Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Protugradna zaštita voćnjaka kao adekvatan način očuvanja uroda od elementarnih nepogoda

protugradna mrezaKako bi bavljenje voćarstvom bilo uspješno i donijelo rezultate, potrebno je poduzeti određene aktivnosti na zaštiti voćki od elementarnih nepogoda. Ono što ostavlja teške posljedice po zasade voća jeste grad, a tendencija nepovoljnih klimatskih uslova sve je više izražena u našem regionu.

Iako osiguravajuća društva svoje usluge prestavljaju i promovišu kao zaštitu zasada od elementarnih nepogoda, oni su sposobni samo sanirati iznos gubitka, dok gubitak voćnjaka izazvan nevremenom donosi višestruke gubitke, kroz gubitak roda u narednoj godini ili čak i trajno, gubitak poslovnih odnosa sa dogovorenim kupcima i sl.

Zbog ovoga se posljednjih godina kao atraktivna i uspješna zaštita voćnjaka koristi protugradna mreža, kojom se zasadi voća adekvatno štite od klimatskih nepogoda. Ovo je glomazan sistem zaštite, koji ne zahtjeva dodatna održavanja i sa kojim je lako rukovati.

Kada se voćnjak pokrije protugradnom mrežom, postaje blago zasjenčen, dok se temperaturne varijacije ublažavaju, u smislu niže temperature od vanjske izuzetno visoke, kao i više temperature kada je vani izuzetno hladno.

Kako navodi autor Perišić (Agrol Temerin), konstrukcija protugradne mreže je sastavljena od stubova, rešetkasto raspoređenih po celoj plantaži, međusobno uvezanih sistemom sajli, ankera, držača, zatezača itd., koji se na kraju prekriva mrežama čija je osnovna funckija da mehanički zaštite plantaže od grada. U zimskom periodu mreže su skupljene i pričvršćene za sajle koje se nalaze iznad svakog reda. U proljeće, mreže se šire i međusobno spajaju posebnim kopčama. Spajanje se vrši tačkasto, na svakih nekoliko metara tako da između spojnih mjesta ostaju prorezi kroz koje se grad sliva u sredinu međurednog prostora.

Same mreže su načinjene od materijala proizvodenog na bazi polietilena. U praksi su najzastupljenije crne, ali se, sporadično mogu sresti i sive i bijele mreže. One se, osim po boji, međusobno razlikuju i po hemijskom sastavu, odnosno po trajnosti. U ovom regionu preporuka je korištenje crnih mreža, obzirom da su najotpornije te da njihova trajnost prevazilazi vijek trajanja voćnjaka.

Da bi se postavila protugradna mreža, neophodno je prvo postaviti stubove, koji mogu biti betonski ili drveni. Betonski stubovi su načelno dugotrajniji, ali ih je neophodno postaviti na čvrstom tlu, i time izbjeći mogućnost njihovog tonjenja. Drveni stubovi adekvatno odgovaraju zahtjevima postavljanja protugradne mreže, jedino o čemu se mora dobro voditi računa jeste impregnacija drveta, kako bi bilo otporno na vlagu. Najčešće se za stubove koristi drvo ariša ili bora, dok se impregniranje vrši pod visokim pritiskom, zatim u vakuumu, da bi nakon toga uslijedio process fiksiranja.

Sistem protugradne mreže se projektuje za svaki voćnjak i parcelu posebno, uvažavajući sve specifičnosti terena i samih zasada. Uputno je cijeli posao prepustiti stručnjacima koji će ove posebnosti znati da procijeniti i projektovati sistem naspram toga.

U nastavku donosimo okvirne specifikacije za dva različita zasada – zasad jabuke i zasad lješnjaka, na površini 30 ari.

Za postavljanje protugradne mreže za 30 ari zasađene jabuke (razmak redova 3,5m, dužina jednog reda 150m, ukupno 55 redova)  potrebno je sljedeće:

880 stubova, visine 4,5 metara, mreža 3,5m širine i 8.250m dužine, 110 ankera (sidra), 110 zatezača, sajla po širini 8.250m, a poprečna 1.600m, 200m razvodne linije, 55 ventila + jedan centralni ventil te 150 x 55 sistem kap po kap.

Za postavljanje protugradne mreže za 30 ari zasađenog lješnjaka (međuredno rastojanje 5m a izmešu sadnica u redu 4m), okvirno je potrebno:

Na svakih 20m stub, visine 4,5m, mreža od 5m širine i dužine oko 6.000m, sajle u dužini 6.000m te poprečne onoliko koliko ima redova, zatim su potrebni ankeri (sidra) – dvostruko više nego što ima redova, isto toliko navojnih zatezača, proizvoljna količina malih zatezača sajli, spojevi za spajanje sajli uzduž i poprijeko (količina u ovisnosti koliko ima spojeva) te vezice za mrežu.

(AGRO-EKO Magazin)

 

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

 

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj