Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Za borbu protiv južnoameričkih vatrenih mrava Australija angažovala pse tragače

mravi ilustracija 7411Psi tragači angažovani su u Australiji kako bi se borili protiv opakih mrava koji prijete Sydneyu. Ovi psi trebali bi nanjušiti gnijezda južnoameričkih vatrenih mrava koji su otkriveni u blizini luke.

Za mrave se vjeruje da su stigli na brodu iz Argentine i mogli bi ugroziti okoliš i izazvati milionske troškove uništavanja ukoliko se prošire, piše list Sydney Morning Herald.

U Sydney je doveden tim od 25 stručnjaka za biološku sigurnost i štetočine kako bi iskorijenio ovu visoko invazivnu i agresivnu vrstu, uključujući tri specijalizirana psa koja mogu nanjušiti kolonije mrava.

Ministrica industrije Novog Južnog Walesa Katrina Hodgkinson kaže da mravi mogu nanijeti bolne ugrize ljudima, kućnim ljubimcima i stoki i predstavljaju ozbiljnu prijetnju gospodarstvu i društvu. Andrew Cox, ravnatelj vijeća za invazivne vrste, kaže kako je jedna kolonija mrava otkrivena u blizini luke u Sydneyu i uništena.

Mravi brzo mogu zauzeti zelene površine i onemogućiti hodanje bosim nogama. Potraga za mravljim kolonijama obuhvatit će područje promjera nekoliko kilometara oko luke u Sydneyu.

"U ovome imate samo jednu priliku", kazao je Cox za Sydney Morning Herald. Prva pojava vatrenih mrava u Australiji 2001. na području Brisbanea koštala je zemlju skoro 200 hiljada eura za troškove njihova uništavanja.

Mravi, koji inače žive u Brazilu, dugi su šest milimetara i crvenosmeđe boje. Njihov ugriz izaziva vrlo intenzivnu peckajuću bol a zabilježeni su i slučajevi smrti od ugriza.

Agro-Eko Magazin / agencije