Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Seoski turizam u BiH je u ekspanziji - kako da i vaše seosko domaćinstvo ispuni kriterije za prijavu i učešće

seoski-ruralni-turizam- fg54647672U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas je održana radionica o razvoju seoskog turizma i potpisani ugovori o saradnji između turističkih agencija u BiH i seoskih domaćinstava.

Ugovori, po riječima sekretara Udruženja za turizam i ugostiteljstvo pri VTKBiH Mirka Boškovića, definišu odnos seoskih domaćinstva i turističkih agencija i rezultat su pilot-projekta razvoja ruralnog turizma u BiH koji su promovirale VTKBiH i USAID-FIRMA projekt.

"U ovom dijelu to je bilo na dobrovoljnoj bazi, s tim da seoska domaćinstva koja su se prijavila moraju zadovoljavati kriterije koji su propisani međunarodnim turističkim standardima u smislu odgovarajućeg smještaja, dodatnih sadržaja i slično", izjavio je Bošković novinarima naglašavajući da sve ono što kao ponuda bude navedeno u katalogu mora biti ispoštovano do posljednjeg detalja.

Naveo je da BiH raspolaže renomiranim potencijalima u ovoj oblasti koji su dosad bilo malo predstavljeni u javnosti i marketinški obrađeni, te da vjeruje da će se na ovaj način doprinijeti njihovoj afirmaciji.

"Trenutno u projektu imamo sedam respektabilnih turističkih agencija i oko 15 seoskih domaćinstva iz cijele BiH", kazao je Bošković.

Vlasnik Turističke agencije Lasta travel Mostar Zlatko Papac je rekao da je seoski turizam važan za razvoj cijele BiH, te da je globalno u ekspanziji.

"Naša agencija najviše radi s grupama turista i razvijamo ture koje bi kroz BiH pokrivale ta domaćinstva. Planiramo plasirati jedan proizvod koji bi nudio gostima da se, kada dođu u BiH, ne zadržavaju na jednom mjestu, nego da boraveći od sedam do 15 dana obiđu više različitih seoskih domaćinstava", dodao je Papac.

Predsjednik Udruženja incoming agencija i turističkih vodiča u BiH i vlasnik Turističke agencije Kuk Travel Sarajevo Vaso Bosiljčić rekao je da je seoski turizam budućnost turističke branše.

"Naš seoski turizam ima izvanredne resurse i on povezuje i medicinski turizam. Omogućava da se tradicionalna medicina kroz turizam plasira tamo gdje je najpotrebnija i gdje ima najbolje uslove. To su aktivnosti poput branja zdravih biljaka, grmastog voća, pečenja rakije. Naši susjedi posebno Slovenija, Italija, Austrija, Hrvatska, već godinama razvijaju ruralni turizam", istakao je Bosiljčić.

 

Vlasnik Konjičkog kluba "Djeca vjetra", koji je ujedno i jedno seosko domaćinstvo nadomak Sarajeva Edhem Tufo kazao je da se ne može pohvaliti da ima mnogo turista.

"Nedostaje koordinacija i nismo uvezani s turističkim agencijama koje bi nas promovirale. S obzirom na to da je početak turističke sezone pokušavamo raditi na razvoju turizma u našem gradu i cijeloj BiH. Nadamo se da ćemo u tom smislu napraviti pomake", zaključio je Tufo.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj