Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ulje iz kineskih kuhinja - izvor biogoriva za potrebe avijacije

ulje kao biodizel il87IuKineska kompanija Commercial Aircraft Corp. i američki Boeing su u gradu Hangzhou otvorili postrojenje za pretvaranje jestivog ulja korištenog u kuhinjama u održivi izvor biogoriva za potrebe avijacije.

Pilot projekat proizvodnje biogoriva za avione razvila je kineska kompanija Hangzhou Energy & Engineering Technology Co. Ltd., a proces se sastoji u čišćenju odbačenog ulja od krupnih čestica i njegovog pretvaranja u avionsko gorivo u kapacitetu od 650 litara (160 galona) dnevno, potvrđeno je iz Boeinga.

Riječ je o prvom postrojenju za konverziju biogoriva za potrebe avijacije na kineskom tlu.

“Cilj ovog projekta je demonstrirati tehničku izvodljivost i analizirati troškove proizvodnje većih količina biogoriva za potrebe avijacije od otpadnog kuhinjskog ulja i drugih otpadnih ulja.”

Testna proizvodnja je započela još u septembru 2014. godine, a očekuje se da će stalna proizvodnja startati u novembru 2014. godine, potvrđeno je iz Boeinga.

Kompanije koje čine ovaj holding procjenjuju da će u Kini od otpadnog kuhinjskog ulja godišnje proizvoditi oko 1,8 milijardi litara (500 miliona galona) biogoriva, što je, pretpostavlja General Electric Aviation, dovoljno da se preveze više od 12 miliona ljudi iz New Yorka do Londona u avionima Boeing 787 Dreamliner.

Otpadno kuhinjsko ulje može se takođe pretvoriti u biodizel, za potrebe vozila sa dizel motorima.

“Održiva proizvodnja biogoriva za potrebe avijacije će odigrati ključnu ulogu u smanjenju emisije karbona iz komercijalnih aviona, jer smanjuje njegovo otpuštanje za 50 do 80 posto, po galonu, u poređenju sa standardnim gorivom za mlazne motore,” saopšteno je iz Boeinga.

“Biogoriva smanjuju emisiju karbona za 50 posto u odnosu na fosilni dizel,” kaže profesor Goksel Demirer sa Odjela za okolišni inžinjering pri Bliskoistočnom tehničkom Univerzitetu u Ankari (METU).

Cijena biogoriva za avijaciju još uvijek nije poznata, no ekompanija očekuje veliku uštedu prelaskom na ovaj vid pogonskog goriva.

Projekat ima potencijal da smanji i efekte po zdravlje ljudi, jer korištenjem otpadnog ulja u proizvodnji biogoriva smanjuje njihova ponovna upotreba u kuhinji.

Agro-Eko Magazin / agencije