Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako prepoznati manjak cinka, magnezija, kalcija...? Odgovor leži u hrani koja vam se 'traži'

hrana ilustracija 16swgUkoliko osjećate želju za konzumacijom određenih namirnica možete pretpostaviti nedostatak nekih minerala i drugih supstanci koje su prijeko potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma i ukupno zdravlje. U nastavku su prikazane neke namirnice, koje – kada ih želimo jako, ukazuju na nedostatke u vašem urganizmu.

Želja za čokoladom ukazuje na manjak magnezija

Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezija u organizmu. Taj je mineral neophodan za zdravlje kose i kože, a njegove razine najviše padaju tokom druge polovice menstrualnog ciklusa i zbog stresa. Također, na nivo magnezija utiču gazirana pića, alkohol i kafa. Preporučuje se umjesto čokolade jesti orašaste plodove naročito brazilski oraščić i sjemenke bundeve koje obiluju ovim mineralom.

Želja za slatkim posljedica je nedostatka hroma

Nekontrolisana želja za slatkim može biti posljedica nedostatak hroma u organizmu. On sudjeluje u metabolizmu glukoze i pojačava djelovanje inzulina. Istraživanja su potvrdila da krom stabilizira nivo šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava stvar jer se razina šećera u krvi naglo diže i još brže pada. Umjesto toga preporučuje se jesti hranu bogatu kromom kao što su mrkva, krompir, brokula i šparoge. 

Želja za mesom ukazuje na manjak cinka i željeza

Ako na jelovniku stalno treba biti meso, moguće je da tijelu nedostaje željeza i cinka. Cink igra važnu ulogu u imunološkom sistemu i utiče na zdravlje kože te noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporučuje se jesti špinat, školjke, sir i sjemenke bundeve. 

Želja za sirom posljedica je manjak kalcija

Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcija u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcij čuva zdravlje zubiju i kostiju i neophodan je normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mlijeko, jogurt, sardine, losos i brokula. Također, preporučuje se jesti više orašastih plodova i lanene sjemenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama. 

Želja za ugljikohidratima ukazuje na manjak triptofana

Želja za ugljikohidratima može biti posljedica manjka aminokiseline triptofana. Ta je aminokiselina nužna za sintezu hormona sreće serotonina i manjak može uzrokovati promjene u raspoloženju, manjak sna i tjeskobu. Iako ugljikohidrati ne sadrže triptofan oni podižu nivo šećera u krvi koja tjera aminokiselinu u mozak. Kruh i tjesteninu bolje je zamijeniti mlijekom, jajima, orasima, sirom, bananama i puretinom.

(Izvor: Daily Mail/24sata.hr)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj