Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Značaj i upotreba kelja u stočnoj ishrani

kelj  u stocnoj ishraniStočni kelj ima široku primjenu u ishrani velikog broja vrsta domaćih životinja. Nezamisliva je savremena organizacija uzgoja stoke bez krmnog konvejera, a stočni kelj može biti njegova značajna komponenta.

Stočni kelj je pogodan za ishranu goveda, svinja, živine, od ranog proljeća do kasne jeseni u ovisnosti od roka sjetve. Stočni kelj je značajna biljna vrsta zbog veoma bogatog sadržaja provitamina A, proteina i ugljikohidrata. Stočni kelj se može gajiti kao glavni usjev (sije se krajem ljeta i tokom jeseni, a koristi rano u proljeće) i daje prinos oko 100 tona po hektaru zelene mase, kao naknadni usjev (sije se poslije skidanja ozimih i jarih jednogodišnjih leguminoza) i daje oko 50-60 tona zelene mase po hektaru, te kao postrni usjev čija se sjetva obavlja poslije žetve ječma i raznih sorti pšenice sa prinosom od 30-40 tona po hektaru.

Koristi se cijele jeseni do kasno u zimu, jer je kelj dosta otporan na niske temperature. Sadržaj sirovih proteina je oko 15-16% u suhoj, te oko 2% u zelenoj krmi, što kelj čini vrlo ukusnom i sočnom stočnom hranom i kao takav je pogodan za ishranu u periodima vegetacije kada nedostaje svježa stočna hrana.

Stočni kelj uspijeva na plodnim srednje teškim zemljištima, a ne podnosi kisela i pjeskovita. Za klijanje mu je neophodna temperatura od 5-60°C, a zimi može da izdrži i do -25°C, u zavisnosti od faze rasta i debljine sniježnog pokrivača. Za postizanje visokih prinosa pored adekvatne obrade zemljišta treba ga i dobro đubriti.

Ako je moguće, treba unijeti stajnjak u količini od 25-30t/ha, a kroz mineralna đubriva 200 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 200 kg/ha kalijuma. Fosfor, kalijum i jednu trećinu azota unijeti pod osnovnu obradu zemljišta, trećinu azota unijeti predsjetveno i preostalu količinu azota ostaviti za prihranu. Stočni kelj zasijan rano u proljeće krajem februara i početkom marta stiže za korištenje krajem juna i početkom jula, iz ozime sjetve on je prva zelena stočna hrana, odnosno stiže za korištenje polovinom aprila ili čak i ranije u zavisnosti od klimatskih uslova, a iz postrne sjetve vrijeme iskorištavanja kelja zadire duboko u zimu sve do velikih snijegova i jako niskih temperatura.

Količina sjemena za sjetvu stočnog kelja varira u zavisnosti od roka sjetve i kreće se od 10-15 kg/ha pri sjetvi na 25 cm. Veće količine sjemena moraju se upotrijebiti na lošije pripremljenim zemljištima, kao i u postrnom roku sjetve. Dubina sjetve treba da je 1-2 cm poslije čega je obavezno valjanje. Eksploatacija stočnog kelja je raznovrsna, a najbolje rezultate daje ako se koristi kao zelena stočna hrana u fazi cvjetanja. U početku norma ishrane kod krava muzara je 20-30 kg po grlu, a kasnije 60 kg svježe zelene krme. Stočni kelj se može koristiti i kao silokrma, rjeđe čista a češće uz dodatak nekih drugih biljnih vrsta (kukuruz, lošije sijeno lucerke, slama soje i graška).

 

(AGRO-EKO Magazin/Poljoprivreda Niša)


Nasumični sadržaj