Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Prednosti vrtlarenja

organska poljoprivreda ilustracija g4186144Vrtlarenje ima niz prednosti - poboljšava psihofizičko zdravlje, garantuje zdraviju prehranu i štedi novac.

Ako nemate komadić zemlje ili balkon, i tegle za cvijeće biće dovoljne da uzgojite začinske biljke, paradajz, krompir ili jagode.

Brojne studije pokazale su da vrtlarenje ima mjerljiv blagotvoran učinak na fizičko i psihičko zdravlje. Vrtlarenjem možete smanjiti stres, pobijediti depresiju, poboljšati kondiciju, smršati, pa čak i uštedjeti novac.

Za razgibavanje i mršavljenje - vrtlarenje na svježem vazduhu i suncu dobar je trening za tijelo obamrlo od sjedenja. Rad u vrtu osigurava preporučenu količinu tjelesne aktivnosti, a ujedno jača ruke i srce te štiti od osteoporoze. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje rade u vrtu aktivne prosječno 12 sati sedmično, što je 30 odsto više od onih koji se time ne bave.

Takođe vrtlarenje čuva mentalno zdravlje, istraživanja pokazuju da aktivnosti povezane s vrtlarenjem ublažavaju depresiju i anksioznost te pomažu u sprečavanju razvoja demencije.

Poboljšava prehranu - ko uzgaja vlastitu hranu skloniji je da jede mnogo više voća i povrća, a ta se sklonost prenosi i na njegovu djecu. Ujedno, lično uzgojena hrana bogatija je vitaminima, antioksidansima i zdravim mineralima i za razliku od većine namirnica iz supermarketa ne obiluje pesticidima i štetnim otrovima.

Mali vodič za vrtlare

Zajednički javni vrtovi, dvorišta, krovovi, balkoni i prozorske daske mogu poslužiti kao "rasadnik zdravlja i blagostanja". Tegle, dobra zemlja, sunce, voda i malo ljubavi sve je što vam treba da biste uspješno uzgojili vlastite biljke.

Početnici uglavnom biraju začinsko i ljekovito bilje, koje je lako uzgajati i u stanovima. Ono će zauzvrat svojim svježim okusom obogatiti svako jelo koje pripremate. Vrlo je popularan i cherry paradajz te slatki i ljuti feferoni, koje takođe možete uzgojiti u tegli, pod uslovom da im omogućite dovoljno sunca i vode.

Ovo je vrijeme odlično i za uzgoj zelenih salata iz sjemena. Nakon što izraste glavica, nemojte je iščupati. Odreži nekoliko centimetara iznad zemlje i dajte joj da pusti nove listove.

Iskoristite idući period za uzgoj jagoda. Idealne su za početnike jer nisu previše zahtjevne. Uspijevaju i u običnim posudama ili visećim košarama na balkonima. Dobro ih zalijevajte da se zemlja u teglicama nikad do kraja ne osuši.

U stanu je vrlo jednostavno uzgojiti i krompir. Odaberite veliku teglu i na dno stavite desetak centimetara zemlje. Stavite u zemlju gomolj krompira na kojem su se počeli stvarati izdanci, a izdanak okrenite prema gore. Kako biljka raste u visinu, dodajte još zemlje dok teglu ne napunite do kraja. Nakon nekog vremena imaćete punu teglu finih, zdravih krompira.

Napravite svoja organska gnojiva. Iskoristite povrtne otpatke za stvaranje komposta, poigrajte se uzdignutim gredicama i - najbitnije od svega - uživajte u ponovnom spajanju s prirodnim ritmovima.

(izvor: Nezavisne novine)


Nasumični sadržaj