Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Osnovne pretpostavke i preporuke za uspješnu sadnju voćaka

proljetna sadnja vocaka - ilustracija 545FCZa uspjeh u sadnji voćaka potrebno je izvršiti pripreme koje su preduslov za uspješan voćnjak.

To su:

  • Izbor parcele
  • Analiza zemljišta
  • Izbor dobrog sadnog materijala
  • Odrediti odgovarajući rok sadnje
  • Utvrditi raspored i razmak sadnje
  • Napraviti plan sadnje
  • Pravilno obaviti sadnju

Sadnju je najbolje obaviti u toku mirovanja vegetacije i to u jesen ili proljeće. Zimi iako vegetacija miruje ne preporučuje se sadnja jer je tlo pod snijegom, suviše smrzlo ili vlažno. U slučaju izuzetno povoljnih vremenskih prilika moguće je obaviti zimsku sadnju uz uslov da tlo to omogućava. Ipak najbolja je jesenja sadnja jer je bolje saditi u oktobru nego u novembru ili decembru, pa sve tako do aprila. S obzirom da su se danas naše vremenske prilike promjenile i imamo u toku zime visoke temeperature bolje je se odlučiti za zimsku sadnju voćki.

Izvršili smo u jesen pripremu zemljišta na osnovu analize, da bi poboljšali kvalitet zemljišta. Prvo je izvršeno rasturanje stajnjaka,zatim osoke(tečni stajnjak), oranje, drljanje, podrivanje, tanjiranje. Pošto tip zemljišta je pseudoglej, a njegova glavna karakteristika je stagnacija površinskih voda, uspjeh proizvodnje zavisi od priprema zemljišta. Ovom prilikom za primjer smo uzeli Farmu 'Spreča' koja u sklopu svojih poslovnih aktivnosti obuhvata i voćarstvo. Na Farmi 'Spreča' trenutno sade šljivu sorte Stanley, Čačanska ljepotica i Čačanska rodna.

Stanley je sorta šljive koja je porijeklom iz SAD-a. Nasatala je ukrštanjem sorti Agen i Grand Duke. Kvalitetna sorta. Njena glavna karakteristika je otpornost prema šarki. Odlikuje se krupnim plodovima prosječne težine 35 do 41g, eliptičnog oblika tamnoplave boje. Meso ploda je žućkasto zeleno, čvrsto, sočno i slatko. Rana je sorta, dozrijeva od 25. avgusta do 1. septembra. Samooplodna je biljka, ali preporučuju se oprašivači. Dobri oprašivači su Ruth Gerstetter, Californian Blue. Osjetljiva je na moniliju. Podloga na koju je kalemljena je džanarika.

Čačanska ljepotica je porijeklom iz Srbije. Nastala je ukrštanjem Vangenhajmove (Wangenheims Fruhwetsche) i Požegače. Odlikuje se krupnim plodom 31 do 42g, prijatno slatkasto nakiselog ukusa, koštica se odvaja od mesa. Sazrijeva krajem jula, početkom avgusta, srednje bujna, polen ima dobru klijavost, samooplodna je sorta. Rano ulazi u plod već nakon druge ili treće godine nakon sadnje. Rađa redovno i obilno. Relativno osjetljiva na na plemenjaču i rđu šljive, a nije osjetljiva na moniliju. Ima odličnu kompatibilnost sa podlogama za šljivu.

Čačanska rodna takođe porijeklom iz Srbije. Nastala ukrštanjem sorti Stanley i Požegača. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Plod je sitan do srednje krupan težine 26 g. Meso ploda je sočno, slatko nakiselog ukusa i aromatično. Samooplodna je sorta. Dozrijeva krajem avgusta početkom septembra tj. nekoliko dana prije požegače. Osjetljiva je na plemenjaču i rđu i srednje osjetljiva na šarku šljive. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na proljetne mrazeve.

Kad je izvršena priprema zemljišta, izbor sadnog materijala, prelazi se na sadnju. Urađeni su redovi, tj.bjankovi i izfrezani, kopamo jame 60 x 40 cm. Međuredni razmak je 4,5 m da bi mašine lakše prolazile, a razmak između sadnica je 3m. Sadnice prvo pregledamo, koje su oštećene, nekvalitetne i zdrastveno neispravne odstranjujemo. Na zdravim sadnicama se odstrane svi oštećeni dijelovi korijena, a ako je korjenov sistem razvijen skrate se na dužinu od 15 do 20 cm. Žile korijena se skrate pravo, a ne koso jer tako rane brže zarastaju. Zatim ih potapamo u kantu koja sadrži stajnjak, vodu i zemlju. Na taj način će biljka bolje stopiti sa zemljom. Nakon završene sadnje provjerava se da li su sve sadnice dobro posađene, tj. popravljaju se greške.

Najčešće greške u sadnji voćaka preduboka sadnja (biljka zaostaje u razvoju) ili preplitka sadnja (biljka je izložena suši). Nakon toga kreće se sa radovima uređenja voćnjaka a to je postavljanje stubova, žica i letvica, kao i sijanje trava u međurednom prostoru. Stubovi mogu biti betonski, drveni, čelični. Postavljaju se na svakih 7 do 10 m. Najbitnije je da su čeoni stubovi dobro učvršćeni jer oni trpe najveće opterećenje. Prva žica se postavlja na 40 do 50 cm od tla, a ostali na razmaku od 50 cm. Međuredni prostor se sređuje da ne bi imali problema sa korovima, a najčešće se siju trave iz familije Poaceae.

Kako i svaka proizvodnja, uspjeh zavisi osim pripreme, izbora sadnog materijala, programa zaštite (bez kojih savremena poljoprivredna proizvodnja nema uspjeha), zavisi i od vremenskih prilika.

(autor: Danijela Đurđić, dipl.inž.poljoprivrede / AGRO-EKO Magazin)

 


Nasumični sadržaj