Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kutak za maslinare: Strojna rezidba maslina

strojna rezidba maslina detalj donje grane strojaNakon strojne berbe u svjetskim se intenzivnim maslinicima sve više prakticira i strojna rezidba.

Strojna rezidba je već uvelike poznata, primjerice u vinogradarstvu, dok je u voćarstvu ušla u uporabu tek kod nekih kultura (višnja, šljiva). Mnogi se pitaju kako je to moguće? Dakle, kada se govori o strojnoj rezidbi, onda se uglavnom misli na industrijski formirane nasade koji su automatski namijenjeni za strojnu berbu. Uzgojni oblik tada najčešće nije vaza već monocono ili vretenasti oblici.

Najnovija generacija strojeva za rezidbu sastoji se najčešće od tri grane, a stroj se montira na prednju stranu traktora. Traktorist upravlja joystickom i obavlja sve operacije upravljanja strojem. Strojna rezidba je u svakom slučaju neselektivna, što znači da ne “prepoznaje” rodno od nerodnog drveta, već reže sve redom na postavljenoj putanji. Strojna rezidba nikako se ne koristi kao jedina mjera, već se vrši i ručna rezidba svake dvije do tri godine.

Kalkulacija pokazuje, da kada se uzme u obzir nabava i amortizacija stroja i traktora, cijena goriva i prateći parametri, cijena strojne rezidbe s ručnom intervencijom svake 2 do 3 godine je 4 do 8 puta jeftinija nego samo ručna rezidba svake godine. Istraživanja pokazuju da se količina uroda ne razlikuje značajno od maslinika orezivanih strojno i onih orezivanih ručno. Kod velikih plantaža maslina velika je potreba radne snage za ručnom rezidbom, a osim što je problem uopće naći radnu snagu, problem je naći dovoljno rezača koji znaju orezivati maslinu na željeni uzgojni oblik. Tako se može dogoditi da se lošom ručnom rezidbom napravi i kontraefekt. Nema nikakve sumnje da i ulje iz ovakvih maslinika može postići vrhunske rezultate, no u praksi ova ulja nisu ciljana za vrhunske rezultate, pakiranja i natjecanja već za široku potrošnju.

 

Varijante stroja

Što se tiče gabarita stroja, težina je od 300 do 800 kg, ovisno o broju cirkulara i grana. Stroj može imati samo jednu (vertikalnu) granu, dvije (vertikalna i gornja) grane i tri grane (vertikalna, gornja i donja). Donja grana najčešće je od 0,5 do 0,8 m dužine s jednim ili dva cirkulara i jednim hidromotorom. Vertikalna grana najčešće je od 2 do 3,2 m sa 6 do 8 cirkulara i dva hidromotora.

Ako stroj ima samo vertikalnu granu tada ona može biti i duža sa više cirkulara, ili s većim promjerom cirkulara, te se cijela grana može i nakositi, pa i postaviti do horizontalnog položaja. Gornja grana je dužine 1 do 1,3 m sa 3 do 4 cirkulara i jednim hidromotorom. Stroj se montira na voćarski traktor, te se može pomicati gore dolje, lijevo desno, te se i sve grane mogu pomicati tako da zatvaraju različit kut.

Više u časopisu Maslinar br. 20

(Maslinar)

 


Nasumični sadržaj