Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hren - kako dobiti sadni materijal, kako čuvati a zatim saditi reznice

hren sadnja ilustracija 01g5arDijeljenjem podzemnog stabla (korijena) dobija se sadni materijal. Za reznice se koriste jednogodišnji izdanci. Najkvalitetnije su reznice iz nižih dijelova izdanka. Priprema reznice obavlja se u periodu mirovanja, jer se one iz vegetativnog perioda slabije ukorjenjuju i češće cvjetaju. Za jednogodišnju proizvodnju optimalna debljina reznice je oko 1 cm (deblje reznice su neekonomične).

Kada se sade tanke reznice hren mora da se gaji kao dvogodišnji usjev. Najveći prinos daju reznice dužine 25-30 cm, jer daju dobar podzemni izdanak, a bočni izdanci se obrazuju u donjem dijelu i u vrijeme ubiranja pogodni su kao sadni materijal. Suviše duge reznice daju duge izdanke, koji se pri vađenju kidaju i zakorovljuju njivu.

Optimalna dužina reznica zavisi od zemljišta i načina gajenja. Za laka zemljišta optimum je 20-25 cm, za teža 15-20 cm; za mehanizovanu sadnju 12-15 cm, a za ručnu sadnju u bašti i do 30-40 cm. Za jednogodišnju proizvodnju mogu da se koriste kratke reznice (1-3 cm), s tim da imaju 1-2 pupoljka. To omogućuje, na kraju vegetacije, dobijanje dve nove reznice dužine 16-18 cm. Za brzo umnožavanje reznica primenjuje se forsiranje standardnih reznica dužine oko 10 cm ili vršni dijelovi izdanaka sa po 2 pupoljka, dužine oko 5 cm.

Reznice se na oko dvije sedmice pred sadnju unose u prostorije na 15 stepeni i slažu uz međusloj pijeska, strugotine. Vrlo brzo nastaje prorastanje. Za proizvodnju kvalitetnih reznica najbolja je sadnja na gredice u plitku brazdu (tri reda sa rastojanjem 30-35 cm i u redu 20-25 cm) na dubinu 3-5 cm. U toku vegetacije obavlja se 3-4 kultiviranja i 2-3 okopavanja, a u fazi 3-4 lista biljke se prihranjuju tečnim organskim đubrivom ili sa 150-200 kg NPK đubriva.

U jesen ili u proljeće sljedeće godine biljke se izoravaju i obavlja se priprema reznica. Sa reznica se grubom tkaninom skidaju središnji pupoljci, ostavljajući sa oba kraja vršne pupoljke. Na gornjem dijelu reznice (na dužini od 1-1,5 cm) razviće se listovi, a na donjem dijelu (na dužini od 2-3 cm) jednogodišnje podzemno stablo (korijen). Čišćenjem reznica nova podzemna stabla su prava, ravna, iako je prinos veći ako se ne skidaju pupoljci.

Najčešće biljka hrena daje 3-10 reznica, odnosno 1 ha obezbeđuje sadni materijal za 3 ha. Najčešće se sadi 600-1200 kg reznica/ha. Pripripremi reznica, zbog pravilnog razvoja biljke vršni dio se siječe ravno, a donji koso.

U jesen ili zimu pripremljene reznice čuvaju se u trapu sa pijeskom do sadnje ili u hladnjačama na 0-2 stepena, uz visoku relativnu vlažnost od 98%.

(Izvor: AGRO INFOTEL / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj