Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako postati pčelar - početnik? (II dio)

pcelinjak slobodan jevticU prethodnom tekstu "Kako postati pčelar početnik (I dio)" upoznali smo se sa mjestom za postavljanje košnica, za tip košnica kupili / dobili - i smjestili u svoj pčelinjak. Košnice smo smjestili u proljeće kao zajednice,  pčela izlazi i opći sa okolinom, poneke čak, vidimo, na sebi unose i polen.

Pčelinje gnijezdo
Pod pčelinjim gnijezdom se podrazumijeva skup ćelija na saću koje su zaposjele pčele i koje u svom sastavu ima.

Leglo

Pčelinje leglo u svom razvoju ima više faza – jaje - savijena larva - ispružena larva – lutka. Razvoj pčelinjeg jajeta traje 3 dana. Matica nosi u pčelinje saće koje je pripremljeno po jedno jaje (ima izuzetaka ali ovom prilikom nećemo se baviti tom temom). Kada matica snese jaje ono je na dnu ćelije, prozirno, bijelo i prvog dana stoji uspravno, drugog dana je koso, a trećeg dana je položeno na dnu ćelije. Za razvoj jajeta potrebna je temperatura od 34-35 °C. Ako je temperatura niža od ove onda nastaje zastoj u razvoju jaja. Ova faza razvoja legla traje isto i kod radilice / truta / matice. Krajem trećeg dana pucanjem opne na jajetu, iz jajeta izlazi larva koja leži na dnu ćelije u obliku sitnog crvića i zbog toga se zove savijena larva. Intezivnom prihranom larvi kvalitetnom hranom – mliječom, larva samo za tri dana uveća svoju težinu za 250 puta. Razvoj legla u obliku larve različita je kod matice / radilice / truta. Stadijum savijene larve kod matice traje 5-6 dana, kod radilice 6-7 dana a kod truta 7-9 dana. Obratiti pažnju do 3 dana razvoja, savijena larva hrani se mliječom, a od tri dana pa nadalje nastaju razlike u ishrani.

Savijena larva matice matičnjaci i dalje se hrane mliječom, a larve radilice dobijaju pergu i med. Ispružena larva nastaje kada savijena larva toliko naraste da potpuno ispuni dno ćelije saća. Period ispružene larve traje kod matice 2 dana, kod radilice 2-3 dana, kod truta 4-6 dana. Navedene faze odvijaju se u otvorenim ćelijama saća i takvo leglo naziva se otvoreno. Lutka nastaje onog trenutka kada se larva potpuno ispružila u ćeliji, kada pčele radilice počnu zatvarati ćelije u koje lutke nastavljaju sa daljim razvojem. Ukupno vrijeme razvoja matice iznosi 16-17 dana, radilice od 20-22 dana a truta 24-26.

Koliki je vijek života jedinki u zajednici?

Kao kod svih živih bića tako i kod pčela život različito traje. Život matice u zajednici najduže traje  5-6 godina, može i duže, ali zbog rentabilnosti i velike iskorišćenosti preporuka je da se matice mijenjaju svake ili svake druge godine.

pcelinjak 41adŽivot pčele radilice u periodu aktivnog rada, traje ukupno od 30-40 dana. Kada se mlada pčela izleže prvih 6 dana obavlja domaćinske poslove u košnici – pčele domaćice. Iz košnice prvi put pčele izlijeću poslije navršenih 6 dana života i to okolo košnice, taj let oko košnica naziva se 'igra mladih pčela'. Od 6 do 12 dana života pčele hrane maticu i larve pčele hraniteljice 'dadilje'. Od 12 do 18 dana života pčele luče vosak i izrađuju saće 'pčele voskarice'. Od 18 dana svog života pa sve do 35-40 dana koliko žive, pčele sakupljaju nektar, polen, propolis i dr., pa se zato nazivaju pčele sabiračice 'sakupljačice'.

Zbog fenomenalne organizacije u zajednici imamo još nekoliko naziva pčela zbog podjele posla: 'stražarice', 'primačice', 'lepezačice', 'čistačice' i dr.

Život truta traje oko 56-57 dana. Trutovi imaju zadatak da oplode maticu. U periodu od marta pa do avgusta, a može da se dogodi i kasnije, trutovi žive tako da mogu slobodno da ulaze u svaku košnicu. U normalnim jakim pčelinjim društvima može se naći od 1000 do 2500 trutova.
Matica polaže u ćelije samo po jedno jaje. Period izvođenja matice od momenta polaganja jednodnevnih jaja pa do njenog izlaska iz matičnjaka traje 16 dana. Matica po svom izlasku sparuje se sa trutovima u roku od 4 pa čak do 8 dana. Po sparivanju od 2 do 4 dana počinje sa polaganjem jaja u ćelije, tako da dolazimo do računice da od polaganja jaja jednodnevnih prođe od 22 do 27 dana da bi počela da polaže jajašca.

Matica počinje da polaže jajašca sredinom januara od 5 do 10 dnevno, zatim se taj broj povećava do maja - juna da dođe po nekada neka i do 2000 jaja, zatim počinje smanjivanje tako da u septembru se smanji i izjednači sa februarom. Pčelinje društvo čine matica radilice i trutovi, s tim da u zimskom periodu trutova nema.

Brzina leta pčele je do 45km na čas, najbolje je kada su paše blizu pčelinjaka, da ne moraju daleko letjeti po nektar i polen. Kada je blizu pčelinja paša odnosno na domak svog pčelinjaka svi su srećni, a ostalo će doći uz strpljiv i znalački rad pčela i pčelara.

Slijedi nastavak...

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o ovoj temi, kao i na dosadašnjoj saradnji)

(Piše: Slobodan Jevtić; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

VEZANI TEKSTOVI:

Kako postati pčelar - početnik (I dio)

Kako postati pčelar - početnik (III dio)

Lažne matice i matice trutuše: Kako postupiti i izbjeći štetu po pčelinju zajednicu

Od starog saća do satnih osnova

Moguće posljedice rojeve godine

Prirodno rojenje pčela kao način uvećanja pčelinje zajednice


Nasumični sadržaj