Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Začinske biljke protiv komaraca

zacinske biljke protiv komaracaS toplijim danima pojavljuju se i komarci, a pogotovo u područjima koja su bila poplavljena ili zaplave čim padne jača kiša.

Komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži, zbog čega često piju krv, ali isto tako ih uspješno odbijaju snažni mirisi pojedinih biljaka.

Među njima su začini koje možete i sami uzgajati, a njihove listove zgnječiti i utrljati u kožu, kao i esencijalna ulja nekih biljaka.

Lavanda 

Moćna lavanda poznata je kao biljka koja efikasno tjera komarce, a s njima moljce i muve. Poželjno je imati lavandu na terasi, ali možete se poslužiti i nekim parfemom na bazi ovog mirisnog bilja.

Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu ili eterično ulje ove biljke utrljajte na kožu. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.

Bosiljak 

Jedan od omiljenih začina u kuhinji veoma je efikasan u tjeranju komaraca. Komarci ne mogu podnijeti miris ovog začina, a brojna istraživanja pokazala su da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larve komaraca.

Kadulja i ruzmarin

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo kadulje ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće ugodan za vas i vaše prijatelje, ali neugodan komarcima. Imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima i zbog toga održavajte vatru.

Matičnjak

Od davnina, matičnjak iz porodice mente poznat je kao biljka koja krijepi dušu i tijelo, ali i tjera dosadne komarce. Tajna je u njenom mirisu limuna, koji je komarcima odbojan pa će se držati podalje od njega. Utrljajte ovu biljku na kožu i njen blagi limunasti miris odbiće komarce. Osim toga, matičnjak je poznat i kao veoma umirujuća antibakterijska biljka.

Mačja trava (mačja menta)

Drugo ime za mirisnu rođaku mente je mačja menta. U sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njen miris na vašoj koži otjeraće i dosadne komarce. Za isti učinak odlična je i limunska trava, čiji donji dio stapke možete koristiti i kao začin.

Citronela

Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najefikasnijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje pomiješajte sa baznim prirodnim uljem za tijelo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.

Agro-Eko Magazin / izvor: NN


Nasumični sadržaj