Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Navodnjavanje kao projektni zadatak Farme "Spreča"

farma spreca objekatU cilju stabilnije i profitabilnije poljoprivredne proizvodnje Farma Spreča planira da ulaganjem u sistem za navodnjavanje smanji rizik ratarske proizvodnje koja je prije svega predviđena za proizvodnju hrane za potrebe farme krava. U prvoj fazi izgradnje zalivnog sistema planirano je da se izgradi sistem za navodnjavanje na bruto površini od 106 ha odnosno 74 ha neto površine.

Idejnim rješenjem je predviđeno da sistem za navodnjavanje bude tipa centar pivot dužine 510 m koji se zbog prepreka na terenu ne može kretati pun krug već dio kruga od 300 stepeni. Ukupna površina koju pokriva sistem je 74 hektara. Površina je nepravilnog oblika tako da je rješenje sa centar pivotom bilo najoptimalnije i sa najvećom pokrivenom površinom.

Sistem za navodnjavanje prvenstveno je usmjeren na proizvodnju kvalitetne kabaste stočne hrane i za potrebe  proizvodnje ostalih poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, soja, lucerka) koje će se koristiti za potrebe farme krava muzara odnosno za proizvodnju mlijeka. S obzirom na to da je imperativ proizvoditi što jeftiniju stočnu hranu predviđa se da se sistem za navodnjavanje koristi i za dobijanje drugog usjeva i ratarska proizvodnja ce biti planirana tako da se što veća površina koristi i za drugi usjev.

 

TEHNIČKI OPIS

Zalivni sistem Farma Spreča je površine 276 ha. Sistem je planiran da se gradi u II faze. I faza bi bila na površini od 106 ha na kojoj je planirano postavljanje jedne mašine tipa centar pivota površine 74 ha. U drugoj fazi bi se gradio sistem na 170 ha sa dvije mašine tipa centar pivot koje bi zahvatale ukupnu površinu od 130 ha. I faza izgradnje sistema bi se radila ove godine, na predviđenoj lokaciji sa centar pivotom dužine 510 m.

Centar pivot je širokozahvatna mašina za navodnjavanje koja se kreće u krug i sastoji se od stožera mašine koji je fiksan i montira se na betonsko postolje i takozvanih raspona koji mogu biti dužine do 60,5 m. Na zadnjem rasponu mašine se može postaviti prepust koji je dužine do 30 m. Kretanje mašine je uz pomoć elektromotora koji se nalaze na svakom rasponu i snage su 0,5 Kw. Oni se napajaju energetskim kablom koji je postavljen duž cijele mašine. Automatska kontrola rada mašine obavlja se uz pomoć komandnog sedmožilnog kabla i glavnog komandnog ormana sa kolektorskim prstenom koji se nalaze na stožeru centar pivota. Električna energija se dovodi do stožera mašine iz okolne elektromreže podzemnim niskonaponskim kablom.

Na točkovima se nalaze reduktori čiji je prenosni odnos 1:52. Brzina kretanja mašine kontroliše se u glavnom komandnom ormanu uz pomoć procentualnog programatora a najveća brzina je kad je programator na 100 % i ona je 120 m/čas.

Raspršivanje vode se obavlja rasprskivačima tipa Nelson rotator R 3000 koji su spušteni na visinu od 1,8 m i čija je širina kišne zavese 18 m. Na kraju mašine predviđen je krajnji top sa buster pompom koji ima domet od 30 m i koji se uključuje u delovima parcele na kojima osnovna mašina nema mogućnost zalivanja. Ovim se površina zalivanja povećava za 5 ha. Osnovna dužina mašine koja je predviđena na ovoj lokaciji je  510 m i sastoji se od 8 raspona dužine 60,5 m i prepusta dužine 26 m. S obzirom na to da se na pomenutoj površini u jednom dijelu nalazi šuma, mašina neće moći da zatvara pun krug pa će i navodnjavana površina pod mašinom umjesto 85 ha biti 74 ha.

Sistem će biti dimenzionisan na bazi hidromodula od 0,6 l/s/ha pa će kapacitet mašine biti 45 l/s što će biti dovoljno da se zadovolje potrebe za vodom svih planiranih kultura koje će se gajiti i u uslovima ekstremnio sušnih perioda.

 

(Farma "Spreča")


Nasumični sadržaj