Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Banja Guber - biser Srebrenice i nada za budućnost

guber srebrenica izvorLjekovitost vode banje Guber jedinstven je primjer u svijetu privrednog potencijala, ali i potencijala za liječenje, koji nažalost i dalje stoji neiskorišten. Ipak, nedavno održana investicijska konferencija nagovijestila je mogućnost pokretanja ovog kompleksa koji bi već na proljeće mogao zaposliti prve radnike i početi privrednu djelatnost, piše Klix.

Još prije dvije hiljade godina bilo je jasno da je područje Srebrenice prava oaza prirodnih resursa. Osim nalazišta rudnih bogatstava Srebrenica se može pohvaliti jedinstvenim bogatstvom mineralne i ljekovite Guber vode.

Značaj i ljekovitost Guber vode prepoznale su i austrougarske vlasti koje su 1887. godine počele flaširati i prodavati vodu sa ovog izvora širom svijeta. Sredinom prošlog vijeka ljekovitost Guber vode bila je nadaleko poznata, naročito u liječenju anemije. Voda se prodavala u apotekama, a srebrenički smještajni kapaciteti bili su ispunjeni gostima koji su se liječili u bajkovitom okruženju prirodnih ljepota.

Najveća prednost Srebrenice jeste njena priroda. Zašto bi trebalo iskoristiti Guber vodu? Zbog toga što ona sadrži željezo u dvovalentnom obliku, a veoma pozitivno djeluje, uz korištenje koje propiše ljekar, na opštu slabost organizma, gubitak tjelesne težine, anemiju, umor, kožna oboljenja, reumatizam i još mnogo toga. Kvalitet i sastav Guber vode nije se mijenjao već 100 godina.

Prije nekoliko godina pokrenut je postupak obnove liječilišta Guber banje, kao i fabrike vode. Međutim, određena zakonska neusaglašenost i politika zamrznuli su pokretanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta Srebrenice. Naime, problem je nastao kada je jedna firma dobila pravo na koncesiju Guber vode, a druga na izgradnju objekata.

Međutim, nedavno održana investicijska konferencija u Srebrenici najavila je bolje dane, a prioritet je pokretanje banje Guber. Srebreničani vjeruju da je to jedini način da se pokrene privredni oporavak Srebrenice. Svi se nadaju otvaranju liječilišta i dolasku turista.

"Siguran sam da Srebrenicu čekaju lijepi dani. Mi već u maju naredne godine očekujemo otvaranje dva kompleksa u sklopu banje Guber, to su vidikovac i fabrika vode, a u julu mjesecu na radost svih građana otvorit ćemo dio kompleksa Argentarije, što će podrazumijevati 200 ležajeva i kompletan medicinski ambijent gdje će se moći opservirati blizu 1.000 ljudi dnevno. To znači da će već od naredne godine i individualni smještajni kapaciteti u Srebrenici moći pružati svoje usluge", izjavio je Radojica Ratkovac, investitor u banju Guber.

Ukupna vrijednost investicije iznosi blizu 30 miliona eura, a u konačnici nakon završetka projekta posao bi moglo dobiti 350 osoba.

izvor: eSrebrenica


Nasumični sadržaj