zdravih desni a zbog prisustva beta-karotena preporučen je u očuvanju vida.

(AGRO-EKO Magazin)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj