Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zovu ga 'mineralom budućnosti': Prirodni zeolit

zeolit mineral 01aZeoliti su silikatni minerali, po sastavu su aluminijumsko-natrijumski ili aluminijumsko-kalcijumski silikati. Nalaze se u vulkanskim stijenama, stijenama koje su nastale taloženjem gasova i pare u okeanima. Najčešćapodjela zeolita jeste na zelene i bijele zeolite. Zeolit se formira u prirodi kada se vulkanski minerali (iz lave) pomiješaju sa morskom vodom. Tačnije, ovaj mineral je prirodni produkt nastao hemijskom reakcijom lave i morske vode. Mineral zeolit se ne može naći na svim mjestima na planeti već samo tamo gdje su u datom momentu postojali idealni uslovi za odvijanje ovakve vrste reakcije.

Ovaj mineral ima veoma interesantnu strukturu i pod mikroskopom izgledom bukvalno podsjeća na kavez. Zeolit je jedan od rijetkih minerala u prirodi sa negativnim nabojem. U kontaktu sa pozitivno nabijenim toksičnim materijama ponaša se kao magnet koji ih privlači, a zatim i kao sunđer koji ih upija u svoju rešetkastu strukturu.

Specifičnost zeolita jeste i njegova izuzetno široka primjena, koja je prisutna u poljoprivredi, voćarstvu i vinogradarstvu, stočarstvu, živinarstvu, prečišćavanju voda, njezi kože, i još šire. U poljoprivredi prirodni zeoliti se primjenjuju u povrtarstvu i ratarstvu za povećanje plodnosti zemlje, povećanje roda poljoprivrednih kultura, sniženje troškova za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, kao mineralni i organomineralni supstrat koji služi kao dodatak za gajenje povrća, u sastavu đubriva sa ciljem povećanja njihove efektivnosti i dužine dejstva, itd. Korištenje zeolita u ishrani životinja u stočarstvu, živinarstvu, svinjogojstvu utiče se na rast životinja, povećava gustina kostiju, te konverzija hrane. Stoka dobija brže na težini uz manje hrane, smanjuje se smrtnost i produžava život. Kod živine se povećava rastvorivost fosfata i time se dobijaju kvalitetnija jaja. Mliječne krave daju više mlijeka, sprječava se pojava mastitisa a kvalitet mesa je vrlo visok. Zeolit aktivirani klinoptilolit je ubica aflatoksina, što predstavlja izuzetnu korisnost u proizvodnji mlijeka.

Najpoznatije dejstvo zeolita je kao adsorbensa. Zeolit se uzima kod raznih vrsta trovanja, jer vezuje za sebe toksine, teške metale, hemikalije, te im smanjuje koncentraciju u organizmu. Zeolit je koristan i kao antioksidans, jer sprječava negativno dejstvo slobodnih radikala na ćelije. Eliminacijom štetnih materija organizmu obezbjeđuje zdravu funkcionalnost i snažniji imunitet.

Zeolit je osvojio naziv "mineral budućnosti" i zauzeo svoje mjesto u svijetu prirodne medicine te se na tržištu može naći u obliku praha, tableta, kapsula, napitaka. Potpuno prirodan zeolit je nešto malo tvrđi od krede, lako se drobi i bezbjedan je za upotrebu. Za sada nisu ustanovljene negativne nuspojave ali se zato treba strogo pridržavati propisane dnevne doze koja obično iznosi 10-30 g.

Mirkonizirani prah za oralnu upotrebu se pokazao kao izuzetno koristan, jer njegovim unosomse  skuplja sve po ždrjelu i spušta u želudac, dok se zeolit u tabletama i kapsulama ipak mora rastvoriti u organizmu uz oslobađanje određenih štetnih materija sadržanih u ovojnicama kapsula.  Preporučene doze zeolita u obliku mikroniziranog praha jesu 5g/dnevno rastopljeno u čaši mlake vode, dok veći unosi mogu izazvati određene kontraindikacije (npr. obaranje pritiska).

Između prirodnog i modifikovanog zeolita postoji ogromna razlika, a ovom prilikom predstavićemo nekoliko proizvoda koji su bazirani na prirodnom, te predstaviti korisnosti zeolita u određenim primjenama:

 

ECOZEL

ECOZEL je proizvod na bazi zeolita sa veoma širokom primjenom u biljnoj, povrtarskoj, voćarskoj, vinogradarskoj i šumarskoj proizvodnji.

ECOZEL sadrži više prirodnih minerala: ZEOLIT-KLINOPTILOLIT, MAGNEZIT i  dr. Dodaje se u zemljište prije sjetve, na dubini od 5 – 10 cm. Može se rasturati mašinski, jer je slične granulacije kao NPK đubrivo. Količina ECOZELA-a, koja se unosi u zemljište zavisi od rezultata hemijske analize zemljišta kao i planiranog prinosa po jedinici površine. Preporučuje se najmanje 300-400 kg po 1 ha da bi se iskoristile kvalitetne osobine prirodnih minerala. Najbolji rezultati se postižu kada se ECOZEL dodaje zajedno sa ostalim đubrivima (NPK, super fosfat, stajnjak) u odnosu 1/3 ECOZEL-a sa 2/3 ostalih đubriva.

ECOZEL u zemljištu je djeluje kao „rezervoar“ vode koja se direktno predaje biljkama. Prirodni minerali, iako su u zemljištu, imaju svojstvo da upijaju vodu i iz vazduha. Dalje, povećava pH vrednost kod kiselih zemljišta, eliminiše iz zemljišta štetne materije (ostatke pesticida,ostatke od NPK đubriva, radioaktivne elemete), poboljšava kvalitet zemljišta i vodovazdušni faktor te vrši meliorativnu funkciju. Česta je primjena u proizvodnji kukuruza i žitarica, inače ubrzava rast biljaka i povećava prinos preko 20%, povećava masu korjenovog sistema preko 20%, povećava klijavost na 100%, postepeno eliminiše toksine u kukuruzu i žitaricama, snižava troškove proizvodnje 10-20% …

 

ECOMIN

ECOMIN je  mineralni dodatak životinjskoj hrani. Sastoji se od prirodnih minerala. Mješavina alkalnih i zemnokalnih alumosilikata od kojih su najvažniji KLINOPTILOLIT i ONTMORILONIT. Prirodni minerali štite životinje od akumulacije štetnih toksičnih materija, kao što su olovo, živa, kadmijum, a s druge strane djeluju kao adsorbenti različitih mikotoksina i gasova u digestivnom traktu i ambijentu gde se drže životinje. ECOMIN se upotrebljava kao dodatak hrani u cilju detoksikacije, jer za svoju strukturu prirodni minerali vezuju iz hrane otrove i teške metale i sprječavaju razvoj gljiva i bakterija. Minerali ne ostavljaju rezidue u mlijeku, jajima, mesu. Povećavaju funkciju varenja ,kao i bolje iskorišćavanje hrane i samim tim omogućavaju brži prirast. Osim što vrši  detoksikaciju hrane, vežući za svoju strukturu mikotoksine i druge štetne materije koje prolaze kroz organizam bez štetnog uticaja na rast životinja, ECOMIN apsorbuje amonijak, sumporvodonik, ugljendioksid u digestivnom traktu, smanjuje emisiju neprijatnih mirisa u okolinu, poboljšava konverziju hrane, smanjuje koncentraciju parazitnih bakterija i opasnost od bolesti, smanjuje pojavu dijareje, povećava tjelesnu težinu kod tovljenika. Stajsko đubrivo od životinja hranjenih ECOMIN-om  sadrži 50 - 64% više kiseonika i rijetkih minerala te se na taj način obogaćuje poljoprivredno zemljište. Česta je primjena ECOMIN-a za eliminaciju aflatoksina iz mlijeka, a što je ove godine obilježilo probleme u mljekarskoj proizvodnji.

Kada se unese u organizam ECOMIN u kratkom vremenu (4 - 6 sati) vezuje za sebe štetne materije i putem izmeta, mokraće i znoja izbacuje iz tijela. Princip jonske razmjene omogućava da ZEOLIT iz organizma selektivno absorbuje živu, arsen, kadmijum, stroncijum, hrom, olovo, aluminijum, amonijak, radioaktivne supstance, UV zračenja, komponente virusa i ostalih štetnih materija, koje su sve pozitivnog elektronskog naeliktrisanja. Posebno treba naglasiti da između ostalih toksina zeolit vezuje i mikotoksin-toksine gljivica od kojih su najštetniji aflatoksini ( B1, B2, G1, G2). Zeolit absorbuje aflatoksine oko 90 %, a druge kao što su ohratoksini, trinoteceni, zearalenon, fuminozin absorbuje 30-50%. Redovnim korišćenjem zeolita u ishrani životinja se preventivno djeluje na razvoj plijesni i samim tim se sprječava pojava toksina.

 

EKOSILAŽA

EKOSILAŽA je zeolitski kompleks za siliranje stočne hrane kod svih komponenti: kukuruza, djetelina, leguminoza, trava, repinih ostataka...Taj proces se obavlja mliječno - kiselinskim vrenjem. Mliječno - kiselinsko vrenje u siliranoj masi vrše bakterije u anaerobnim uslovima i na temperaturi 25 – 35 0C. Uslov nesmetanog odvijanja ovog procesa je da masa koja se silira sadrži dovoljnu količinu ugljenih hidrata – šećera i ECOSILAŽU u koncentraciji od 0,5 – 1,0%.

Silažu kao fermentisano hranivo karakteriše prisustvo organskih kiselina koje nastaju u višenedeljnom procesu vrenja i imaju ulogu konzervansa. Velika kiselost silaže negativno bi uticala na konzumiranje i zato se upotrebom ECOSILAŽE smanjuje negativno djelovanje sirćetne kiseline i sprječava stvaranje veoma nepoželjne buterne kiseline. Posebno loše po kvalitet silaže može da bude previsoka vlažnost materijala, ili pretjerano kvašenje u slučaju siliranja nešto suvljeg i zrelijeg kukuruza, gdje se stvaraju uslovi za vrlo brzo razmnožavanje plijesni, koje zatim oslobađaju mikotoksine. ECOSILAŽA ne dozvoljava razvoj plijesni , zaustavlja njihovo širenje i eliminiše mikotoksine iz silaže. Najpovljniji momenat za spremanje silaže kod kukuruza je kada mliječna linija dostigne 1/2 do 1/3 zrna. Tada je ukupna vlaga između 72 % i 63 % i najpovoljniji je odnos suve materije (34 – 37%) u ukupnoj masi silaže. U isto vreme postiže se najoptimalniji odnos između vlakana skroba (energetski deo) i proteina. Preporučuje se visina otkosa oko 20 cm.

Punjenje silo jame treba da bude u što kraćem vremenskom periodu. Sabijanju mase treba obratiti posebnu pažnju, jer ona doprinosi smanjenju štetnih procesa unutar same silaže (gubitak hraniva) uslijed dejstva aerobnih mikroorganizama. Praksa je pokazala da je zaštita stočne hrane ECOSILAŽA-om ekonomičnija od inokulanata. A prednost je i u tome što je ECOSILAŽA i dodatak hrani koju stoka pojede. Pokrivanjem silo jame folijom debljine 4 – 6 mm počinje proces fermentacije sa ECOSILAŽOM koja svojim djelovanjem stvara optimalne uslove za dobijanje silaže odličnog kvaliteta.

 

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!


Nasumični sadržaj