Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Student iz Busovače proizveo gnojivo od ovčije vune u obliku peleta

djubrivo od ovcije vuneMahir Ibreljić iz Busovače 24-godišnji je student četvrte godine Mašinskog fakulteta u Zenici na smjeru Inženjerska ekologija, a prvi u regionu proizveo je paletirano gnojivo od ovčije vune koje ima višestruku namjenu.

"S obzirom na to da studiram Inženjersku ekologiju identifikovao sam problem u vezi s ovčijom vunom. Ovčija vuna korištena je za proizvodnju odjevnih predmeta i posteljine, ali danas velike količine vune posmatraju se kao otpad jer nemaju tržišnu niti upotrebnu vrijednost. Već dugo pratim rad videonovinara koji nam donose interesantne priče širom Bosne i Hercegovine. Pa tako sam odgledao mnogo videa o ovčarima sa planine Vlašić i okolnih planina, a sa nekima od njih sam i lično razgovarao. Zaključio sam da se svi oni susreću sa manje-više sličnim problemima, a svima im je zajednički problem vuna", priča Ibreljić.

Ističe da ovčari umjesto da zarade na toj sirovini, ona im ustvari predstavlja trošak.

"Upustio sam se u istraživanje upotrebe ovčije vune. U početku sam imao zamisao peletirati je i koristiti kao energent za grijanje, ali uvidio sam da ona ima slabu kaloričnu moć i da slabo gori, pa sam odustao od toga. Ali pretraživanjem interneta pronašao sam gnojiva i zaštite na bazi vune koja se već proizvode u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Tako sam i ja nastavio istraživati u tom smjeru i otkrio mnoge benefite vune kao gnojiva i zaštite za biljke", navodi Ibreljić.

Ističe kako se u konačnici ne bi dodavali aditivi te bi se dobijalo čisto organsko gnojivo sa mnogo benefita za biljku i zemljište, te zaštitu okoliša.

Kaže da bi se sa ovom idejom mogao razviti porodični biznis, a za pokretanje mu je potrebno oko 30 hiljada maraka.

"Očekujem da ovaj projekat bude koristan za širu društvenu zajednicu. Od otkupa domaće vune, zaštite životne sredine, razvoja ruralnih dijelova naše zemlje, iskorištavanja domaće sirovine u proizvodnji gotovog ekološkog materijala, stvaranju inovativnog proizvoda i plasiranju na domaće i strano tržište. Želio bih da ovaj biznis zaživi i postane pozitivan primjer i motivacija mladim ljudima da relizuju svoje projekte, te na taj način pomognu sebi, društvenoj zajednici i cijeloj Bosni i Hercegovini. Moji naredni koraci u realizaciji ove biznis ideje su detaljnije ispitati prototip i tržište, nakon toga toga nabavka opreme za proizvodnju i proizvodnja", pojašnjava sagovornik.

Ibreljić je i dobitnik nagrade Social Impact Award 2020 za inovaciju koju je prezentirao.

Agro-Eko Magazin / agencije

Nasumični sadržaj