Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Teflonsko posuđe povezuje se sa tumorom jetre i testisa i pojavom drugih zdravstvenih problema

teflon tavaKao da briga o onome što jedemo nije dovoljno velika, pa sad moramo da vodimo računa i o posuđu u kome pripremamo hranu.

Ipak, izgleda da je tako, jer je prošle nedjelje Agencija za bezbjednost i očuvanje životne sredine Amerike upozorila na posuđe sa neljepljivim površinama, piše Blic. Perfluorkarbon (PFC) podloga na ovom posuđu se povezuje sa tumorom jetre i testisa i pojavom drugih zdravstvenih problema.

PFC oslobađa u vazduh otrovni gas kada se previše zagrije. Zato, izbjegavajte upotrebu teflonskih tava na visokim temperaturama i nikada je ne zagrijavajte kada je prazan.

Koristite drveni ili silikonski pribor za miješanje i vađenje hrane

PFC lako može da se oslobodi ukoliko se površina tave izgrebe. Iz tog razloga, prilikom kuvanja koristite isključivo drveni ili silikonski pribor.

Ručno pranje teflonskog posudja

Mašine za pranje suđa su prežestoke za teflon. Tokom pranja u mašini za suđe, oslobađa se više PFC-a nego kada se pere na ruke (s tim da pazite da ga ne izgrebete grubom stranom sunđera ili žicom).

Kuhinjska posuđa su često bila predmet polemika vezanih za zdravlje. Sedamdesetih se vjerovalo da aluminijum izaziva Alchajmerovu bolest, što je dovelo da se značajno smanji njegova upotreba u proizvodnji. Ipak, ova teorija nikada nije bila dokazana.

Bakarno posuđe može tokom kuvanja da otpusti izvjesnu količinu ovog materijala koja može da izazove mučninu i dijareju.

Gvožđe takođe može da izazove izvjesne zdravstvene probleme, dok se za nerđajući čelik vjeruje da je sasvim bezbjedan.

Uprkos brojnim teorijama, za teflonsko posuđe se ipak vjeruje da jeste bezbjedno, zbog specijalnog načina proizvodnje.

Prema jednoj studiji, testirano je 26 tava sa neljepljivim dnom i nijedan od njih, pri visokim temperaturama, nije otpustio bilo kakve hemikalije.

Ipak, primjećeno je da se neke osobe osjetile mučninu nakon što su konzumirale hranu koja je pregorila dok se spremala u teflonskom posuđu.

Epilog ove priče je da možete koristiti teflonsko posuđe, bez bojazni za svoje zdravlje. Ali pazite da održavate optimalnu temperaturu i da ih ne ogrebete. Ako se to ipak dogodi, kupite novo. Sigurnije je.

(Izvor: Blic / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj