Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Mimoza - princeza cvijeća, mirisna i nježna

mimozasrebrnaakacijaOIKoliko je mimoza lijepa, toliko je i nježna. Ako joj nešto zasmeta, skupiće i zatvoriti listiće, a ponovo će ih početi otvarati tek za dvadesetak minuta. Zbog te njene karakteristike osjetljive ljude često nazivaju mimozama

Grozdići nježnih žutih cvjetova mimoze punim sjajem cvjetaju u februaru, a u toplijim, primorskim krajevima ove okrugle cvjetne glavice pozdravljaju sunce već u januaru. U Evropu su je donijeli pomorci krajem 18. vijeka iz Australije i Tasmanije, gdje je ova, kako je nazivaju, princeza cvijeća rasla samoniklo.

Kultivisana mimoza, raskošan zimzeleni veliki grm iz roda akacija, naraste u visinu deset do dvadeset metara, može i do trideset ako su uslovi povoljni. Krošnja joj je bujna, razgranata, gusta, grane su sivkastosrebrnaste i sivkastobijele, listići sivozelenkasti. Ona bogato cvjeta mirisnim sunčanožutim cvjetićima grupisanim u grozdove na grančicama dugačkim desetak centimetara.

"Umire" u najboljim godinama

Za grm ili stablo takve veličine mimoza nema dug životni vijek - ne živi duže od trideset do četrdeset godina. U prirodi je nakon tog perioda počinju prekrivati i preuzimati druge vrste, a u vlažnim gorskim predjelima bijeli lišaj može potpuno prekriti koru. Smatra se da je zbog te pojave i dobila naziv srebrna. Osim toga, latinska riječ dealbata znači prekrivena bijelim prahom. Mimoza voli toplinu i tokom cijele godine odgovara joj sunce. U kontinentalnim krajevima može uspijevati u staklenicima, ali temperatura ispod tri do pet stepeni Celzijusa opasna je za mimozu, jer će joj izboji propasti ako ih pogodi mraz.

U prirodi mimoza je brzorastuća biljka, ali ako se uzgaja u saksijama, raste relativno sporo. Voli pjeskovita tla i sunce. Mimozu treba uvijek saditi na mjestu gdje je zaštićena od vjetra.

Simbolika

Koliko je ona lijepa, toliko je i nježna. Ako joj nešto zasmeta, skupiće i zatvoriti listiće, a ponovo će ih početi otvarati tek za dvadesetak minuta. Zbog te njene karakteristike osjetljive ljude često nazivaju mimozama. Nježnost nije jedino što mimoza simbolizuje. Ona je i simbol žene, slobode i emancipacije. Uz to, ovaj lijepi i mirisni cvijet simbolizuje poštovanje, besmrtnost i uskrsnuće, ali i vjernost u ljubavi. I dok se na našim krajevima uživa u izgledu i mirisu mimoze, u nekim krajevima svijeta rado će je i pojesti.

Praznik mimoze

U Herceg Novom svake se godine početkom februara slavi Praznik mimoze. I nisu jedini, u francuskom gradu Mandelije la Napul na Azurnoj obali, u blizini Kana, u februaru održavaju sedmični Festival mimoza.

Agro-Eko Magazin / izvor: Nezavisne novine

Nasumični sadržaj