Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Foto-reportaža: Nacionalni park Tara, raj koji treba posetiti

tara   naslovnaNa zapadu Srbije, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, pod gustim četinarskim i listopadnim šumama, prošarana livadama i pašnjacima, nalazi se vredan dar prirode, na oko 20000 ha, proglašen za Nacionalni park 1981.godine, planina Tara.

Tara je planina Dinarskog sistema i oaza netaknute prirode, duga je oko 50 km, i široka oko 20 km, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200 m, ukupne površine 183 km2. Najviši vrh Tare je Koziji rid, visok 1591 m. Ceo prostor Nacionalnog parka Tara obuhvata planinu Taru, Crni vrh, Zvijezdu, Stolac, kanjon Drine sa jezerom Perućac i okolinu Bajine Bašte.

Jedna je od najlepših planina u Srbiji, živopisno-bajkovitih pejzaža, naročito poznatih po bujnim, gustim, autohtonim četinarskim šumama, koje je čine najšumovitijom planinom Srbije i Evrope. Od preko 1000 biljnih vrsta koliko je prisutno na Tari, 20 su endemičnog karaktera, među njima i carica svih endemita Evrope, Pančićeva omorika (Picea omorika), koja je relikt tercijara i balkanski endemit, koji je preživeo veliko ledeno doba, na veoma ograničenim regionalnim staništima u srednjem toku reke Drine. Pored izuzetnog biodiverziteta flore, na području Tare su i brojna staništa faune. Pančićev skakavac je lokalni endemit, kojem je ovo područje jedino stanište. Tu su još retke i plemenite vrste ribe, kao što su mladica i lipljan koje nastanjuju Drinu i hladne, planinske potočne vode. Planina Tara je stanište i za oko 130 vrsta ptica, kao što su crna žuna, planinski detlić, uralska sova, žutarica, gaćasta kukumavka i druge. Od sisara posebno su značajni mrki medvedi, vukovi, divokoze, srne, vidre, kune, itd.

Neotkrivena, idilična i besprekorno očuvana priroda planine Tare, sa brojnim vidikovcima sa kojih se pružaju panorame čarobne lepote, daju izuzetne mogućnosti za pešačenje, planinarenje, ribolov, sportove na otvorenom i okrepljujući boravak. U Nacionalom parku Tara se nalaze i arheološka nalazišta srednjevekovnih, kamenih, nadgrobnih spomenika-Stećaka, Mramorje i Bagruša koji verovatno potiču iz 14. i 15. veka.

Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost, što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine. Ima povoljan položaj  prema komplementarnim turističkim vrednostima u neposrednoj okolini, Užicu, Mokroj Gori, Višegradu sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, koji privlače brojne turiste, koji kada jednom dođu, obavezno se ponovo vraćaju. Za planinu Taru, direktor Evropske federacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, dr. Etkin Klark, kada je 1996.godine obilazio Taru, rekao je „Ja ovako zamišljam raj“.

Tokom zimskog perioda povoljni su uslovi za sankanje, nordijsko, početničko skijanje. Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta.

Stanovništvo Tare se danas bavi tradicionalnom planinskom poljoprivredom i stočarstvom, eksploatacijom drveta i seoskim turizmom.

U okviru Nacionalnog parka Tara, postoji veliki broj mesta koje je vredno obići i videti. Neka od njih su....

Kaluđerske Bare - obuhvata plato Tare koji leži na nadmorskoj visini oko 1000 m. Ovde je raskrsnica puteva prema Bajinoj Bašti, Mitrovcu, Kremnima, Mokroj Gori... Kaluđerske Bare su „Tara u malom“. Ovde je mesto okupljanja ljubitelja zdravog života i aktivnosti u prirodi. Na Kaluđerskim Bara se nalaze hoteli „Omorika“, koji ima tri zvezdice, zatim hotel „Javor“, koji nudi kulinarske specijalitete ovog kraja, nekoliko stotina metara od njega, u borovoj šumi nalazi se piknik, idealno mesto za ručak u prirodi. Tu je još i hotel „Beli Bor“, u čijoj blizini se nalaze dva ski lifta za decu i odrasle, kao i otvoreni tereni za male sportove. Takođe tu je i veliki broj Vila i etno apartmana.

Mitrovac - leži na 1080 m nadmorske visine i jedna je od najvećih visoravni planine Tare. Povoljni klimatski uslovi, sa velikim brojem sunčanih dana, čist vazduh i veliki broj uređenih sportskih površina pružaju izvanredne uslove za odmor i rekreaciju. Posebnu atrakciju ovog dela Tare, čini vidikovac Banjska stena, koji se nalazi na 7 km od Mitrovca na 1024 m nadmorske visine. Sa njega se pruža veličanstven pogled na gornji tok Drine sa svih sedam rečnih terasa i brana HE „Bajina Bašta“. U blizini se nalazi hranilište za medvede,a i područje oko vidikovca je stanište divokoza. Zatim, tu je i Tepih livada, tresetište, gde šetnja po ovoj travi stvara prijatan osećaj hoda po tepihu, dok zemljište pod nogama lagano vibrira. Udaljen je 10 minuta hoda od dečijeg odmarališta obeleženom šumskom stazom.

Okruženo šumama i proplancima, predstavljajući pravu oazu mira i tišine na svega nekoliko kilometara od Mitrovca, nalazi se jezero Zaovine. Leži na 840 m nadmorske visine, predstavlja akumulaciju revirzibilne hidroelektrane i sa jezerom Perućac je povezano tunelom. Nastalo je pregrađivanjem gornjeg toka rečice Beli Rzav. Kristalno čista jezerska voda ,obiluje raznim vrstama riba, tako da će zaljubljenici u ribolov ovde naći svoje mesto za uživanje. A jezero pruža mogućnosti za kupanje i bavljenje sportovima na vodi. Ispod njega se nalazi pastrmski revir jezerce Spajići, iznad koga je stanište Omorike, gde ju je Pančić i pronašao.

Predov krst - većim svojim delom pripada prvoj zoni zaštite i predstavlja „srce“ nacionalnog parka, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1075 m. Idelano mesto za beg u izvornu prirodu, za one koji žele višednevno uživanje u bogatstvu prirode sa maksimalnom privatnošću. Na 7 km od Predovog krsta, makadamom, nalazi se vidikovac, Bilješka stena, sa koga se pruža veličanstven pogled na litice kanjona Drine.

Perućac - na desnoj obali Drine, pribijen uz gotovo vertikalne padine Tare, na 13 km od Bajine Bašte nalazi se Perućac. Ovo malo, idilično mesto veoma je privlačno jer spaja reku Drinu, jezero Perućac i reku Vrelo... Reka Vrelo izvire iz masiva planine Tare i posle svog kratkog toka utiče u reku Drinu, zapravo se stropoštava sa prilične visine i pravi izuzetno lep vodopad. Ova rečica je duga tačno 365 m, onoliko koliko godina ima dana.

Bajina Bašta - predstavlja centar Tare i Drine. Gradić sa oko 9000 stanovnika, ušuškan je u podnožju planine Tare, na desnoj obali reke Drine, sa kojima čini jednu zaokruženu celinu. Ovde će svako pronaći nešto što ga interesuje, bilo to da je zabava, provod, sport i rekreacija, duhovnost, priroda, mir i tišina.

Reka Drina - nastaje spajanjem Pive i Tare, i posle 346 km svog krivudavog toka, uliva se u Savu. Po vodnim snagama je prva na Balkanskom poluostrvu, a po mišljenju mnogih i najlepša. Brza i plahovita, čista, bistra, moćna, predstavlja pravi raj za ribolovce i zaljubljenike u prirodu. Najznačajnije riblje vrste su svakako mladica i lipljan.

Manastir Rača - je zadužbina kralja Dragutina iz 13 veka. U svojoj burnoj istoriji više puta je paljen i obnavljan. U kasnom srednjem veku manastir je bio centar sakupljanja, prepisivanja i pisanja brojnih crkvenih spisa, poznat kao račanska prepisivačka škola, i igrao je važnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda. Za vreme Drugog svetskog rata,ovde je čuvano Miroslavljevo jevanđelje - najstariji pisani spomenik srpskog naroda.

>>Fotografije Tare<<

  Agro-Eko Magazin


Nasumični sadržaj