Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Jedno od poslednjih staništa mladice u Evropi pred uništenjem

rijeka sanaEnergetska kompanija Kelag je na putu da uništi jedno od najvažnijih vodotokova mladice (Hucho hucho), ugrožene vrste u Evropi. Ova problematika je približena javnosti zahvaljujući zaštitnicima prirode i naučnicima na konferenciji za medije održanoj danas u Banjoj Luci, a u sklopu međunarodne kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”. Kompanija Kelag trenutno gradi hidroelektranu Medna u gornjem toku rijeke Sane. Po istraživanjima stručnjaka, rijeka Sana je jedna od šest najznačajnijih rijeka za ovu globalno ugroženu vrstu ribe. “Zajedno sa samo nekoliko drugih rijeka, Sana predstavlja glavni oslonac za preostale populacije mladice u Evropi. Ove rijeke moraju ostati nenarušene od strane hidroelektrana”, istakla je Belma Kalamujić sa Univerziteta u Sarajevu. Stručnjaci za mladicu su potpisali protestno pismo zabrinute struke u vezi sa hidroelektranom Medna i uputili ga vlastima Bosne i Hercegovine, ali Evropske komisije.

Godinama organizacije za zaštitu prirode iz Bosne i Hercegovine se bore protiv uništenja rijeke Sane zajedno sa lokalnom zajednicom „ne samo zbog ekoloških, ali i ekonomskih razloga. Ribari iz čitavog svijeta dolaze da mušičare pastrmku, lipljen i najviše mladicu u netaknutoj prirodi. Lokalna zajednica može da ima koristi od ovakvih vidova turizma bez uništavanja prirode” rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu. Ovaj način zarade će biti stvar prošlosti ako se hidroelektrane izgrade.

Dok Kelag uništava najočuvanija staništa mladice na Balkanu, milioni se troše da bi se obnovile rijetke populacije mladice u EU, posebno u Austriji.

Prema istraživanju Riverwatch-a, oko 45 miliona evra uloženo je u restauracije rijeka s mladicom u Austriji od 1999. To uključuje uklanjanje nasipa i drugih vještačkih prepreka kako bi se dati rijekama prostora. Samo u Koruškoj, gdje se nalazi Kelag, potrošeno je 13,42 miliona evra. Čak Verbund grupa, suvlasnik Kelaga, finansira projekat restauracije rijeke Traisen u Donjoj Austriji sa 6 miliona evra kako bi vratili populacije mladice. Sve ove projekte sufinansira EU (Life projekti).

“Da ovo nije tako dramatično, bilo bi smiješno: dok se milioni troše da se poprave greške iz prošlosti u Austriji i drugim EU zemljama, kompanije poput Kelaga prave iste greške ponovo ovdje na Balkanu i uništavaju najbolje rijeke, kao i rijetke, ugrožene vrste. Ovo mora da se zaustavi”, zahtjeva Ulrich Eichelmann iz organizacije Riverwatch.

“Trebamo plan očuvanja najvažnijih rijeka od hidroenergetskih obejekata u Bosni i Hercegovini. Rijeke u kojima se pojavljuje mladica moraju u svakom slučaju biti nedostupne za hidroelektrane”, zaključuje Nataša Crnković.

Mladica je jedna od najpopularnijih i najimpresivnijih ribljih vrsta u Evropi. Bila je "Riba godine" u 2015. u Njemačkoj i 2012. u Austriji. Može rasti do 1,5 metra i živi samo u slivu Dunava i nigdje više na svijetu. Ova vrsta treba brze, hladne i šljunkom bogate rijeke. Dok samo nekoliko manjih populacija živi u Njemačkoj, Austriji i nekim drugim zemljama, rijeke na Balkanu pružaju stanište za poslednje preostale veće populacije mladice. Međutim, Studija o mladicama naručena kroz kampanju „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ pokazuje da je planirano 93 hidroelektrana na rijekama sa mladicama na Balkanu, iako mladica ne može opstati u takvim rijekama. Hidroelektrana Medna je prva od tih 93 u izgradnji.

Vlasnici Kelaga (Energetsko akciono društvo Koruške) se sastoje od provincije Koruške, austrijske Verbund grupe, kao i njemačkog RWE (Rhine-Westfalia Power Plant PLC). Na Sani, Kelag operiše pod kompanijom “Interenergo” koja je bazirana u Ljubljani/Slovenija. Interenergo je 100% u vlasništvu Kelaga. Do sada, Slovenija je uložila 1,1 milion evra za zaštitu populacija mladica.

Goran Krivić iz Koalicije za Sanu je iznio rezultate Studije ekonomske opravdanosti za društvo izgradnje male hidroelektrane Medna, a koji pokazuju da će ova hidroelektrana sa finansijskog aspekta imati negativne efekte na društvenu zajednicu. Funkcionisanje hidroelektrane ima negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM.

Sačuvajmo plavo srce Evrope

Hidroelektrane na rijeci Sani predstavljaju samo jedan val pravog cunamija hidroelektrana koje predstavljaju rizik za rijeke Balkana. Oko 2 700 novih hidroelektrana je planirano između Slovenije i Albanije. Kako bi se suprotstavili ovoj bujici uništenja 'EuroNatur' i 'RiverWatch' su pokrenuli kampanju "Sačuvajmo plavo srce Evrope" u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama sa Balkana.

izvor: Front Slobode


 

Nasumični sadržaj