Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Srbija od 2017. uvodi obavezu izveštavanja o emisiji ugljen-dioksida

te nikola teslaSrbija će od 2017. godine uspostaviti sistem za praćenje, izveštavanje i proveru emisije gasova sa efektom staklene bašte, najavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je novinarima tokom završne konferencije tvining projekta za uspostavljanje tog sistema rekla da je u Srbiji identifikovano 128 industrijskih i energetskih objekata, koji morati da prate i izveštavaju o emisiji gasova.

Bošković je dodala da je u okviru projekta, koji je trajao dve godine i koji finansirala EU sa milion evra, pored obuka i osposobljavanju postrojenja za primenu obaveza monitoringa, pripremljena radna verzija zakona, koji će propisivati obavezu praćenja, izveštavanja i provere emisije gasova od 2017. godine.

Srpska ministarka privrede i zaštite životne sredine rekla je da će taj zakon u narednih nekoliko nedelja biti predstavljen javnosti i nakon toga ući u javnu raspravu.Taj zakon je prvi korak ka primeni Sistema za trgovinu emisijama EU (EU ETS), najvećeg međunarodnog sistema za trgovinu emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte na svetu.

Kako je dodala ministarka, cilj je da zakon bude usvojen u 2016. i da Srbije u 2017. godinu uđe spremna za tu obavezu praćenja, izveštavanje i provere emisije gasova sa efektom staklene bašte, važnu u procesu pristupanja EU.

"Srbija se trudi da, u okviru svojih mogućnosti, da pun doprinos borbi protiv klimatskih promena. U prvoj fazi ćemo uspostaviti sistem, a u narednoj fazi razgovaraće se o trgovini emisijama gasova, u kontekstu pregovora o članstvu Srbije u EU", rekla je Bošković.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da borba protiv klimatskih promena od ključnog značaja.

"Videli smo talas izbeglica, koji je delom posledica i klimatskih promena, poplave u Srbiji prošle godine i rekordno topla leta prošle i ove godine... Vreme je da reagujemo i to svi zajedno. Srbija je sada postavila osnove za pridruživanje EU u borbi protiv globalnog zagrevanja", rekao je on.

Benedikt je rekao da će EU nastaviti da podržava Srbiju u prilogođavanju industrije i istakao da će za to biti potrebno mnogo novca, a da je EU spremna da pomogne.

Sa početkom praćenja i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte obezbediće se osnov za zahtevano unapređenje srpske industrije, pre potpune primene EU sistema trgovine emisijama, što se može očekivati najkasnije sa ulaskom u Srbije u Uniju.

Kada taj sistem bude na snazi, srpske kompanije moraće da obezbede emisiona prava (tzv. emisione jedinice) za svaku tonu ugljen-dioksida koju emituju.

Ukoliko premaše dozvoljene količine moraće da plaćaju kaznu od 100 evra po toni emitovanih gasova ili da kupe prava za emisiju na evropskom tržištu. Trenutna cena je oko osam evra toni ugljen-dioksida.

Tvining projekat o uspostavljanju sistema praćenja i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte sprovelo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, u saradnji sa francuskim Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i energetike, nemačkim saveznim Ministarstvom za zaštitu životne sredine, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost i austrijske Agencije za zaštitu životne sredine.

(agencije)


 

Nasumični sadržaj