Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Rizik od raka prisutan i satima nakon prestanka izlaganja suncu

potamnjena koza od sunca il29e48Sunčevi zraci nastavljaju da oštećuju kožu čovjeka i povećavaju rizik od raka satima nakon prestanka izlaganja Suncu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl, u državi Konektikat, otkrili su da je pigment melanin, koji treba da ima zaštitnu funkciju, u stvari taj koji uzrokuje oštećenja.

Tim navodi da će ovo istraživanje rezultovati proizvodnjom boljih zaštita od sunčevih zraka, koja mogu da spriječe dodatna oštećenja.

Kada UV radijacija “napadne” ćelije kože, to dovodi do mutacije u DNK, navodi BBC.

Melanin, pigment koji je zaslužan za ten ili prirodnu boju kože, predstavlja odbranu tijela u apsorbovanju radijacije.

Ono što naučnici nisu do sada znali jeste šta se dešava sa energijom koju je melanin apsorbovao.

Tim sa Jejla utvrdio je da takav melanin naknadno izaziva niz hemijskih reakcija. Koktel superoksida i peroksinitrita kulminira “u raspadu visoko energetskog molekula”, koji oslobađa energiju, kaže glavni istraživač Daglas Braš.

On je dodao da se to može porediti sa svicima i načinom na koji oni koriste energiju da proizvode svjetlo i da svijetle. U ovom slučaju ta energija se prebacuje u DNK.

Laboratorijskim testovima utvrđeno je da se oštećenja kože dešavaju četiri sata nakon izlaganja UV zracima.

“Polovina ove vrste oštećenja DNK ne dešava se na plaži, već u automobilu, na putu kući”, rekao je Braš.

Tim se nada da će moći da razvije zaštitno sredstvo koje će kombinovati uobičajenu zaštitu sa apsorbovanjem energije iz melanina.

(agencije)


Nasumični sadržaj