Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Bosanac proizvodi magareće mlijeko za svjetsko tržište

magarci-farma-magaraca-mlijekoAlen Jusupović je na Biznis forumu u Tuzli govorio o temi „Mogu li mladi i kako pokrenuti vlastiti biznis?“. Svoja iskustva prezentirao je na panelu "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta", koji je organizirao Institut za razvoj mladih KULT.

Alen Jusupović iz Zavidovića je prije četiri godine kao student pokrenuo vlastiti biznis, farmu magaraca „Mali farmer“. Danas ima registriran obrt i bavi se proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca.

Alen sebe smatra primjerom mlade osobe koja je upornošću ostvarila cilj, vlastiti biznis, koji danas osigurava plaću za pet članova njegove porodice. Na farmi ima 24 magarca, poni konje, pse. Upravo je završen glavni objekt za smještaj magaraca površine 80 kvadrata, na dvije etaže. Broj se stalno povećava i Jusupovići vrijedno rade da turistima uskoro ponude još više sadržaja na ovoj prekrasnoj lokaciji, udaljenoj samo tri kilometra od grada.

U BiH litar magarećeg mlijeka trenutno košta 100 KM. Jusupović ističe da su proizvodi od magarećeg mlijeka posebno traženi na stranom tržištu.

Najbolji tip

- Mlijeko s naše farme plasiramo na tržišta Skandinavije, Amerike, Švicarske, Njemačke, Italije... Bavimo se najboljim tipom izvoza, tzv. indirektnim. Turisti dođu u BiH i kupuju naše proizvode. Mi se ne moramo baviti zavrzlamama oko izvoza. Naše je da ih pozovemo, ugostimo, pružimo relaksaciju i ugodne trenutke, te ponudimo široku paletu proizvoda od magarećeg mlijeka - kaže Alen.

"Agro-Dolina" i RAZ velika podrška

Alen Jusupović ističe dobru saradnju s Razvojnom agencijom Zavidovići i Udruženjem „Agro-Dolina“, čiji su predstavnici Aldin Šušić i Izet Burić bili podrška na Biznis forumu u Tuzli.

VEZANI TEKST:

(Video) Jedina farma magaraca u BiH: Od atrakcije do zarade

Agro-Eko Magazin / izvor: Dnevni avaz


 

Nasumični sadržaj