Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Primjer uspješne farme: Tretman pet sorti jabuka, 12.000 sadnica u voćnjaku na četiri hektara

farma spreca vocnjak 4haFarma Spreča posjeduje voćnjak na kojoj je na proljeće posađena jabuka na parceli od 4 ha. Posađene su pet sorti jabuke i to: Ajdared, Zlatni Delišes, Jonagold, Granny Smith i Akšam.

Ajdared je nastala ukrštanjem sorti Jonathan i Wagner. Ukus slatko kiselkast, plodovi sazrijevaju u prvih deset dana oktobra. Plodovi su krupni (180-250g), boja je žućkastozelena, umjereno ili potpuno prekrivenim crvenilom. Dobre skladišne sposobnosti. Odlično podnose manipulaciju i transport. Zbog navedenih osobina Ajdared je odlična tržišna sorta jabuke.

Zlatni delišes je stara i širom svijeta poznata sorta. Bere se u drugoj polovini septembra. Relativno je otporna na prouzrokovaču pepelnice, a osjetljiva prema prouzrokovaču čađave krastavosti. Dobro ga oprašuju: Jonathan, Gloster, Melrouz, Ajdared i Granny Smith. Dobro podnosi zimske i pozne mrazeve. Rađa obilno. Boja pokožice je zelenožuta do zlatnožuta. Ukus je blago nakiselo. Koristi se kao stona jabuka, a u manjoj mjeri i za industrijsku preradu.

Jonagold je dobivena ukrštanjem Golden Delicious i Jonathana. Ukus je sladkasto-kiselkast. Zimska je sorta, dozrijeva od sredine do kraja septembra. Plodovi su veliki do vrlo veliki (180-250g). Boja je zelnekasto-žuta, dozrijevanjem postaje žuta, s pokrovnom crvenom bojom. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje.

Granny Smith je jedna od najprepoznatljivijih i sigurno jedna od najpoznatijih sorti jabuke. Ukus je naglašeno kiselkast. Zimska je sorta, dozrijeva u drugoj dekadi mjeseca oktobra do početka novembra. Plodovi su joj krupni do vrlo krupni (200-250g). Boja je tamno zelena koja dozrijevanjem postaje svjetlija. Ova sorta jabuke je višenamjenska , odnosno odlična je za kuhanje, tako i za potrošnju u svježem stanju.

Akšam je rana sorta jabuke. Sazrijeva u drugoj polovini jula, dobro rodi, krupnog ploda. Boja mesa je žute boje, a ploda crvene. Postiže visoku cijenu kao stona i konzumna sorta.

Iz našeg odabira sortimenta se vidi da naš voćnjak će imati plodove u svim intervalima, da su ispoštovane sva pravila sadnje, pripreme zemljišta kao da jabuke imaju oprašivače jer inače ne može se samo saditi jedna sorta jabuke. Pristupilo se savremenom načinu proizvodnje jabuke, gdje imamo razmake sadnica na 0,70 m, 0,80 m, 0,90 m, a međuredni razmak na 3,5 m. Želi se postići veći prinos na manjim površinama, tj. da ima više sadnica. Na našoj parceli je posađeno 12.000 sadnica. Kada se vrši sadnja voćki u praksi se sade u pravcu sjever-jug, a mi smo se odlučili za sadnju zapad-istok zbog klimatskih uslova (reljef, nagib, ekspozicija i izloženost vjetrovima). Na našem voćnjaku trenutno se vrše razne radnje pomotehnike, kao i obezbjeđivanje optimalnih uslova za razvoj biljke. Postavljaju se stubovi, zajedno sa žicama jer sadnice moraju imati naslon, da bi kasnije mogli formirati uzgojni oblik. Izvršeno je prikraćivanje jer su u pitanju mlade sadnice i one se ne trebaju orezivati. Takođe vodi se računa o zaštiti, tretiraju se sadnice protiv lisnih vaši koje se najčešće javljaju, ali vodi se računa u kojoj fazi razvoja je biljka jer ne može se uvijek tretirati hemijskim sredstvima. Bitno je da se precizno poštuju upustva. Takođe, bitno je se riješiti korova. Poslije obilnih kiša trava raste međuredno, kao i između sadnica. U ovoj fazi razvoja biljke ne koriste se preparati tj. herbicidi već se održava međuredni prostor tako što se vrši frezanje, a između sadnica košenje trimerom sa velikom pažnjom da se sadnice ne oštete mehaničkim putem.

farma spreca vocnjak 4ha 01Voćarska proizvodnja je specifična grana poljoprivrede u kojoj se rezultati vide tek za godinu dana, tako moramo se pridržavati svih pravila uzgoja. Velike temperaturne razlike, kao i obilne padavine mogu uništiti sadnice. Pošto je voćnjak zasađen na zemljištu pseudoglej sa nepropusnim slojem, takva teška zemljišta koje imaju odliku da dugo zadržavaju površinske vode može negativo uticati na biljke, ali takođe u sunčanom periodu veoma brzo se osuši zemljište, tako da navodnjavanje voćnjaka je jedini način koji će dovesti do rasta i razvoja. Ali svi se ti rezultati mogu isplatiti jer plodovi su izuzetnog kvaliteta i mogu se veoma lako plasirati na tržište.

 VEZANI TEKSTOVI:

Osnovne pretpostavke i preporuke za uspješnu sadnju voćaka

Poboljšanje rodnosti voćaka rezidbom korijena voćke

Makroelementi prisutni u životu voćaka: Kako prepoznati njihov višak ili nedostatak?

(Danijela Đurđić, dipl.inž.poljoprivrede / AGRO-EKO Magazin)

 


Nasumični sadržaj