Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zaoravanje stajnjaka: Ostavljen da stoji na njivama, stajnjak gubi dragocjena svojstva

stajnjak 01adafgd21Da li ste znali da stajnjak, koji je na njivi rasturen, i nezaoran nekoliko dana, gubi od svoje hranjljivosti skoro dvostruko?!

Nije rijetkost da se vidi da je na nekim njivama stajnjak po strništu rasturen još ljetos i tako ostaje sve do proljeća, a u najboljem slučaju do kasne jeseni, do oranja. Opravdano se postavlja pitanje da li je dobro ovako postupiti?

Prije svega, velika greška se čini što se odmah po žetvi ne zaorava strništa. No, ako je zaoravanje strništa kao korisna mjera izostalo, ako se jedna greška učinjena, ne bi bilo dobro da se čine nove. Tu, prije svega, mislimo na postupak sa stajnjakom od njegovog izvoženja na njivu do zaoravanja.

Stajnjak je organsko đubrivo koje sadrži veliki procenat hranljivih sastojaka potrebnih biljkama. Zato je veoma važno da se iskoristi što bolje. Naime, zaoravanjem stajnjaka u količini premašuje količine mineralnih đubriva se mnogo bolje iskorištavaju. Stajnjak poboljšava tzv. fizičke osobine zemljišta. Zemljište, redovno đubreno stajnjakom, je boljih osobina u pogledu primanja, čuvanja i davanja vode billjkama. Takvo zemljište bolje reguliše svoje toplotne i vazdušne osobine, a rad korisnih mikroorganizama u zemljištu, koji svojom djelatnošću doprinose bogatijoj ishrani kulturnih biljaka, višestruko je poboljšan i povećan. Inače, koristi od stajnjaka postižu se samo ako se stajnjak pravilno primjenjuje. Velika je greška, sa vrlo lošim posljedicama, ako se stajnjak izveze na njivu, rasturi u gomile, ili po njivi i tako leži nedeljama i mjesecima.

Za to vrijeme, pod uticajem sunca, kiše ili vjetra, sve ono što je najvrijednije u stajnjaku gubi se u nepovrat. Pravilo iskorištavanje stajnjaka podrazumijeva, prije svega, njegovo ispravno čuvanje na đubrištu, ali i određeni postupak od iznošenja na njivu do zaoravanja. Rezultati ispitivanja su pokazali da se jednako utiče na povećanje prinosa ako za đubrenje iskoristimo samo polovinu količine stajnjaka i odmah ga zaoremo, kao i u slučaju kada đubrimo dva puta većom količinom stajnjaka, ali ovaj ostavimo da rasturen po njivi leži četiri dana. A šta se tek da se očekuje od stajnjaka koji ostaje nezaoran na njivi više nedjelja i mjeseci. Stoga, da bi se stajnjak što bolje iskoristio, treba ga istog dana kad se rasturi zaorati, eventualno sutradan. Za izvoženje stajnjaka na njivu treba koristiti svaki slobodan dan. Kada se stajnjak izvozi, čak i kada je njiva zauzeta usjevom, treba ga istovariti negdje pored njive i složiti u veliku gomilu – ukamariti. Složen stajnjak treba pokriti debelim slojem zemlje koja će ga čuvati od rasturanja. Tako će se stajnjak iskoristiti u najvećoj mogućoj mjeri.

Izvor: Poljoprivreda Niša

Vezani tekstovi:

Biti farmer i ujedno ekonomista: Kako iskoristiti prirodno đubrivo

Stajnjak – vrijednost, proizvodnja i upotreba


Nasumični sadržaj