Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Još uvijek se nagađaju otkupne cijene pšenice - primjer Slavonije, Vojvodine i RS

zetva psenice iluDNa žitnim poljima u Slavoniji na oko 20-30 posto površina završena je žetva.Prvi rezultati nisu ohrabrujući - obilne kiše i bolesti na urodima značajno će smanjiti prinose. Posebno su velike štete na ječmu i pšenici gdje je smanjen urod, ali i kvaliteta prinosa. Bolesti su na pšenici učinili svoje, što je vidljivo na usjevima koju su dozreli prije vremena te im je urod i 60 posto manji, a kvaliteta nikakva.

Uz takvo stanje dodatnu brigu ratarima zadaje i još uvijek nepoznata otkupna cijena pšenice. Otkup je počeo, no o cijeni se govori s oprezom. Burze za sada nude otkupnu cijenu pšenice od kunu i 10 lipa (0,145 eura)

U BiH, najveći otkupljivač pšenice u Semberiji, 'Žitopromet' iz Bijeljine potvrdio je otkupnu cijenu od 0,36 KM (0.1837) po kilogramu visokokvalitetne pšenice.

Izvršni direktor Žitoprometa Milan Trninić ranije je rekao novinarima da je 'Žitopromet' prošle godine otkupio 16.000 tona pšenice, a očekuje da će ove godine ta količina biti prepolovljena. Prema procjeni resornog ministarstva, oko 50 posto ovogodišnjeg roda pšenice ispunjavat će kvalitetu za ljudsku ishranu, dok će preostala količina biti preusmjerena na proizvodnju stočne hrane. Procjenjuje se da će oko 20.000 tona domaće pšenice biti raspoloživo za mlinsko-pekarsku industriju.

Početkom žetve u Vojvodini uočeni su mnogi problem sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, jer niti znaju cijenu a niti kome će pšenicu prodati. Prema riječima Radislava Jovanova, predsjednika Združenog saveza Vojvodine, prema kalkulacijama za 2014.godinu kilogram pšenice ne bi trebao da bude ispod 20,71 dinara (0,1787 eura), sa akumulacijom cijena koštanja ke 22,78 dinara (0,1966 eura), na bazi prinosa od 4,5 tone po hektaru, prenosi Agropress.

Prema riječima direktora udruženja 'Žita Srbije', Vukosava Sakovića, izvezenih 1,3 moliona tona pomoglo je da prošlogodišnja cijena pšenice domaćeg roda košta 24 dinara (0,2071 eura), ali je i cijena pšenice u svijetu pala. On je uputio savjet poljoprivrednicima da, ukoliko moraju da prodaju pšenicu u naredna dva do tri mjeseca, učine to odmah, a ukoliko su u mogućnosti da sačekaju i skladište pšenicu više od četiri mjeseca, cijene će se polako oporavljati. Ono što je danas realna cijena, na žalost je 16,5 dinara (0,1424 eura) bez PDV, a oni koji mogu dobiti PDV mogu računati na još dodatnih 18 dinara (0,1553 eura). Oni koji žele postići bolju cijenu, moraće da sačekaju početak jeseni ili zimske mjesece, rekao je Saković.

AGRO-EKO Magazin

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj