Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Organska proizvodnja: Kojim prirodnim preparatima možete zaštititi usjeve?

organska poljoprivreda il qj514Zbog specifičnosti organske proizvodnje, naročito ograničenja u izboru preparata za zaštitu bilja, neophodno je kombinovati sve dostupne mjere u cilju rješavanja problema u zaštiti bilja. Tu se podrazumijevaju agrotehničke, biološke, biotehnološke i hemijske mjere.

Prema principima organske proizvodnje treba težiti da se uspostavi ravnoteža u prirodnoj sredini. Principi organske proizvodnje nalažu uspostavljanje posebnog agroekosistema tj.odgovarajućeg odnosa između korisnih i štetnih organizama i stoga rješavanje problema u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji bazira se na nepesticidnim mjerama i primjeni preparata koji su na prirodnoj osnovi. Primena sintetičkih preparata u organskoj proizvodnji nije dozvoljena

Biljni proizvodi (fitopreparati) koji se koriste u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji, mogu se napraviti i u domaćinstvu. U organskoj proizvodnji u upotrebi su najčešće:

  • Čorbe se pripremaju kada se isitnjeni dijelovi odgovarajuće biljke preliju hladnom vodom i ostave 24 časa. Posle toga čorba se kuva 15-30 minuta, ohladi, procijedi i tečnost se koristi za prskanje (najčešće razrijeđena)
  • Macerat nastaje tako što se isitnjeni dijelovi biljke preliju hladnom vodom (najbolje kišnicom) i ostave da odstoje 24 časa. Macerat se procijedi i tečnost koristi
  • Fermentisani ekstrakt nastaje kada se svježi ili suvi biljni dijelovi preliju hladnom vodom i ostave napolju sve dok ne započne vrenje . Masa se u toku 7-12 dana povremeno miješa. Fermentacija je završena kada biljni dijelovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno razrjeđuje prije tretiranja biljaka


Biljke pogodne za spravljanje bio preparata

Kopriva (Urtica dioica i Urticae urens)

Koprive se skupljaju na ruderalnim terenima koji su bogati azotom. Berba se izvodi kada su biljke visine od 0.5 -1 metar i u fazi cvjetanja. Preparati na bazi ekstrakta od kopriva bogati su azotom (fitostimulanti) koji pospješuju rast gajenih biljaka, bogati su gvožđem (u medicini se koristi kopriva za povećanje gvožđa u krvi kod čovjeka), ima dosta oligoelemenata, a djeluje i aficidno na lisne vaši, i kao akaricid na crvenog pauka. Ima i izvjesno repelentno djelovanje na mnoge druge insekte.

kopriva list 01Spravljanje rastvora i macerata od koprive

Gusti rastvor od koprive kao fungicid, repelent i prihrana: Ovo je rastvor neugodnog mirisa kojai odbija lisne vaši, trips, grinje (pregalj), smeđu trulež. Beru se samo nadzemni dijelovi. 1fg kopriva bez korijena i potopite je u 10 l vode. Ostavite neka odstoji tako 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).Promiješajte svaki dan. Rastvor će se zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Spreman je za upotrebu kada se više ne stvaraju mjehurići vazduha usljed vrenja. Sada je potrebno procijediti, te odstraniti dijelove biljke koje ćete kompostirati. Koprive prihranjuju biljke s kiseonikom i štite od bolesti. Najbolje ih je upotrebljavati u vegetacionom periodu, svake 3 nedjelje. Rastvor ostaviti na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi do 12 mjeseci. Prilikom upotrebe, razrijedite rastvor sa 7 dijelova vode prema 1 dijelu rastvora. Sipati razrijeđeni rastvor u flašu za prskanje. Tretirati biljku i oko biljaka na područjima gdje vam štetočine nanose štete.

Za rastvor protiv lisnih vaši i celerove muve potrebno je skupiti 224g mlade koprive i natopiti je u kanti vode na nedjelju dana, zatim ga procijediti i ovako koncentrovan rastvor upotrijebiti.

Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. Djeluju na način da odbija neke vrste insekata, te istovremeno jačaju biljku kroz folijarnu prihranu. Kopriva je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Zasijana uz rubove gredica povrća, jedan prema sto u odnosu na glavnu kulturu, djeluje stimulativno za zasad. Takođe, sadnjom koprive neki insekti kao mrkvina mušica i lisne vaši, radije će se hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način ćete zaštititi svoj usjev. Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice tako da se vezica svježe nabrane koprive može objesiti u kuhinjskim ormarićima radi odbijanja mušica i moljaca.

Količine: 10 kg svježe biljke (ili 2 kg suve) stavi se u 100 l vode da ostoji izvjesno vrijeme. Pri spremanju odbaci se korijen

Da bi se mogla koristiti za prskanje, isjecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

Kada se maceriraju biljke (isjeckaju) koriste se od maceriranja od 1-2 dana. Macerat se koristi razbacivanjem po biljci (usjevu) kod suzbijanja lisnih vaši. Djeluje i na neke biljne bolesti.

Ako se kopriva macerira i drži 4 dana i doda mu se macerat od Equisetum arvence u odnosu 1:1.45 i doda se 20 l vode može se nanositi na lišće usjeva za suzbijanje lisnih vaši i crvenog pauka.

Ako se 1 kg šećera, doda u ovih 20 litara i 1% macerata od ekstrakta Marsiglia migliore, djeluje kurativno na neke bolesti usjeva.


Paprika (Capsicum annum)

paprike ljute feferoni 6hKoriste se ljute feferon paprike koje imaju veliki ljutinu ili koje su bogate azotom i uljem kao i kapsicinom (alkaloidom). Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv i komponente ekstrakta djeluju štetno na lisne vaši.

Spravljanje macerata od paprike

Količina: 200g. suvog macerata na 100 lit vode.
Korištenje: direktno na biljke svo vrijeme u vegetaciji bilo prskanjem ili nanošenjem suvog macerata.

 

Piretrin (Chrysantemum cinerariafolium)

Gaji se i kod nas, ali piretrin biljka u Keniji ili drugim tropskim predjelima ima veći procenat piretrina. Preparat djeluje uglavnom kontaktno i ishranom štetočina i ima brzo inicijalno djelovanje. Osim na štetne insekte djeluje i na Fitoseidae (korisne predatore pauke). Koristi se kao prašak i djeluje na muhe, stjenice, komarce, lisne vaši, bijelu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Djeluje samo 48 sati, a efikasnost se smanjuje povećanjem temperature i jačom svjetlošću.

Sakupljanjem imaga radi sprječavanja polaganja jaja, uništavanje jaja - gniječenjem, sakupljanje larvi

Rotenon – alkaloid koji se nalazi u cvijetu, stablu i sjemenu mahunarki (grašak,bob,boranija), koristi se kao insekticid i akaricid za suzbijanje leptiraste vaši, lisne vaši, cikada vinove loze, lisne buhe, buvača, krompirove zlatice i lisnih sovica.

Preparat: Rotena - insekticid biljnog porijekla, ekstrakt biljke Derris elliptica, sadrži 6% rotenona. Doze primjene: 0,25-0,3 l na 100 l vode. U preporučenim dozama nije otrovan za pčele.

 

Duvan (Nicotiana tabacum)

duvan osuseni 4avSadrži prirodne materije koje djeluju na lisne vaši, muhe i dugo godina se koristio u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija kratko djeluje pa se mora često koristiti.

Spravljanje macerata od duvana: 400 g sitno isjeckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procijedi i razrijedi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši. Koristi se za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi, duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.


Rastavić (Equisetum arvense)

Spektar djelovanja: na bolesti tipa truleži i parazite koji se razvijaju na površini lista. U cilju suzbijanja truleži (kojoj pogoduje vlažno i toplo vrijeme), na povrću, ranije se povrće prekrivalo 'ovlaš' slamom.

Spravljanje macerata od rastavića: 10 kg svježih biljaka ili 1.5 kg macerata suhe materije na 100 l vode.
Suvi macerat se koristi sa ekstraktima koprive u odnosu 1:5.

 

Luk ( Alium sativum i A. cepa)

bijeli luk 8q4 vDjeluje na suzbijanje lisnih vaši i grinja na mrkvi. Ima veći sadržaj antibiotika (alicin), sumpora i eteričnih ulja. Ekstrakt lukovica ima i repelentno djelovanja za lisne vaši, Cydia pomonella, Tortricidae i druge insekte .Ulje izolovano iz luka ima bakericidno djelovanje preko antibiotika.

Spravljanje ekstrakta od luka: Ekstrakt luka se koristi i za suzbijanje plamenjača (npr. plamenjače ruže), Cladosporiuma (čađavica) itd. Pripremljeni ekstrakt iz lukovice koristi se direktno na biljke za suzbijanje lukove i mrkvine muhe.

Priprema ekstrakta: 750 g.češnjeva luka / 100 lit vode 200 g suhih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40 °C) i drži 4-5 dana, zatim procijedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Djeluje protiv insekata, plijesni, plamenjače.

Spravljanje rastvora od crnog i bijelog luka: Ovo sredstvo koristi se protiv grinja i plijesni te u slučaju kada lišće postane smeđe. 500 g nasječenog crnog i bijelog luka potopite u 10 litara vode. Kada tečnost prestane pjeniti, razrijedite je desetostrukom količinom vode te njome prskati zemlju protiv plijesni. Od kuvanih ljuski crnog luka možete napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

(Izvor: Zdrava Srbija; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 


Nasumični sadržaj