Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить бронхиальную астму. Советы как лечить астму. Где лечить бронхиальную астму. Чем лечить горло ребенку. Красное горло чем лечить быстрее. Чем лечить больное горло. Как лечить гнойную ангину. Скажите как лечить гнойную ангину ребенку. Как лечить ангину антибиотиками. Как лечить сухой кашель. У меня сильный кашель как лечить. Как лечить кашель народными средствами. Средства для возбуждения женщин. Быстрое возбуждение женщины. Признаки возбуждения у женщин. Волосы уход в домашних условиях. Быстрый уход за волосами и лицом. Уход за сухими волосами. Боли в спине лечение. Народное лечение спины дома. Лечение спины народными средствами. Лечение пальцев ног. Почему судороги в ногах причины лечение. Лечение ног народными средствами.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pčelari Modriče demantuju naslove medija: Ne radi se o kolapsirajućoj koloniji, već o američkoj gnjiloći!

pcelarstvo 832154Ovdje nema riječi o nekakvim drugim bolestima koje su pojedini novinari i novinske agencije napisali. Radi se o američkoj gnjiloći, a i ona je jako opaka bolest. Jednostavno, u poplavama je oslabio imunitet i bolest je pobijedila – izjavio je Tursić.

Rezultati analize u Veterinarskom institutu "Vaso Butozan" u Banjaluci potvrdili su da je razlog uginuća pčelinjih društava u Modriči bolest 'američka gnjiloća', a ne 'kolapsirajuća kolonija' kako je jedna novinska agencija u Republici Srpskoj objavila, a to prenijela većina printanih medija u zemlji i regionu.

Među pčelarima kojima su uginule pčele je i Ranko Rakić iz naselja Modriča pet. Do prije tri godine imao je do 70 pčelinjih društava. Više od pola je spaljeno zbog američke gnjiloće. Sada ima 13 društava, ali se trulež legla ponovo pojavila.

- U maju mjesecu ove godine našao sam bolest. Iako sam dugogoišnji pčelar, napravio sam grešku, nisam spalio cjelokupnu košnicu. Tada sam ostavio gole pčele, dao novo leglo i nove okvirove, ali ponovo se pojavilo. Radi se o jako opasnoj bolesti. Na 120 stepeni ne može se američka gnjiloća uništiti kuhanjem ili paljenjem. Zaraza se brzo širi i zato je potrebno uništiti cjelokupnu košnicu - kaže Rakić.

I kod pčelara Rešada Omeragića (84) desio se sličan slučaj. Pčelinja društva oslabljena vremenskim neprilikama i poplavama bila su dobra meta bolesti. Kod njega su zabilježena tri slučaja gnjiloće.

Azem Tursić, predsjednika Udruženja pčelara 'Bagrem' iz Modriče tvrdi kako američka gnjiloća nije novost na području Posavine.

- Pčelari ovu bolest kriju i zato se lanac te zaraze ne prekida godinama. Analiza meda je besplatna. Postoje podsticaji za analizu, ali ne znam što se pčelari oglušuju na analize, iako su one besplatne. Spore se zadržavaju u košnicama, ulaze 3 milimetra u dubinu daske. Dakle, jedino rješenje je spaljivanje čitavog pribora na pčelinjaku. Ovdje nema riječi o nekakvim drugim bolesaima koje su pojedini novinari i novinske agencije napisali. Radi se o američkoj gnjiloći, a i ona je jako opaka bolest. Jednostavno, u poplavama je oslabio imunitet i bolest je pobijedila – izjavio je Tursić.

(IZVOR: Časopis BH Pčelar; piše: Slađan Jeremić)

VEZANI TEKST:

Zabilježen nestanak velikog broja pčela u BiH: Pčelari sumnjaju na tzv. sindrom kolapsirajuće kolonije


Nasumični sadržaj