Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kod Kladnja najveća plantaža na Balkanu: Bajron Granulo ne odustaje od proizvodnje autohtonog bosanskog bijelog luka

granulo autohtoni bosanski bijeli lukBosna i Hercegovina je bogata prirodnim resursima i potrebno je ulagati u poljoprivrednu proizvodnju, te na taj način unaprijediti ekonomski prosperitet male “dejtonske države” na Balkanu.

Dokaz da BiH itekako raspolaže prirodnim resursima, te da je moguće postići zavidan rezultat u poljoprivrednoj proizvodnji je slučaj Bajrona Granula, koji je sa suprugom Jasminom uzgojio najveću plantažu bijelog luka na Balkanu. Plantaža se proteže na trideset dunuma u prirodnom ambijentu, bez prisustva pesticida,na padinama planine Konjuh, nadomak Kladnja, na 900 metara nadmorske visine, što posebno pogoduje kvalitetu ove vjekovima poznate ljekovite biljke.

Autohtoni bosanski luk

Ono što je posebno značajno za bijeli luk koji se uzgaja na Konjuhu je što je taj luk autohtoni bosanski luk, prepoznatljiv po crvenoj opni, međutim on se kao takav ne nalazi na federalnoj sortnoj listi. Porodica Granulo već četiri godine uzgaja svoj prepoznatljiv bijeli luk, no još uvijek od države nije dobila nikakav podsticaj za unapređenje proizvodnje. "Kada sam prvi put predao zahtjev za podsticaj, dobio sam odgovor da nemam račun gdje sam kupio sjeme", priča za Klix.ba Granulo. Dodaje da ga nije mogao ni imati, jer je sam radio na rasadu luka, koji se nije proizvodio u velikim količinama, te da zamisao i jeste bila da se prošire kapaciteti proizvodnje, kao i da se sačuva ovo autohtono prirodno blago naše zemlje.

Navodi da je bijeli luk koji on proizvodi ocijenio Poljoprivredni Institut sa Butmira, koji je odradio sve ogledne parcele, a prema njegovim riječima uzorci su poslani u Srbiju u akreditirani laboratorij da se ustanovi o kakvoj se vrsti luka radi. Međutim bosanski autohtoni bijeli luk nije na sortnoj listi FBiH.

"Naš bijeli luk ima vrijednosti eteričnog ulja i suhe materije 30 posto više nego poznati francuski bijeli luk, koji košta 45 eura po kilogramu", kaže Granulo. Dodaje da proces uzgoja ovog luka traje znakovitih devet mjeseci.

Zahtjevi u ladicama

Naglašava da je zahtjev da se ovaj luk stavi na sortnu listu više puta slao nadležnim državnim institucijama, ali da su ti zahtjevi još u ladicama, ljudi koji se bave takvim poslovima. Prema njegovim riječima 20. jula ove godine završena je ovogodišnja berba na plantaži od 30 dunuma, na kojoj je porodica Granulo, koja djeluje u okviru firme 'Proorg' uzgojila 20 tona bijelog luka. Ističe da je ove godine potpisao ugovor sa jednom švicarskom kompanijom za izvoz luka.

"Nemamo potrebnih kapaciteta, iako imamo veliku potražnju. Nismo u mogućnosti proizvesti sve to bez adekvatne mehanizacije, potrebni su određeni mašinski radovi vađenja i plijevljenja, a za tu mehanizaciju očekujemo podsticaj od države, koji još nismo u mogućnosti dobiti, jer ovaj luk nije na sortnoj listi biljaka.Nadamo se da će uskoro sazvati sortnu komisiju, te da će se i naš luk naći na listi, kako bismo sačuvali bosanskohercegovački autohtoni luk, jer imamo proizvođača, imamo potražnju, potrebno je još da se nadležne institucije više uključe u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Mi nećemo odustati od proizvodnje", poručio je Granulo.

Agro-Eko Magazin / Klix


 

Nasumični sadržaj