Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Bogatstvo ukusa i zdravlja: Kruška za zdravu kožu, snižavanje holesterola a protiv dijabetesa tipa 2, artritisa i reume

kruske 741adw2Kruške, voće srodno jabukama i dunjama, izuzetno je korisno za naše zdravlje i od davnina se koristi u narodnoj medicini. Danas kruške uglavnom možemo kupiti tokom cijele godine, ali sada su najpristupačnije i to one najbolje – iz naših krajeva!

Plod kruške sadrži, od minerala, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluorid, zatim vitamin C, B6 i K, zatim tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, dijetalna vlakna...

Kombinacija vitamina krušku čini blagotvornom za kožu, djelujući antioksidativno i sprječavajući posljedice starenja kože. Zahvaljujući kaliju kruška pomaže u sprječavanju pojave artritisa i reume, dok je folna kiselina, koja je takođe prisutna u kruški, neophodna za dobar neuro-mišićni rad. Visok nivo vitamina C zajedno sa prisutnim bakrom utiče na smanjenje slobodnih radikala u tijelu i tako sprječava stanična oštećenja.

Bogatstvo dijetalnim vlaknima krušku čini idealnom namirnicom za regulaciju probave, a u djelovanju sa prisutnim bakrom potiču rad debelog crijeva i time sprječavaju konsiptaciju a time smanjuju i rizik od raka. Dijetalna vlakna djeluju i na regulaciju rada kardiovaskularnog sistema, regulišući nivo holesterola u krvi.

Za kruške se navodi da imaju jak uticaj na smanjenje rizika od pojave dijabetesa tipa 2. Naime, istraživanja su potvrdila da određene vrste flavonoida u hrani mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, a od posebnog interesa u ovom području su tri skupine flavonoida (flavonoli, flavan-3-oli i antocijana), koji se nalaze upravo u kruškama.

Pored navedenog, kruške se preporučuju i kod umora, vrtoglavice, gubitka apetita, pada imuniteta, za snižavanja tjelesne temperature…

Kruške su hipoalergena hrana tako da se pripravci od kruške mogu davati maloj djeci.

Kruške se mogu konzumirati svježe, odličan je sok od cijeđenih kruški a dobro se kombinuje i sa jabukom, koristi se za pravljenje džemova, kolača, kompota, rakije…

Već smo rekli da kruška blagotvorno djeluje na kožu, a osim što djeluje unoseći je oralno u naš organizam, može se koristiti i nanošenjem na kožu. Mlijeko za čišćenje kože možete napraviti tako što ćete izmiksati jednu krušku (prethodno oguljenu), dodati jedan jogurt i pola limuna. Izmiješati pripravak, izliti ga u staklenu posudu i staviti u donji dio frižidera, te iskoristiti u što kraćem roku.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj