Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ukrajinci preuzimaju Perutninu Ptuj: Da li će pilići koji se hrane GMO hranom preplaviti tržište?

pilici peradarstvo OIUUkrajinska kompanija MHP blizu je preuzimanja kontrole nad najvećim proizvođačem pilećeg mesa na području Jugoistočne Evrope Perutnine Ptuj. Ipak, priča ne bi bila ništa više od pozitivne poslovne da se za Ukrajince ne vezuju brojne spekulacije o proizvodnji pilećeg mesa i uzgajanju pilića koji se hrane genetski modificiranom (GMO) hranom.

U Srbiji i Sloveniji se, nakon što su Ukrajinci otvoreno progovorili o velikoj akviziciji na području Zapadnog Balkana, pojavile informacije da problem genetički modificirane hrane u Ukrajini nije regulisan na najbolji način što dovodi do upotrebe stočne grane koja se sastoji od zrna GM soje i kukuruze.

U tom slučaju, proizvođači mesa u EU mogli bi biti suočeni sa neograničenim i bescarinskim uvozom pilećeg mesa, porijeklom iz Ukrajine, s obzirom na prazninu u sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine. Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko se ništa ne uradi, tržište EU bi moglo biti preplavljeno pilećim mesom iz Ukrajine, što bi bilo pogubno za radnike u zemljama Evropske unije.

Za razliku od labilnih procedura na ukrajinskom tržištu, u Bosni i Hercegovini procedure su veoma striktne i u skladu sa evropskim standardima. Kao i zemljama EU, bh. radnici na pomenutom tržištu mogli bi biti suočeni sa pravom krizom, a posebno građani odnosno konzumenti pilećeg mesa u BiH.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nihad Fejzić za Klix.ba je kazao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zajedno sa Uredom za veterinarstvo BIH učinilo velike napore u prethodnom periodu na usaglašavanju BiH veterinarskih propisa sa EU standardima.

"Dolazak EU inspekcija za hranu i veterinarstvo je potvrdio pomake u ovom sektoru, a sve to je rezultiralo sa pozitivnom ocjenom i stavljanjem BiH na listu zemalja iz koje je moguće izvoziti namirnicie životinjskog porijejla iz BiH na veomo zahtjevno, ali i profitno najkompetentnije evropsko tržište", kazao je prof. Nihad Fejzić.

On ističe da je u proteklih nekoliko godina BiH dobila odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, te je dobijena i saglasnost za izvoz mesa peradi, a u proceduri je odobrenje crvenog mesa.

"Pristup EU tržištu je ogroman podstrek za dalji razvoj našeg stočarstva i ukupne poljoprovredne proizvodnje. U peradarskom sektoru, napravljeni su i najveći pomaci, i uzimajući u obzir i našu tradiciju u proizvodnji mesa peradi i jaja, pristup tržištima EU, će značiti i dalji snažan razvoj ove industrije", istakao je naš sagovornik.

Prof. dr. Fejzić smatra da BIH i dalje mora štititi svoju proizvodnju i da ne smije dozvoliti da ona bude zasnovana na uvozima jeftine sirovine iz zemalja koje daju bogate i nerealno visoke podsticaje za primarne proizvođače.

"Opstanak i razvoj BiH peradarstva je uslovljen razvojem koperativnih odnosa, odnosno on će biti održiv samo ako je u finalni proizvod ugrađena naša radna snaga, energija, stočna hrana i veterinarska zaštita. Sve inicijative i aktivnosti koje će imati za cilj u akviziciji domaćih prerađivačkih kompanija stranim kapitalom koji će u proces proizvodnje donijeti i stranu sirovinu za preradu su nepotrebne i nepovoljne za BiH stočarski sektor. I najvažnije, kompletan kontrola proizvodnje od farme do stola je jedino i moguća ako BiH stručna veterinarska tijela imaju neposredan uvid u sve faze. Jedino na takav način će niti i mogće očuvati status zemlje koja ima pravo prostupa EU tržištu. Svaka improvizacija u ovom još uvijek krhkom sistemu koji smo razvili može skupo koštati sve BiH peradare, a time i ekonomiju BIH", jasan je prof. dr. Fejzić.

Ono što je interesantno, u slučaju plasiranja pilećeg mesa iz Ukrajine na teritoriju EU, kupci neće znati o porijeklu proizvoda s obzirom da označavanje porijekla nije obavezno.

MHP je vertikalno integrisana firma i vodeći ukrajinski proizvođač peradi sa prerađivačkim pogonima u EU (Holandija i Slovačka) i prodajnom i distributivnom centru na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60 posto svoje peradi na domaćem tržištu a 40 posto u preko 60 zemalja širom svijeta.

Na ove navode osvrnuo se direktor Perutnine Ptuj u BiH Mladen Andrić, koji e za Klix izjavio da postoje tenzije u vezi s tim da ovu kompaniju preuzme ukrajinski MHP za kojeg se vezu spekulacije da uzgaja piliće na GMO ishrani, ali je istakao da Perutnina nikada u svom procesu proizvodnje nije imala GMO ishranu.

Direktor Perutnine Ptuj u BiH Mladen Andrić kazao je za Klix.ba da postoje tenzije u vezi s tim da ovu kompaniju preuzme ukrajinski MHP za kojeg se vezu spekulacije da uzgaja piliće na GMO ishrani, ali je istakao da Perutnina nikada u svom procesu proizvodnje nije imala GMO ishranu.

"Preuzimanje se još uvijek nije desilo, niti je sigurno da će se ostvariti", kazao je Andrić.

On je istakao da Perutnina Ptuj proizvodi pileće meso već 110 godina, a u BiH djeluje 11 godina i nikada do sada nije korištena GMO ishrana bilo koje vrste.

"Kompletna proizvodna paradigma je biti što bliže prirodnim procesima dobijanja mesa. Mi definitivno nismo imali GMO ishranu u procesu proizvodnje niti je imamo danas. U posljednje tri godine se bavimo tim da što više proizvoda dovedemo do prirodnog stanja, tako da izbacujemo emulgatore u potpunosti, smanjujemo masti i soli i proizvodi su bezglutenski. Dižemo ljestvicu nama i svima u kontekstu svega što nije prirodno", dodao je Andrić.

On je kazao da je GMO u proizvodnji Perutnine davno zaboravljen, a i kada se pojavio o njemu nisu ni razmišljali.

"Perutnina u BiH, mogu reći otvoreno, kupuje više od 30 posto žitarica iz BiH. Većina nema takav procent. Nastojimo i dugo komuniciramo da smo domaći proizvođač i to dokazujemo tako što kupujemo sve što se može kupiti u BiH. Kukuruz je bosanskohercegovački minimalno 30 posto, kao i soja, dok razliku uglavnom kupujemo u Hrvatskoj koja nam je najbliža i koja radi prema standardima EU".

Direktor Perutnine Ptuj-BH je kazao da je ta kompanija implementirala halal standarde u prvoj godini postojanja u BiH.

Na pitanje da li bi dolaskom ukrajinske kompanije bio smanjen kvalitet, a povećana proizvodnja, Andrić kaže da će u pismu namjere, ukoliko dođe do aranžmana, ključno biti podići proizvodnju uz još bolju tehnologiju kako bi se iz BiH izvozilo na teritoriju EU.

"Perutnina će uvijek imati kvalitet. Nikada nećemo odustati od kvaliteta i sigurnosti proizvoda", rekao je Andrić.

Kao prednost i isključivanje mogućnosti upotrebe GMO ishrane Andrić kaže da Perutnina u BiH posjeduje halal cerifikat koji je ključan za tržište zemalja na Bliskom istoku.

"Zbog svega toga Perutnina samo može rasti", zaključio je direktor Andrić.

Agro-Eko Magazin / izvor: Klix


 

Nasumični sadržaj