Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Rizik od raka prisutan i satima nakon prestanka izlaganja suncu

potamnjena koza od sunca il29e48Sunčevi zraci nastavljaju da oštećuju kožu čovjeka i povećavaju rizik od raka satima nakon prestanka izlaganja Suncu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl, u državi Konektikat, otkrili su da je pigment melanin, koji treba da ima zaštitnu funkciju, u stvari taj koji uzrokuje oštećenja.

Tim navodi da će ovo istraživanje rezultovati proizvodnjom boljih zaštita od sunčevih zraka, koja mogu da spriječe dodatna oštećenja.

Kada UV radijacija “napadne” ćelije kože, to dovodi do mutacije u DNK, navodi BBC.

Melanin, pigment koji je zaslužan za ten ili prirodnu boju kože, predstavlja odbranu tijela u apsorbovanju radijacije.

Ono što naučnici nisu do sada znali jeste šta se dešava sa energijom koju je melanin apsorbovao.

Tim sa Jejla utvrdio je da takav melanin naknadno izaziva niz hemijskih reakcija. Koktel superoksida i peroksinitrita kulminira “u raspadu visoko energetskog molekula”, koji oslobađa energiju, kaže glavni istraživač Daglas Braš.

On je dodao da se to može porediti sa svicima i načinom na koji oni koriste energiju da proizvode svjetlo i da svijetle. U ovom slučaju ta energija se prebacuje u DNK.

Laboratorijskim testovima utvrđeno je da se oštećenja kože dešavaju četiri sata nakon izlaganja UV zracima.

“Polovina ove vrste oštećenja DNK ne dešava se na plaži, već u automobilu, na putu kući”, rekao je Braš.

Tim se nada da će moći da razvije zaštitno sredstvo koje će kombinovati uobičajenu zaštitu sa apsorbovanjem energije iz melanina.

(agencije)


Nasumični sadržaj