Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Konjički klubovi u Banjaluci

konjicki klubovi u banjaluciJahanje se nekada smatralo viteškom disciplinom i bila je privilegija prinčeva i plemstva, no u novije vrijeme jahanje postaje sport koji vole i djeca i odrasli. Uzjahati konja i otisnuti se u prirodu, zaboraviti na obaveze i stres, osloboditi um – postaje jedinstveni recept za okrepljenje duha i tijela savremenog čovjeka današnjice.

U posljednjih nekoliko godina konjički sport postao je veoma popularan u Bosni i Hercegovini, pa tako i u gradu na Vrbasu, a danas u Banjaluci postoje dva konjička kluba: KK Paddock i KK Čokorska polja. Jahanje ima višestruk uticaj na zdravlje, te se navodi kako jedna minuta jahanja ima učinak  kao da ste napravili 90 samostalnih koraka. Utiče na povećanje motoričkih funkcija, povišen nivo pokretljivosti zglobova, jača kardiovaskularni sistem, a vrijeme provedeno na otvorenom i uživanje u svježem zraku smatra se neprocjenjivim za oslobađanje od stresa. Stoga ne treba odlagati odlazak u jednu od najbližih ergela koje se obično nalaze u živopisnom krajoliku, daleko od buke i gradske vreve.

Konjički klub „Čokorska polja“

Konjički klub „Čokorska polja“ postoji od 2009. godine i nalazi se na istoimenoj lokaciji, 10-ak kilometara od centra Banjaluke. U svojoj ponudi imaju školu jahanja, sportsko jahanje,  terensko jahanje, obuku i trening konja, šetnju na poniju, kao i pansion za privatne konje. Njihova vrata su otvorena  svakim danom (osim ponedjeljka) od 09h do 20h.

Pored rekreativnog jahanja, sve više se govori o terapijskom jahanju. Slavica Kecman, dipl. fizioterapeut i voditeljica terapijskg jahanja objasnila je suštinu i značaj terapijskog jahanja: ,,Terapijsko jahanje je upotreba konja i aktivnosti orijentisanih prema konjima u svrhu postizanja različitih terapijskih ciljeva: fizičkih, emocionalnih, kognitivnih itd. Brojne su prednosti ovakvog vida terapije, jer se njome postiže kontrola držanja tijela i ravnoteže, poboljšanje cirkulacije, simetrija pokreta, te normalizacija mišićnog tonusa“. U našem razgovoru Kecman je još istakla: ,,SO ‘Energija života’ je jedina organizacija u Republici Srpskoj koja se organizovano uz angažovanost kompletnog stručnog tima bavi terapijskim jahanjem, aktivnostima sa konjem i oko konja. Zbog neposjedovanja sopstvene infrastrukture, za aktivnosti terapijskog jahanja, potrebnu infrastruktutu iznajmljujemo od Konjičkog kluba “Čokorska polja”, gdje trenutno sprovodimo svoje aktivnosti “.

Konjički klub „Paddock“

Konjički klub „Paddock“ nalazi se u prirodnom ambijentu na privatnom posjedu veličine 6.000 m², u mjestu Barlovci, 13 kilometara od centra Banjaluke. Ponuda „KK Paddock“  nudi školu jahanja, terensko i sportsko jahanje, obuku i trening konja, pansion za konje itd. „KK Paddock“ je u proteklih sedam godina pored škole jahanja, organizovao brojna takmičenja, a njihovi članovi i članice  su učestvovali na domaćim i inostranim takmičenjima gdje su postigli odlične rezultate. Ovaj klub je zatvorenog tipa (samo za članove i vlasnike konja). Za širu javnost otvoren je samo nedjeljom od 10h do 13h.

Osnivačica KK „Paddock“ i licencirana trenerica, Katarina Jovanović, za naše čitaoce govori više o aktivnostima ovog kluba: ,,KK Paddock osnovan je 2010. godine, kao sportski klub sa ciljem promovisanja, omasovljenja i popularizacije konjičkog sporta, ali i vraćanja tradicije konjičkog sporta Banjaluci. Konjički sport je olimpijski sport u tri discipline, a mi se bavimo jednom od njih, dresurnim jahanjem. U svom radu promovišemo i ostale discipline konjičkog sporta. Prvi smo u Republici Srpskoj organizovali takmičenje u daljinskom jahanju, a ove godine po prvi put u Bosni i Hercegovini organizujemo takmičenje u zaprežnom sportu i biće međunarodnog karaktera“.

Ukoliko volite prirodu i životinje, a još uvijek niste pronašli idealnu rekreaciju za vas, naša preporuka je da se već ovog ljeta upišete u školu jahanja i time unaprijedite svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Agro-Eko Magazin / izvor: Furaj.ba


Nasumični sadržaj