Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crkva kojoj morate tiho prići, bogomolja koja ne nalikuje na druge - Petrova crkva u Srbiji

petrova crkva naslovna 01Na dva kilometra od Novog Pazara, 153 od Kragujevca, 294 od Beograda i manje od jednog milimetra svakog pravoslavca iz Raške oblasti, nalazi se Petrova crkva. Izbrazdana vekovima, mučena zlonamernicima, osvedočena od svetih, proslavljena od pokolenja, stoji crkva Petrova i gleda u Jošanicu kako teče i narod Pazara kako živi i umire.

Ne znamo kada je podignuta, znamo da je podignuta na mestu na kojem su se milenijumima okupljali ljudi radi molitve. Ono što je pouzdano jeste da je podignuta između 8. i 9. veka, pored već postojećeg verskog objekta. Ima oblik rotonde u koju je upisan krst, ali je vremenom dograđivana. Jedinstvena je u Srbiji i ne nalikuje bilo kojoj bogomolji u svetu.

U samom objektu postoje tri sloja živopisa, freske su iz različitih vekova i nisu baš najbolje sačuvane. U njoj se nalazi baptisterija ili krstionica (bazen za krštavanje). Nekada je krstionica bila sastavni deo crkava, a kasnije će ona biti prava retkost.

Petrova crkva je iz prenemanjićkog doba. U njoj je drugi put kršten Stefan Nemanja, u njoj je bio sabor protiv bogumila, ona je bila verski centar do stvaranja Žiče.

Petrova crkva je učila duhovnosti Đurđeve stupove, smirenju Sopoćane, tihovanju manastir Crnu reku, veri Rašku oblast i upravo zbog toga se nalazi od 1979. godine na listi UNESKO-a u zajedničkom skolpu spomenika Stari Ras. Drevni hram svojim zvonima poziva na liturgiju, na ljubav, na mir. Oni koji su pohodili svetinju koja se nagledala osvajača i oslobođenja, koja je videla svu dobrotu čoveka i pamti najkrvavije događaje, danas svedoči i vaspitava i one koji se krste i one koji klanjaju, kako da žive zajedno, kako da budu ljudi.

Kada budete dolazili crkvi, dolazite tiho jer je okružena grobovima iz 12, 13, 16, 18. i 19. veka. Spomenici su se blago nakrivili i klanjaju se onoj koja ih čuva vekovima, onoj u kojoj su našli spasenje i mir i ovaj svetovni i onaj večni. Danas se crkve prave daleko od groblja da bi se oni koji se venčavaju ili oni koji krštavaju decu sklonili od pomisli na smrt. Nekada su znali da poštuju mrtve, da vole žive, da umiru časno, da žive sveto, da vole bezgrešno.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin/pokazivac.com


Nasumični sadržaj