Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Tehnološke inovacije u proizvodnji: Put do dobrog vina

proizvodnja vina - stroj kojim se odvajaju bobice od grozdaVinari bi uvijek rado da naprave izvrsno vino. No za to je potrebno odvojiti zrele i zdrave bobice od natrulih i nezrelih. Njemački znanstvenici napravili su stroj koji taj teški posao obavlja vrlo uspješno.

Znanstvenik Kai-Uwe Vieth stoji ispred svog izuma za sortiranje grožđa postavljenog na terenu Sveučilišta u Geisenheimu. Vieth pali šest metara dugi stroj koji se pokreće glasnim zujanjem. Potom poseže za malom prozirnom kantom u kojoj se nalaze crvene bobice grožđa, prosipa ih na pokretnu traku i promatra proces koji se odvija pred njim.

U samo nekoliko sekundi prelaze zrele bobice grožđa brzinom od tri metra u sekundi preko trake pored niza kamera. Tako se u sekundi pregleda do 18.000 bobica i prepoznaje stupanj zrelosti svake pojedine bobice na temelju njihovog oblika i nijanse boje.

Za samo nekoliko milisekundi sve se registrira i analizira uz pomoć posebnog softvera ("TeachNSort"): Zdravi plodovi nježno padaju u sivu bačvu. Natruli, pljesnivi ili još nezreli plodovi, lišće i kamenje glasnim ispuhivanjem uklanjaju se s pokretne trake i padaju, nimalo nježno, u čelični spremnik.

Vieth želi svojim strojem za sortiranje vinarima olakšati proizvodnju vina. Grožđe najbolje kvalitete se odmah prepoznaje i odvaja od ostatka, koji bi mogao negativno utjecati na kvalitetu vina. Dosadašnja istraživanja su se pokazala jako obećavajućima, potvrđuje Vieth pritom gledajući u bačvu s grozdovima. "Točno tako trebaju izgledati. Tako vinari mogu proizvesti najrazličitija vina." Ovaj izum je djelo znanstvenika s Fraunhoferovog instituta za optroniku, sistemsku tehniku i analizu slika (IOSB) iz Karlsruhea. Od Ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju za ovaj projekt dobili su poticaj od 500.000 eura.

99-postotna preciznost

I diplomirana inženjerka Magali Lafontaine je zadovoljna kako se odvija probna faza sortiranja grožđa. Ona kontrolira ispunjava li "GrapeSort"- kako se zove stroj - očekivanja: "Mi smo programirali stroj kako bismo željeli da on sortira. I to je svaki put jako dobro funkcioniralo", kaže suradnica Instituta za opće i ekološko vinogradarstvo Sveučilišta u Geisenheimu, naginjući se pri tom preko malih aluminijskih posudica poredanih jedna pored druge. U njih je stroj iz nekoliko stotina kilograma grožđa kasnog burgundca sortirao grožđe onako kako su to znanstvenici programirali. Sad u gornjem redu stoje posude s dobrim grožđem, a u donjem redu posude s "lošim" grožđem.

Na jednoj posudi u gornjem redu stoji natpis "100% loše, Pozitivno". U njoj je samo jedna bobica. Stroj ju je prepoznao bez poteškoća. Pouzdanost je 99 posto, kaže Lafontaine i uvjerena je da to može osjetno poboljšati kvalitetu vina.

Kai-Uwe ViethStroj bi uskoro trebao mjeriti i razinu šećera u grožđu

S novim strojem za sortiranje za sat vremena se može sortirati oko pet do osam tona grožđa. Ali uskoro znanstvenici Fraunhoferovog instituta žele pomoću ovog stroja odrediti i količinu šećera u bobicama.

No prije nego GrapeSort nauči sljedeći korak kontrole kvalitete, zeleni traktor vozi uz glasnu buku dizelskog motora. Natovario je veliku plastičnu kadu koju stavlja ispred pokusnog postrojenja. Vieth i njegov tim će sad novih 150 kilograma grožđa kasnog burgundca istresti na pokretnu traku i dati brzinski analizirati.

Znanstvenici su suglasni u jednom: Stroj svakako može poboljšati rad vinara. Jer berba grožđa je naporan posao koji se još uvijek često obavlja ručno. Brojni radnici u berbi hodaju po vinogradu, beru zrele plodove i skupljaju u bačve. I za to postoje posebni strojevi koji, međutim, ne razlikuju dobre od loših grozdova. Svi grozdovi završavaju u istim gajbama. Stroj za razvrstavanje GrapeSort to bolje radi, tvrdi Kai-Uwe Vieth.

(Izvor: DW)

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

Nasumični sadržaj