Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ram građevnjak - način borbe protiv varoe

pcelarstvo ram gradjevinak 44Ram građevnjak (građevinak) predstavlja ram koji se ubacuje u pčelinju zajednicu kako bi se varoa smanjivala prirodnim putem. Ova tema će vjerovatno izazvati diskusije, obzirom da će neki pčelari biti za a neki protiv. Obzirom da ova metoda iziskuje mnogo rada, za očekivati je da će protiv nje biti svi 'profi' pčelari, dok će za biti svi oni koji imaju do 50 košnica.

Sada smo došli u situaciju da ne znamo kako i čime tretirati tokom pašnog perioda a da ne narušimo kvalitet meda te ne ostavimo residue u vosku. I ako je meda bilo malo ne smije se rizikovati. Zbog kišne godine, ne bi se trebalo čekati poslije oksalne kiseline vrcanje suncokreta ili polovina avgusta pa onda raditi tretman. Pčele se spremaju za zimu od polovine jula, koja je sada.

Kao što smo već naveli, ram građevinak je ram koji se ubacuje u pčelinju zajednicu da bi se smanjivala varoa prirodnim putem. Ramom građevinakom može se raditi na više načina a koji će se način izabrati to ovisi od samog pčelara. Ovde je bitno pridržavati se nekih uputstava i preporuka.

Ram građevinak treba koristiti stalno u toku čitave aktivne sezone, od aprila do kraja jula, sve dok u košnici postoji trutovsko leglo. Korištenje rama građevnjaka samo u proljeće nije dovoljno, jer krpelj se umnožava tokom cijele ljetnje sezone tako da korištenje građevinaka treba raditi do kraja jula. Međutim, korištenje izgrađenog trutovskog saća više puta može da prouzrokuje pojavu krečnog legla (Buchler, 2002).

Ram građevinak treba stavljati u središte legla, a ne na periferiju, baš zbog toga što je navedeno - zbog krečnog legla. čak je bolje sa dva pa ih sjeći naizmjenično. Kada se stavi ram koji će biti obilježen iznad satonoše da bi se znalo tačno šta se radii koji će se ram vaditi. Poslije 18 dana izvadimo taj ram, istresemo pčele sa njega, uzmemo viljušku za otvaranje i viljuškom povadimo svo zatvoreno leglo. Kada smo povadili isto saće stavimo pod česmu, operemo hladnom vodom i ram vratimo u istu košnicu na isto mjesto.Pčele će isti odmah očistiti a matica je dobila ram koji će zaležati - nema gubljenje vremena i gubitka oko izrade saća.

Uklanjanjem trutovskog legla iz tri građevnjaka po sezoni (godišnje) moguće je broj varoa u zajednici smanjiti do avgusta mjeseca za više od 50%, tako da se dobija više vremena prije prvih hemijskih tretmana. Primjenom građevnjaka u borbi protiv varoe postiže se i smanjenje rojidbenog nagona pčelinje zajednice.

Upotreba građevnjaka daje dobre rezultate samo u godinama sa vrlo povoljnom pašom i klimatskim prilikama, tj. u vrijeme povoljnih uslova za izgradnju saća. Najbolje ih je upotrijebiti tri puta i to sa napomenom da je efekat mnogo bolji pri srednje jakoj paši, jer tokom jake paše, trutovsko saće biva iskorišćeno za smještaj nektara i matica u njega, ne stigne da položi neoplođena jaja.

Ako imamo uslova a zajednica je jaka, a mi želimo spriječiti rojbu možemo raditi i sa dva rama ubacivanjem na devet dana razlike i vađenjem jednog po jednog i to sa odsijecanjem saća pa ponovnim ubacivanjem samo okvira - ovakvim radom ćemo spriječiti rojenje a u zajednicu smanjivati varou.

O ovakvom načinu rada ima raznih mišljenja, kao što smo već naveli - jedni prihvataju a drugi ne. Prihvataju svi oni kojima je plodište pristupačno, dok oni kojima je plodište nepristupačno i trebaju skidati po tri- četri tijela - ne prihvataju jer im je teško za rad. Ima i treća grupa - oni koji se drže teorije da zajednicu po ovom načinu rada treba otvarati, a oni su borci protiv tog i takvog rada. Ja samo mogu da kažem da je način rada efikasan i dobar i isti treba primjenjivati u borbu protiv varoe, navodi dugogodišnji pčelar Slobodan Jevtić.

Takođe, neko će komentarisati da ovime narušavamo klimatske uslove u pčelinjoj zajednici. Trutovi griju leglo ali to su trutovi iz normalnih ramova koji prate razvoj pčelinje zajednice, a ovdje je riječ o držanju varoe pod kontrolom.

Ovaj rad sa sobom podrazumijeva i jedan rizik, o kome treba voditi računa a to je da kod vađenja tih ramova da ne dođe do gnječenja matice. Kao i svaki drugi posao, i ovaj dakle ima svoje prednosti i nedostatke, a na nama je da odaberemo da li ćemo raditi ili ne.

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o ovoj temi, kao i na dosadašnjoj saradnji)

(Piše: Slobodan Jevtić; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

VEZANI TEKSTOVI:

Kako postati pčelar - početnik (I dio)

Kako postati pčelar - početnik (II dio)

Kako postati pčelar - početnik (III dio)

Lažne matice i matice trutuše: Kako postupiti i izbjeći štetu po pčelinju zajednicu

Od starog saća do satnih osnova

Moguće posljedice rojeve godine

Prirodno rojenje pčela kao način uvećanja pčelinje zajednice


Nasumični sadržaj