Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Sušenje šume: Ekološka katastrofa na platou Romanije!

sume ilustracija 75r7fzŠume su jedno od najvećih bogatstava kojima raspolaže Republika Srpska. Šumski ekosistem, sa površinom od oko 1.200.000 hektara, zauzima dominantan položaj u odnosu na ostale ekosisteme. Ljudske greške, čak i male (namjerne ili nenamjerne), vremenom mogu da prerastu u katastrofe velikih razmjera.

Mnoge opštine u RS okrenute su šumskoj privredi. To su i njihova najveća prirodna bogatstva i resursi. Kada dođe do narušavanja tih resursa, procesom sušenja šume, nastaje veliki problem. Prirodni zakoni su takvi- onome što se u šumi uništi za kratko vrijeme, potrebne su decenije, pa i više da se nadoknadi.

Samo na području opština Han Pijesak i Sokolac, gdje je ovaj proces najintenzivniji od 2011. do 2014. godine, osušilo se oko 180.000 metara kubnih stabala, uzrokujući tako direktnu štetu od  9.000.000 KM. Tu nije kraj, jer ta masa suvih stabala se može značajno uvećati zbog stabala koja se ne registruju u okviru redovnih sječa.

Prema tvrdnjama stručnjaka, trenutno sušenje smrče na ovom području predstavlja pravu ekološku bombu. Stručnjaci navode da zbog dominantno biotičkog uzročnika sušenja (uzajamni uticaj biljaka, životinja i čovjeka) u ovom slučaju i njegovog velikog potencijala u slučaju većih oštećenja od abiotičkih faktora (snijega i poledice), koja često zahvaćaju veće površine, moguće je stvaranje ogromnog prostora za pojavu štetočina, što bi dovelo do potpunog sušenja šuma na zahvaćenom području.

Ugrožene su i druge vrste drveća, poput hrasta. To je navedeno o u Izvještaju koji je Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica uputilo Ministarstvu poljoprivrede, u kojem se govori o masovnom sušenju hrasta kitnjaka na površini od 1288 hektara. ŠG “Sjemeć” je tražilo pomoć od resornog ministarstva, upozorivši da će lokalne zajednice na tom području doživjeti pravu ekološku i ekonomsku havarija, ako se pod hitno ne preduzmu potrebne mjere.

Šteta se ne može popraviti preko noći i to znaju svi, pa i ministar Stevo Mirjanić, ali vlast ne haje što se šume suše. Njima su zanimljivi samo poslovi u vezi šumama iz kojih određene interesne grupacije mogu izvući korist.

Umjesto da se posveti problem sušenja šuma u RS, resorno ministarstvo je (o čemu je Žurnal ranije pisao) formiralo Operativni tim trebalo je da pripremi teren za suzbijanje žutotrbe (štetnog insekta koji napada lišće šumskog drveća ) “aviotretiranjem” u istočnom dijelu Republike Srpske.

Bilo je planirano da pojedinci na tom poslu zarade 1,2 miliona maraka, ali su se tome usporotivili direktori tamošnjih Šumskih gazdinstava.

Notorno je da nikada niko i nigdje nije radio suzbijanje žutotrbe “aviotretiranjem” niti se to može naći bilo gdje u literaturi. Još je apsurdnije to što se u šumama koje je trebalo “tretirati” uopšte nema žutotrbe.

Izmišlja se postojanje žutotrbe, a niko od nadležnih se ne brine zbog sušenja šuma i mogućih ekoloških katastrofa. To im, očigledno, nije prioritet, jer je to ozbiljan posao, koji traži mnogo truda, volje i znanja. To je posao koji brine o budućnosti šuma, ekosistema i ekonomije. Šumsko bogatsvo u RS, nažalost, aktuelna vlast tretira tek kao odličan poligon za izvlačenje novca kojim se finansiraju stranke i njihove predizborne kampanje.

Agro-Eko Magazin / Žurnal.info


Nasumični sadržaj