Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

USK: Oporavlja se peradarska proizvodnja

pilici peradarstvo OIUPeradarska proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona pokazuje znakove oporavka nakon što je dugo ta poljoprivredna grana bila u vrlo lošoj situaciji zbog ignorantske politike poticaja.

Zbog toga je u proteklom periodu veliki broj proizvođača ugasio proizvodnju, a jedan od rijetkih koji to nije učinio je Senad Halilović iz Sanskog Mosta, vlasnik najveće farme koka nosilja na području Unsko-sanskog kantona.

Halilović ističe kako je peradarska proizvodnja prošle godine prvi put uvrštena na listu poticaja te da se stanje u ovoj oblasti značajno popravilo. Dodaje kako je, zahvaljujući tome, proširio svoju proizvodnju te da trenutno uzgaja oko 7.000 koka nosilja i ostvaruje mjesečnu proizvodnju oko 170.000 komada jaja, dok na godišnjem nivou ona iznosi više od dva miliona komada konzumnih jaja. Kaže kako se u ovu vrstu proizvodnje upustio prije tačno 20 godina i da je u proteklom periodu bilo mnogo uspona i padova.

Zahvaljujući marljivom radu te dobrim poslovnim potezima, i pored izrazito nepovoljnih uslova, uspio se nametnuti na tržištu te danas svoje proizvode plasira na područja Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora i Bosanskog Petrovca.

"Naša jaja su kvalitetom postala prepoznatljiva i tražena na tržištu, a kvalitet održavamo proizvodnjom vlastitog koncentrata i hrane za koke nosilje. Naši proizvodi redovno prolaze veterinarsku kontrolu i laboratorijski nalaz, a njihova zdravstvena ispravnost je zagarantovana", navodi Halilović.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik kaže kako je peradarstvo godinama bilo na margini interesovanja države i nadležnih institucija, ali da se situacija kvalitetno počela popravljati.

"Prošle godine uvršteni smo u sistem poticaja s kantonalnog nivoa i to će za nas imati veliki značaj. Sve doskora to nije bio slučaj, pa mnogi proizvođači nisu opstali, jer su troškovi proizvodnje neprestano rasli, a cijena jaja je zbog uvoza ostajala na istom nivou", kaže Halilović.

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK, kaže kako se određenim mjerama nastoji oživjeti ova vrsta proizvodnje, po kojoj je nekada bio poznat Unsko-sanski kanton.

"U prošloj godini zabilježili smo ulaganja investitora i revitalizaciju peradarskih farmi koje su nekada poslovale u sastavu 'Agrokomerca', tako da se stvari kreću u pozitivnom pravcu", kazao je Kulenović. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede USK, u odnosu na period od prije jedne decenije, proizvodnja tovnih pilića i konzumnih jaja u značajnoj mjeri je smanjena i danas se tek nekolicina poljoprivrednih proizvođača bavi ovom djelatnošću.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne

Nasumični sadržaj