Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как собрать компьютер самостоятельно. Быстро собираем компьютер сами. Как правильно собрать компьютер. Восстановить удаленные файлы с флешки. Как восстановить флешку transcend. Восстановить флешку бесплатно. Учим язык java онлайн. Java для начинающих уроки. Все о программах java. Google nexus 7 обзор. Лучший планшет nexus 7 обзор. Google nexus 7 обзор планшета. Интересные картинки со смыслом. Самые интересные картинки скачать. Фото картинки интересные. Wow шп прист. Лучший гайд по присту wow. Прист wow билд. Учим язык python с самого нуля. python для начинающих уроки. Все о языке python 3. Расширения для Joomla. Скачать последние расширения для joomla. Скачать бесплатно все расширения joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Drugi o nama: More u srcu Tuzle

panonika avgust 2018O1"Tuzla je grad koji svoje ime i prošlost neizbrisivo veže uz sol, prirodno bogatstvo koje je, u vidu slane vode i kamene soli, ostalo ispod Tuzle nakon povlačenja Panonskog mora prije čak 10 milijuna godina. Međutim, ono što možda nije toliko poznato jest da današnja Tuzla opet ima svoje more te da je dio Panonskog mora vraćen gradu izgradnjom jedinstvenog kompleksa slanih jezera. Naime, vjerovali ili ne, tuzlansko more, ponos Tuzle – Panonska slana jezera – pronaći ćete na samo nekoliko minuta pješice od stare gradske jezgre.

Ljekovita slana jezera

Iako je Tuzla još od davnina grad koji se najviše spominje vezano uz eksploataciju soli za domaćinstvo i kemijsku industriju te primjer izrazito loše prakse gospodarenja prirodnim resursima (gdje je zbog iskopavanja soli ispod samog grada došlo do slijeganja tla čime je veliki broj stanovnika Tuzle bio ugrožen i morao iseliti iz svojih kuća), pred današnjom Tuzlom stoji blistava turistička budućnost koja će se, osim na odličnu gastro ponudu, bogatu povijest i multikulturalnost, po kojima je ovaj kraj poznat, sasvim sigurno, osloniti i na Panonska jezera.

Sol se tako, kao prirodni resurs, još jednom pokazala kao prednost za daljnji razvoj grada, i to zahvaljujući viziji gradske administracije, na čelu s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. – Tuzlanska su slana jezera jedina takva u Europi. Prvo je slano jezero izgrađeno 2003. godine na mjestu najveće tuzlanske depresije tla, nastale zbog eksploatacije soli. Usto, trebate znati kako je ovo bio jedan od najzapuštenijih dijelova Tuzle i na početku izgradnje projekta mnogi nisu u njega vjerovali. No, uspjeli smo, unatoč svemu, gradu pokloniti jedan ovako koristan rekreacijski centar – izjavio je gradonačelnik Imamović, prisjećajući se početaka izgradnje ovog projekta, ali i njegovog daljnjeg razvoja. – Uvijek o aktivnostima i planovima naše administracije provodimo anketu među građanima, takva je naša praksa, i narod se pokazao najboljim u svojim procjenama daljnjeg razvoja grada. Građani su nas podržali i prvom smo jezeru dodali još dva, kao i neke druge sadržaje poput dobre ugostiteljske ponude, replike sojeničkog naselja, napravili smo čak i muzej te time stvorili mogućnost za daljnji razvoj naše turističke ponude – dodaje Imamović.

Korijeni turizma u gradu Tuzli datiraju još iz 1914. godine, kada je izgrađeno prvo Lječilište Slana Banja, poznato i u Europi po liječenju raznih reumatskih oboljenja. Ova se voda zaista može podičiti svojom ljekovitošću jer, pored saliniteta, voda Panonskog jezera sadrži i minerale (kalcij, natrij, sumpor, jod, brom…) te je opravdano stekla imidž jedinstvene ljekovite vode na ovim prostorima. Usto se jako pazi i na higijenu te se voda iz svih jezera strogo kontrolira i mijenja čak tri puta dnevno.

Plivanje, sunčanje, vodena masaža

Izgradnji kompleksa Panonskog jezera pristupilo se 2003. godine, a danas se radi o jedinim umjetnim slanim jezerima u Europi čiji salinitet odgovara onom u moru. Nakon izgradnje velikog jezera, kompleks je dodatno obogaćen drugim i trećim jezerom te Slanim slapovima, još jednim jedinstvenim turističkim proizvodom u obliku masažnog i inhalacijskog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru.

Stoga ćete u toplije doba godine vidjeti Tuzlake kako radnim danom trče kući s posla, uzimaju svoje rekvizite za plažu i odlaze se sunčati, plivati ili uživati u vodenoj masaži na slapovima Pannonice. I to će ih koštati 2 konvertibilne marke početkom i krajem sezone do 3 konvertibilne marke ili 1,5 eura (cca 10 kuna) u špici sezone. Cjelodnevni kupanac na Pannonici stajat će od 4 konvertibilne marke početkom i krajem sezone do 5 konvertibilnih maraka ili 2,5 eura (cca 18 kuna) u špici sezone. Za dvije ležaljke i suncobran izdvojit ćete 10 konvertibilnih maraka dnevno ili 5 eura (cca 37 kuna).

Punim gasom naprijed 

No, nisu samo Tuzlaci oni koje Panonska jezera toliko privlače jer svakodnevno u Tuzlu pristiže sve više turista, kako iz regije, tako i iz cijeloga svijeta, budući da je današnja Tuzla i zrakoplovnim prometom povezana sa svijetom, a direktnim letovima najviše s Njemačkom i Švedskom. O povećanju broja turista svjedoči i osnivanje Turističke zajednice grada Tuzla, osnovane s ciljem promoviranja Tuzle kao najbolje ljetne destinacije u Bosni i Hercegovini.

– Tuzla je grad s najviše parkova u Bosni i Hercegovini, imamo prelijepe i jedinstvene trgove, muzeje, bogatu kulturnu, povijesnu i gastro ponudu, a imamo i Panonska jezera koja je posjetilo više od 3,7 milijuna gostiju. Dodajte tome i našu multikulturalnost – sve nas to čini destinacijom na koju svakako treba obratiti pažnju u godinama koje dolaze i bilo je to, naravno, i razlog osnivanja naše turističke zajednice – izjavio je Edin Jahić, direktor Turističke zajednice grada Tuzla. Što se tiče hrvatskih turista, trenutno po broju prednjače Slavonci, budući da je Županja udaljena tek 85 kilometara od Tuzle, otkriva nam direktor Jahić.

Pogled u prošlost

Osim zabavnih i ugostiteljskih sadržaja, unutar kompleksa Panonskog jezera izgrađen je i otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Arheološki park predstavlja rekonstrukciju dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli. Park je muzej na otvorenom koji ima za cilj da posjetiocima predstavi dio arheološke i historijske prošlosti grada Tuzle, kao i način života, kako materijalnog tako i duhovnog, a posebno prvu proizvodnju soli u neolitskom dobu. Njemu se pridružuje muzej Geološka postavka Pannonica, koja gostima predstavlja spektakularnu geološku prošlost područja Tuzle.

Stoga, ako tražite ideju za vikend-izlet za kraj ljeta (u koji se, ako vrijeme dopusti, može ubaciti i još koji “morski” kupanac), što kažete na Tuzlu?"

panonica tztk1O01

Ovakav osvrt na boravak u Tuzli dali su Naturala.hr, dok su njihove kolege sa PunKufer o Tuzli pisale slijedeće:

"Izgradnjom umjetnih jezera sa slanom vodom na mjestu nekadašnje močvare Tuzla je izvela nešto što mogu samo “sanjari” i upisala se na turističku kartu Europe…

Tko posjeti Tuzlu može svjedočiti priči staroj 10 milijuna godina. Slana jezera su baš kao i Balaton, Crno more ili Bizovačke toplice podsjetnik na nekadašnje Panonsko more, koji otkriva ponešto o davnoj prošlosti Zemlje.

U centru trećeg grada po veličini u Bosni i Hercegovini brojni turisti i Tuzlaci uživaju u ljekovitoj vodi slanih jezera, ugrijanoj na idealnih 27ºC, sunčaju se na šljunčanim plažama, igraju odbojku, mali nogomet ili se po cijele dane spuštaju niz vodeni tobogan. Panonika je omiljena i među Slavoncima koji se ondje dolaze osvježiti za vikend, a navečer nerijetko „zalutaju“ na koncerte, promocije i najrazličitija događanja. Cijene ulaznica možete provjeriti ovdje. 

Kako bismo osjetili atmosferu tuzlanskog mora stigli smo na poziv Edina Jahića i njegovog srdačnog tima iz Turističke zajednica grada. Uz nešto čekanja na granici Županja – Orašje trebalo nam je oko 5 sati vožnje da bismo stigli do jedinih slanih jezera u centru nekog europskog grada, a kad se govori o plažama i ostalim sadržajima – i jedinih u svijetu.

Od dobre turističke priče zbog koje sve više europskih posjetitelja primjećuje Tuzlu na karti vrlo vjerojatno ne bi bilo ništa da nije ustrajnosti gradonačelnika, političara i književnika Jasmina Imamovića koji je već 18 godina na toj funkciji. On nam je ispričao nešto više o počecima Panonike u čiju budućnost prije desetak godina nisu svi vjerovali i obećanju da će Tuzla biti najljepši grad u BiH.

„Kad smo najavili da ćemo na mjestu močvare napraviti plažu mnogi su govorili da smo sanjari. Bilo im je teško pojmiti da će Tuzla postati turistički grad; jedini sa slanim jezerima i plažama u središtu grada. Na otvorenje umjetnih jezera na bazi prirodne slane vode stiglo je oko 25 tisuća ljudi“, ispričao je gradonačelnik.

panonika 2016-6

Tada je Željko Bebek zasvirao hitove „Šta bi dao da si na mom mjestu“ i „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, a simboliku nije teško pretpostaviti.

Nakon prvog jezera veličine oko 12 tisuća četvornih metara napravljeno je i drugo s kompleksom slapova, a danas ih ima ukupno tri. Treće jezero nalazi se uz Arheološki park neolitskog naselja sojenica koje također svjedoči o uzbudljivoj prošlosti.

Panonika je otvorena od svibnja do listopada, a odlučite li otići na izlet u Tuzlu smjestiti se možete u centru grada."

Agro-Eko Magazin


 

Nasumični sadržaj