Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako postati pčelar - početnik? (I dio)

pcelari pocetnici 74147U narednim izdanjima AGRO-EKO Magazina posvetićemo posebnu pažnju pčelarima početnicima, odnosno osobama koje namjeravaju da se počnu baviti pčelarstvom. Zbog njene obimnosti, tekstove ćemo objavljivati u seriji od tri članka, a ovom prilikom predstavljamo prvi dio teme – Kako postati pčelar početnik:

Da je pčelarstvo lijepo, korisno i zanimljivo kažu svi koji se bave pčelarstvom, te da nema hobija boljeg i zdravijeg od pčelarstva. Pčelarenje zahtijeva od pčelara da provodi vrijeme na otvorenom u prirodi da se rekreira, opušta na tom divnom čistom vazduhu među divnim i lijepim cvjetovima koji svojim mirisom mame nas a i naše pčelice. Gledajući u ta divna božanstvena bića može se sagledati i naučiti kako jedna zajednica treba da funkcioniše - kako izgleda savršena organizacija.

Vikend naselja su smještena uvijek u nekoj divnoj prirodi, a da i sami vlasnici vikendaši nisu ni svjesni koje bi im tek zadovoljstvo pružila po neka košnica. Pčelari amateri koji su počeli da se bave po prvi put pčelarstvom mogu primijetiti da voćke više rode. Zato se u nekim zemljama i gaje pčele radi oprašivanja velikih plantaža, radi većeg roda a pčelari tada budu adekvatno nagrađeni.

Prvo i osnovno kod svakog početnika: postavlja se pitanje da li može podnijeti ubod pčele? Ubod pčele može podnijeti svaki čovjek ali reakcije nisu kod svih iste. Kod ljudi koji otiču i alergični su na ubod ne trebaju počinjati pčelarstvom da se bave. Pravilo je jedno - kada se prilazi pčelama treba prilaziti mirno, lagano bez mlataranja rukama, obučen u prikladnu svijetlu pamučnu odjeću, bez velikih mirisa na sebi – da li prijatnih ili neprijatnih - nije bitno.

Pčele ne poznaju svoga vlasnika jer iste nisu pripitomljene, tako da ima raznih faktora koji utiču na ponašanje pčela, kod otvaranja košnica. Pčele su mirnije u pašnom periodu, kada je vrijeme lijepo, tiho, kada u košnici ima dosta meda, kada se radi tiho i smireno.

Koristi od pčelarstva, poslije užitka - dobijate hranu med i polen koja je kaloričnija i ljekovitija od ostalih slatkih proizvoda.

Kada smo sagledali do sada šta nam omogućava pčelarstvo moramo razmisliti kakav pčelinjak želimo i koliko smo sposobni za takav rad.

Vrsta pčelinjaka

Stacionarni pčelinjak - u kome su košnice tokom cijele godine u jednom mjestu , seleći pčelinjak u kome se košnice sele sa paše na pašu u zavisnosti od cvjetanja medonosnih biljaka.

Lokacija pčelinjaka

Pčelinjak treba postaviti tamo gdje neće nikoga smetati i ugrožavati prolaznike. Da se postavi u blagoj hladovini u redove, da je okrenut prema jugu ili jugoistoku, da je zaklonjen od vjetra, ako su košnice u redovima da redovi budu udaljeni jedan od drugog 4-5 metra. A košnica od košnice - u zavisnosti od postolja koja se koriste.

Veličina pčelinjaka

Sa koliko pčelinjih društava početi? To je pitanje koje će postaviti svaki početnik. Sa jednim društvom nikada ne počinjati sa mnogo još i gore, stručno gledano i iskustveno početi sa 4-5 pčelinjih zajednica, tada će svaki početnik testirati sebe i svoju odluku i videti tokom učenja koliki je njegov potencijal za bavljenje pčelarstvom. Pčelinje društvo je mnogo zanimljivo jer pčele kao jedinke ne mogu da opstanu, opstaju samo ako pored radilica ima određeni broj trutova u toku određenog vremenskog perioda uz prisustvo matice

Košnice

Odabir košnica, košnica imamo dosta tipova (vrsta), moja je preporuka izabrati košnicu onu koja je najviše zastupljena u toj okolini gde se počinje sa pčelarenjem da bi mogao svaki dobar čovek pčelar pomoći svakom početniku, nemojte kao početnici držati predavanja čitajući od starijih koja je košnica najbolja. Nijedan dobar pčelar neće napisati da su neke košnice dobre a neke loše jer isti nije savladao rad sa onima i zato su mu loše, pokriva svoje neznanje. Za dobrog pčelara svaka košnica je dobra.

Kada smo kupili košnice i postavili slijedi nam nabavka pčelarskog pribora. Osnovno od pribora je dimilica, pčelarska kapa, nož za otvaranje košnica, kavezi za matice, sanduče za pribor, nekoliko matičnih rešetki, čekić, kliješta itd.

Nabavka pčelinjih društva

Nabavka prvih košnica sa pčelama može se obaviti na više načina, ali ova dva su najpouzdanija: kupovina pčelinjih društva u proljeće ili rojeva u ljeto. Najbolje je kupiti pčelinje društvo u proljeće. Sa takvim društvom se lakše počinje, zapamtite prodavca, angažujte da vam jednu godinu bude mentor, od takvih društva se može iscijediti i med ona divna lijepa slast dugo željena i očekivana. Rojevi se kupuju u junu i julu to stvara problem kod svakog početnika, jer iste treba spremiti za zimu a to stvara komplikacije jer se moraju ispuniti još neki uslovi za pripremu rojeva.

 

U narednom periodu nastavićemo objavljivati nastavak na ovu temu - Kako postati pčelar - početnik

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o ovoj temi, kao i na dosadašnjoj saradnji)

(Piše: Slobodan Jevtić; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

VEZANI TEKSTOVI:

Kako postati pčelar  - početnik? (II dio)

Kako postati pčelar - početnik? (III dio)

Lažne matice i matice trutuše: Kako postupiti i izbjeći štetu po pčelinju zajednicu

Od starog saća do satnih osnova

Moguće posljedice rojeve godine

Prirodno rojenje pčela kao način uvećanja pčelinje zajednice
 


Nasumični sadržaj