Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Površine pod GM sojom u RS daleko veće od nedavno otkrivenih?!

gmo soja il8Iako je to zakonskim propisima zabranjeno, usjevi genetički modifikovane (GM) soje pronađeni su na nekoliko parcela u Republici Srpskoj, i to na području Posavine i Semberije, što je do sada prvi zvanično otkriven slučaj u RS, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je potvrđeno iz Inspektorata RS, rezultati laboratorijske analize su u sedam uzoraka potvrdili da se radi o GM soji, dok je ukupna površina tih parcela 6,4 hektara. Odmah je naloženo uništavanje tih usjeva, koje je, kako nam je potvrđeno, u toku.

Međutim, pojedini poljoprivrednici ističu da su površine zasijane GM sojom u RS višestruko veće od onoga što su utvrdili inspektori u svojim ovogodišnjim kontrolama, navodeći da se soja kod nas u najvećem broju slučajeva koristi za ishranu stoke. Oni traže da bude kažnjen svako ko uzgaja tu soju u RS, ali i onaj ko je dozvolio da sjeme GM soje bude uvezeno u RS.

Inače, Zakonom o GMO RS nije dozvoljena upotreba GMO i proizvoda od GMO. To podrazumijeva zabranu uvođenja GMO u životnu sredinu u svrhu izvođenja eksperimenata i razvoja novih sorti i hibrida ili gajenje u komercijalne svrhe modifikovanih živih organizama. Zabranjeno je njihovo stavljanje u promet, rukovanje, prevoz, pakovanje i tranzit preko područja RS, kao i prerada GMO ili proizvoda od GMO.

Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor RS, rekao je da su u toku 2015. godine republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori kontrolisali oko 100 parcela pod usjevom soje u cilju identifikacije genetički modifikovanih usjeva soje. On je naglasio da su te kontrole izvršene na području cijele Republike Srpske. Isto tako, dodaje da su, pored vizuelne identifikacije pregledanih parcela, koja se vrši u određenoj fazi razvoja soje i korova u tom usjevu, inspektori radili i brze testove na terenu koji omogućavaju brzu identifikaciju genetički modifikovane soje.

"Od ukupno izvršenih 100 brzih testova u devet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i to na šest parcela na području Semberije i tri parcele na području Posavine", potvrdio je Mataruga. On je dodao da su u ovim slučajevima inspektori zapisnički izvršili službeno uzorkovanje usjeva i uzorke proslijedili u ovlaštenu laboratoriju Poljoprivrednog instituta RS u Banjaluci.

"Rezultati laboratorijske analize su u sedam uzoraka potvrdili prisustvo genetičkih modifikacija, odnosno da se radi o genetički modifikovanoj soji i to za pet uzoraka sa područja Semberije i dva uzorka sa područja Posavine", rekao je Mataruga. Prema njegovim riječima, inspektori su rješenjima naložili uništavanje genetički modifikovane soje na parcelama sa kojih su uzeti uzorci. Napomenuo je da je vlasnicima tih usjeva za to ostavljen rok od sedam dana i potvrdio da su u toku izvršenja rješenja na terenu, odnosno uništavanje tih usjeva.

"U suštini radi se o veoma malim površinama parcela i ukupna površina ovih sedam parcela iznosi 6,4 hektara i to je površina na kojoj će biti uništen usjev soje", rekao je on i dodao da je u svim slučajevima utvrđeno da su proizvođači koristili merkantilnu soju koja je kao takva uvezena za stočnu hranu i niko od njih nije nabavljao sjemensku soju.

Mataruga je naglasio da su u skladu sa Zakonom o genetički modifikovanim organizmima predviđene novčane kazne za upotrebu genetički modifikovanih organizama. Tako je predviđeno da se za te slučajeve pravno lice kazni novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.500 KM i fizičko lice od 300 do 1.500 KM.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u RS - grad Bijeljina, rekao je da se duže vremena priča da u RS postoje parcele zasijane GM sojom, ali da to niko do sada nije zvanično potvrdio.

"Ne znam ko je dozvolio da se uvezu ta sjemena u RS, kako se moglo to propustiti, jer mi ne proizvodimo sjeme te soje i ono je moralo doći izvana", rekao je Maletić.

Pod GM sojom u RS ima još parcela?

Poljoprivrednici iz RS smatraju da su kontrolni organi BiH, odnosno RS, glavni krivci što je sjeme genetički modifikovane soje ušlo u RS i završilo zasijano na parcelama u Semberiji i Posavini.

Prema njihovim riječima, sjeme GM soje, čija upotreba je zakonom zabranjena, u BiH ulazi iz Srbije i Hrvatske.

Oni upozoravaju da postoje informacije da u RS ima još parcela zasijanih GM sojom, osim ovih nešto više od šest hektara koje je otkrila inspekcija i naložila njihovo uništavanje, a što su "Nezavisne" u srijedu objavile.

Međutim, da li su usjevi GM soje zaista i uništeni po nalogu inspekcije juče nije bilo moguće saznati u Inspektoratu RS, pošto je glavni poljoprivredni inspektor na službenom putu do kraja sedmice, a niko drugi nam nije mogao dati odgovor na pitanja.

Inače, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, potvrdio je da su na području Semberije i Posavine pronađeni usjevi GM soje na oko šest hektara i naglasio da je to pitanje u nadležnosti Inspektorata RS.

"Utvrđeno je da je to sjeme bilo od merkantilne soje koja je uvezena", rekao je Mirjanić. On je dodao da je nadležna inspekcija obišla šire područje na kome su otkriveni zasadi GM soje i naglasio da će odluku u tom slučaju donijeti Inspektorat RS.

"Vidjećemo sada kakvu će odluku donijeti Inspektorat, ali vjerujem u njih da rade prema zakonu i tu ih apsolutno podržavam", izjavio je on.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - stočara RS, smatra da u RS ima još parcela zasijanih GM sojom, navodeći da su u ovom slučaju očigledno zakazale kontrolne službe koje su dozvolile uvoz tog sjemena.

"To bi se i ranije utvrdilo da je bilo kontrola", potcrtao je Usorac. Prema njegovim riječima, gotovo sva uvezena soja u BiH i RS je genetički modifikovana, i njom se cijeli svijet snabdijeva, što nije ni nas zaobišlo. "Samo što se mi nismo pripremali da, kada počnemo ozbiljnu kontrolu, imamo sopstvenu proizvodnju i da možemo proizvoditi sopstvenu soju koja nije GM. Ja za svoju farmu proizvodim soju i to moraju svi farmeri da urade ako žele da izbjegnu GM soju, u protivnom varamo naše kupce", rekao je Usorac, ističući da sjeme GM soje u RS i BiH dolazi iz Hrvatske i Srbije i da se "niko time i ne opterećuje".

Radenko Ćuskić, iz Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije (APUS), koja je godinama upozoravala na postojanje usjeva GM soje u RS, rekao je da je stav Asocijacije da se GMO ne proizvode i ne uvoze u RS.

"Loše kontrole na granicama su uzrokovale ulazak sjemena GM soje u RS, koje je došlo iz zemalja okruženja, prije svega iz Hrvatske. Po mojoj ličnoj procjeni, sjeme ulazi iz Hrvatske u FBiH, a onda završava u RS", rekao je Ćuskić. Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u RS - grad Bijeljina, rekao je da je sva odgovornost na organima koji su dozvolili da se uveze sjeme GM soje u RS, te da postoje indicije da ima još parcela zasijanih GM sojom.

(izvor: Nezavisne Novine)


 

Nasumični sadržaj