Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Bogatstvo ukusa i zdravlja: Kruška za zdravu kožu, snižavanje holesterola a protiv dijabetesa tipa 2, artritisa i reume

kruske 741adw2Kruške, voće srodno jabukama i dunjama, izuzetno je korisno za naše zdravlje i od davnina se koristi u narodnoj medicini. Danas kruške uglavnom možemo kupiti tokom cijele godine, ali sada su najpristupačnije i to one najbolje – iz naših krajeva!

Plod kruške sadrži, od minerala, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluorid, zatim vitamin C, B6 i K, zatim tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, dijetalna vlakna...

Kombinacija vitamina krušku čini blagotvornom za kožu, djelujući antioksidativno i sprječavajući posljedice starenja kože. Zahvaljujući kaliju kruška pomaže u sprječavanju pojave artritisa i reume, dok je folna kiselina, koja je takođe prisutna u kruški, neophodna za dobar neuro-mišićni rad. Visok nivo vitamina C zajedno sa prisutnim bakrom utiče na smanjenje slobodnih radikala u tijelu i tako sprječava stanična oštećenja.

Bogatstvo dijetalnim vlaknima krušku čini idealnom namirnicom za regulaciju probave, a u djelovanju sa prisutnim bakrom potiču rad debelog crijeva i time sprječavaju konsiptaciju a time smanjuju i rizik od raka. Dijetalna vlakna djeluju i na regulaciju rada kardiovaskularnog sistema, regulišući nivo holesterola u krvi.

Za kruške se navodi da imaju jak uticaj na smanjenje rizika od pojave dijabetesa tipa 2. Naime, istraživanja su potvrdila da određene vrste flavonoida u hrani mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, a od posebnog interesa u ovom području su tri skupine flavonoida (flavonoli, flavan-3-oli i antocijana), koji se nalaze upravo u kruškama.

Pored navedenog, kruške se preporučuju i kod umora, vrtoglavice, gubitka apetita, pada imuniteta, za snižavanja tjelesne temperature…

Kruške su hipoalergena hrana tako da se pripravci od kruške mogu davati maloj djeci.

Kruške se mogu konzumirati svježe, odličan je sok od cijeđenih kruški a dobro se kombinuje i sa jabukom, koristi se za pravljenje džemova, kolača, kompota, rakije…

Već smo rekli da kruška blagotvorno djeluje na kožu, a osim što djeluje unoseći je oralno u naš organizam, može se koristiti i nanošenjem na kožu. Mlijeko za čišćenje kože možete napraviti tako što ćete izmiksati jednu krušku (prethodno oguljenu), dodati jedan jogurt i pola limuna. Izmiješati pripravak, izliti ga u staklenu posudu i staviti u donji dio frižidera, te iskoristiti u što kraćem roku.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj